TV Prima
StoryEditor

Prima uspela na súde. Skylink musí na Slovensku zablokovať prístup k jej českým staniciam

22.06.2018, 15:25
Autor:
hrnhrn
Podľa predbežného opatrenia nemôže na Slovensku ponúkať dekódovacie karty, ktoré umožňujú užívateľom ich príjem mimo ČR.

Súd vydal predbežné opatrenie voči spoločnosti M7 Group, prevádzkujúcej službu Skylink, ktoré zakazuje distribúciu programov Primy určených pre českých zákazníkov na Slovensku.

FTV Prima uspela na Mestskom súde v Prahe s návrhom na vydanie predbežného opatrenia voči spoločnosti M7 Group S. A. vo veci nelegálneho šírenia českých televíznych programov na území Slovenskej republiky. Súd spoločnosti M7 Group S. A. nariadil, aby pri dekódovacích kartách, ktoré umožňujú prístup k obsahovým službám slovenského produktu Skylink, zablokovala prístup k televíznym programom Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX a Prima KRIMI.

Pokiaľ ide o tieto programy, je spoločnosť M7 Group S. A. ďalej povinná zdržať sa na Slovensku ponúkania predaja dekódovacích kariet, ktoré umožňujú užívateľom ich príjem mimo Českej republiky. Diváci na Slovensku môžu aj naďalej sledovať programy na kanáli Prima PLUS, ktorého vysielanie je priamo určené pre Slovenskú republiku.

„Uvítali sme, že súd akceptoval náš návrh na predbežné opatrenie vo veci dekódovacích kariet služby Skylink. Operátori by nemali konať v rozpore so zmluvou a distribuovať naše programy mimo územia Českej republiky, a vystavovať nás tak nebezpečenstvu postihu zo strany globálnych poskytovateľov autorských práv pri zahraničných programoch,“ uvádza Gabriela Semová, vedúca korporátnej a internej komunikácie FTV Prima.

​Skylink vrátil do svojej ponuky kanály českých televízií Nova a Prima prednedávnom po tom, čo ich vlani spolu s ďalšími operátormi na Slovensku po tlaku ich vysielateľov vyradil. 

Podľa hovorcu Skylinku Marka Nemca nešlo rozšírenie ponuky, ale len o technickú inováciu, pretože slovenské stanice boli vždy súčasťou slovenskej ponuky Skylinku, rovnako ako české stanice sú v českej ponuke. "Celá zmena spočíva v tom, že Skylink predstavil technické riešenie, ktoré dovoľuje zlúčiť regionálne oddelené služby na jednu dekódovaciu kartu," podotkol.

Voči tomu sa ohradili obe české televízie. "Jednanie slovenského Skylinku považujeme za protiprávne a pripravujeme právne kroky," povedala hovorkyňa Novy Jana Ondrejechová. Podobne reagovala aj Prima. "Tento krok s nami nebol akokoľvek prerokovaný, FTV Prima k nemu nedala žiadny súhlas. V súčasnosti tento krok samozrejme analyzujeme a budeme patrične reagovať v zmysle právnych opatrení," povedala hovorkyňa Gabriela Semová.

AKTUALIZÁCIA: Rovnako sa ohradili aj televízie Nova a Markíza, ktoré chcú zabrániť šíreniu svojich staníc na území susednej republiky. Pre český trh je určená stanica Markíza International, pre slovenský trh zase Nova International, ktoré ponúkajú divákom len svoju pôvodnú tvorbu.

"Vítame rozhodnutie súdu, ktoré potvrdzuje naše právne stanovisko. Očakávame, že Skylink okamžite zastaví aj neoprávnené šírenie všetkých staníc TV Markíza v Českej republike a TV Nova na Slovensku. Vyhradzujeme si právo podniknúť právne kroky, aby sme zamedzili ďalšiemu neoprávnenému šíreniu staníc spoločnosti CME v Českej republike a na Slovensku," uviedli Lukáš Kočíšek, PR manažér Markízy a Jana Ondrejechová, hovorkyňa Novy.

FTV Prima prevádzkuje v Českej republike vysielanie celého radu televíznych programov. Jej hlavnou stanicou je plnoformátová TV Prima pre celú rodinu, na mladších mužov sa orientuje stanica Prima COOL, Prima LOVE sa zameriava na ženské publikum. V portfóliu skupiny je aj dokumentárny kanál Prima ZOOM, filmová stanica Prima MAX a kanál Prima KRIMI, ktorý sa orientuje na kriminálnu a detektívnu tvorbu. Pre Slovensko je určený televízny program Prima PLUS, ktorý vysiela pôvodnú tvorbu televízie, nie však akvizičné programy.

01 - Modified: 2022-04-27 11:05:35 - Feat.: - Title: V auguste začne vysielať stanica Canal+ Sport. Prinesie priame prenosy Premier League 02 - Modified: 2022-02-01 12:34:03 - Feat.: - Title: Skylink mení ceny. Zdražuje balíček Mini a dva prémiové balíčky 03 - Modified: 2022-01-14 07:54:06 - Feat.: - Title: Skylink začal produkovať vlastné seriály a filmy 04 - Modified: 2021-05-25 17:30:21 - Feat.: - Title: Skylink predĺžil spoluprácu na vysielanie staníc Sport1, Paprika či Minimax 05 - Modified: 2020-06-17 14:07:31 - Feat.: - Title: Prima oslavuje 27. narodeniny. Ako prvá komerčná televízia v Česku začala vysielať v roku 1993
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 22:07