The New Times
StoryEditor

Nezávislému ruskému magazínu hrozí krach. Od štátu dostal vysokú pokutu

29.10.2018, 11:19
Autor:
ČTKČTK
Magazín úradom neposkytol informácie o svojich zdrojoch príjmov.

Nezávislému ruskému magazínu The New Times hrozí krach po tom, čo dostal pokutu vo výške 22,25 milióna rubľov (298-tisíc eur) za to, že úradom neposkytol informácie o svojich zdrojoch príjmov. V piatok to napísala agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie šéfredaktorky internetového média Jevgenije Albacovej.

"Toto je bankrot," vyhlásila Albacová, ktorá sama dostala pokutu vo výške 30.000 rubľov (400 eur). Šéfredaktorka jasne vyjadrila, že jej redakcia nie je schopná pokuty uhradiť.

The New Times, ktorý od minulého roka vychádza už iba ako elektronická publikácia, čerpá svoje príjmy z príspevkov čitateľov. Tie prichádzajú prostredníctvom združení, ktoré ruské úrady klasifikujú ako "zahraničného agenta" na základe zákona schváleného v roku 2012, podľa ktorého sa takto označuje každá mimovládna organizácia prijímajúca peniaze zo zahraničia.

Albacová uviedla, že jej magazín príslušným orgánom pravidelne dodáva požadované dokumenty, vraj však nevedela, že tak musí robiť každé tri mesiace.

AFP uvádza, že The New Times je známy nekompromisnými článkami o dianí v Rusku počas posledných bezmála dvoch desiatok rokov, čo je pri moci súčasný ruský prezident Vladimír Putin. Vlani kvôli finančným problémom prestala vychádzať tlačená verzia média. Vysoká pokuta za nedodanie informácií úradom prišla po tom, čo na začiatku týždňa šéfredaktorka Albacová vo vysielaní liberálnej rádiostanice Echo Moskvy vyspovedala prominentného opozičníka Alexeja Navalného.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 18:48