TescoReuters
StoryEditor

Tesco môže nasledovať Billu, kvôli kauze okolo konšpiračného časopisu Zem a vek spúšťa audit

21.06.2018, 13:00
Autor:
tbatba
Billa možno nebude jediným obchodným reťazcom, ktoré zakáže predaj časopisu Zem a vek.

Spoločnosť Tesco môže byť ďalším reťazcom, ktorý zakáže predaj konšpiračného časopisu Zem a vek. Obchodný reťazec oznámil, že vykoná internú kontrolu, aby zistilo aké časopisy vlastne predáva. 

Pred niekoľkými dňami upozornil Peter Hajdin vo svojom príspevku na Facebooku, či je vhodné, aby spoločnosť Tesco takýto časopis predávala.

"Zarazilo a znepokojilo ma, keď som dnes vo Vašej predajni zistil, že predávate časopis Zem & Vek, ktorý šíri konšpiračné teórie, antisemitské postoje a podobné vyslovene spoločensky škodlivé a nebezpečné myšlienky," píše sa v príspevku Hajdina. 

Tesco v pôvodnej reakcii tvrdilo, že je apolitické a že rešpektuje právo na slobodu slova a prejavu. "Predajom žiadnych z tlačovín v našich obchodoch, ktoré ponúkame, absolútne nevyjadrujeme názor v mene našej spoločnosti, ani ohľadom tém, ktoré sú ich obsahom," píše Tesco v reakcii.

Po tom, čo bola tejto téme venovaná veľká pozornosť, Tesco pristúpilo k zmene rétoriky. Vo štvrtok Tesco svoje stanovisko upravilo a oznámilo, že vykoná interný audit svojich časopisov. 

Tesco zopakovalo, že je nestranná a apolitická spoločnosť a ubezpečilo, že predajom žiadnych z tlačovín vo svojich obchodoch nijako nevyjadruje názor.

"Sme si vedomí rôznorodosti našej ponuky v sortimente tlače, avšak naše podnikanie nijako nesúvisí s ich obsahom, názormi, či teóriami, s ktorými sa žiadnym spôsobom nestotožňujeme. Uvedomujeme si tiež, že sme zodpovedná obchodná spoločnosť, ktorá určuje sortiment a kritériá jeho výberu. Na podnet verejnosti sme sa preto rozhodli v blízkej dobe vykonať interný audit všetkých ponúkaných periodík v spolupráci s nezávislými partnermi a v prípade, že by niektoré z periodík nespĺňali naše interné kritéria vrátane obsahu, akým by mohlo byť podnecovanie verejnosti k nenávisti, neznášanlivosti, či porušovaniu ľudských práv, vyradíme ho z našej ponuky," napísalo Tesco v reakcii na podnet zákazníkov.

Začiatkom týždňa Billa oznámila, že od júla stopne distribúciu konšpiračného časopisu Zem a vek vo svojich predajniach. Tento krok reťazca vyvolal vlnu nevôle medzi sympatizantmi konšpiračného časopisu. Tí sa rozhodli, že začnú Billu bojkotovať.

K bojkotu sa pridal aj poslanec SMER-SD Ľuboš Blaha, ktorý sa vyjadril, že s Billou skončil. "Nemám rád, ak niekto vnáša politiku do potravín," napísal Blaha.

Pozrite si ostrý súboj Ľuboša Blahu a Richarda Sulíka v staršom videu HN:

01 - Modified: 2021-01-05 09:20:04 - Feat.: - Title: Značka Dove a Tesco spojili svoje sily a vyzbierali financie pre organizáciu Chuť žiť 02 - Modified: 2020-11-10 11:41:22 - Feat.: - Title: Výrobky Tesca budú už čoskoro úplne bez ťažko recyklovateľných plastov 03 - Modified: 2020-06-16 08:28:35 - Feat.: - Title: Tesco rozširuje ponuku výrobkov Finest 04 - Modified: 2020-03-24 15:43:10 - Feat.: - Title: Potraviny budú v nedeľu zatvorené, seniori budú mať svoje otváracie hodiny 05 - Modified: 2020-03-21 04:23:24 - Feat.: - Title: Aj Tesco zavádza prednostné nákupné hodiny pre seniorov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 23:12