StoryEditor

Oscarový Green Book aj Sklenená izba. Pozrite si tipy na marcové premiéry

07.03.2019, 17:00
Autor:
hrnhrn
Prinášame tipy na 12 filmových premiér, ktoré uvedú kiná v marci.

Green Book

Prvý marcový týždeň prichádza do kín snímka ocenená tromi Oscarmi - za najlepší film, pôvodný scenár a mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Green Book je inšpirovaný skutočným príbehom odohrávajúcim sa v šesťdesiatych rokoch v Amerike, ktorá nebola prívetivým miestom najmä pre pretrvávajúci rasizmus. Tony Lip (Mortensen) je taliansko-americký vyhadzovač z robotníckej triedy, ktorý príjme prácu šoféra pre Dr. Dona Shirleyho (Mahershala Ali), vysoko vzdelaného pianistu afroamerického pôvodu. Dvaja úplne odlišní ľudia sa tak spolu vydávajú na dvojmesačné koncertné turné do miest na juhu, kde je rasizmus ešte hlbšie zakorenený. No pred nimi samotnými sa otvára cesta k zmysluplnému a jedinečnému priateľstvu.

Captain Marvel

Film Captain Marvel sa odohráva v deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia a je tak úplne prvým dobrodružstvom z doteraz nevideného obdobia filmového sveta Marvel. Film sleduje príbeh Carol Denversové, z ktorej sa stala jedna z najmocnejších superhrdinek sveta. Keď sa Zem dostane do vojny medzi dvoma mimozemskými rasami, Denversová sa ocitá s malou skupinou spojencov priamo v srdci konfliktu. V hlavných úlohách sa predstavia Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law či Ben Mendelsohn. 

Sklenená izba

Film nakrútený podľa slávneho románu britského spisovateľa Simona Mawera The Glass room (Sklenená izba), inšpirovaného dramatickými udalosťami 20. storočia i zrodom ikonického architektonického skvostu – brnianskej vily Tugendhat zrežíroval Julius Ševčík. V hlavných úlohách sa predstavia zahraničné i domáce hviezdy ako Carice van Houten, Hanna Alström, Claes Bang, Karel Roden a Karel Dobrý.

Čarovný park

Šikovné dievčatko June postavilo ten najúžasnejší zábavný park na svete. Vo svojej fantázii. Vysnívala si čarovný park, v ktorom všetky tie dych berúce a fyzikálne zákony popierajúce atrakcie riadia hovoriace zvieratká s veľmi vyhranenou osobnosťou. Ale čo ak takýto raj atrakcií naozaj existuje? Čarovný park uvedú kiná v 2D aj 3D verzii, ktorá divákov doslova prenesie na húsenkovú dráhu.

LOVEnie

Keď máte tridsaťpäť a po nevydarenej svadbe ste opäť single, je čas založiť si profil na zoznamke, a vrhnúť sa do randenia naslepo. Českú romantickú komédiu Karla Janáka (Dôverný nepriateľ, Cuky Luky Film) uvedú kiná 21. marca. V hlavných úlohách sa prestavia Ester Geislerová, Eva "Evelyn" Kramerová, Jakub Prachař, Veronika Žilková a Jaroslav Plesl.

Dobrá smrť

Vlastníme svoj život, alebo on vlastní nás? – to je hlavný motív nového slovenského filmu Dobrá smrť. Životopisná snímka režiséra Tomáša Krupu opisuje príbeh nevyliečiteľne chorej Janette, ktorá by rada ukončila svoj život dôstojne. Rozhodne sa preto pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Snímka s výrazne sugestívnou kamerou využíva postupy hraného filmu a do skutočného príbehu Janette vplieta charaktery a životné príbehy jej najbližších.

Putovanie so Sobíkom

Film rozpráva príbeh o prvom roku života malého divokého soba, ktorý musí čeliť mnohým výzvam a nebezpečenstvám. Jeho veľké dobrodružstvo sa odohráva vo Fínsku, v nádhernej laponskej prírode. Sprievodcom na sobíkovej ceste bude Robo Roth, ktorý nahovoril slovenský komentár.

Dumbo

Majiteľ cirkusu Max Medici (Danny DeVito) poverí bývalú hviezdu Holta Farrier (Colin Farrell) a jeho deti Milly (Nico Parker) a Joe (Finley Hobbins), aby sa starali o novorodeného slona, ktorý je svojimi obrovskými ušami na smiech publiku v upadajúcom cirkuse. Ale potom, čo sa zistí, že Dumbo vie lietať, zažíva cirkus neuveriteľný návrat. Zároveň sa o Dumba veľmi zaujíma podnikateľ V.A. Vandevere (Michael Keaton), ktorý angažuje "podivného tlstokožca" pre svoj najnovší zábavný podnik Dreamland. Dumbo stúpa na vrchol slávy vďaka spoločným vystúpeniam s očarujúcou a okázalou kráľovnou vzduchu Colette Marchantovou (Eva Green). Čoskoro však Holt Farrier zisťuje, že pod nablýskaným povrchom zábavného podniku Dreamland, sa skrýva nejedno temné tajomstvo. Rodinná snímka bude mať v kinách premiéru 28. marca.

My

Prišiel, natočil, zvíťazil. Pred dvoma rokmi šokoval Jordan Peele celý svet provokatívnym a inteligentným hororom Uteč, za ktorého scenár dostal Oscara. Jeho ďalší film, ktorý sa volá jednoducho – My – sa slávnemu „súrodencovi“ vo viacerých veciach dosť podobá. Peeleovi sa znovu podarilo natočiť film, ktorý zároveň šokuje a baví, a pod hororovou nálepkou ukrýva inteligentnú a rafinovanú satiru súčasného sveta. Štastná rodinka na letnom byte, ktorej prázdninovú pohodu naruší štvorica votrelcov. Tradičná hororová zápletka? Ani omylom. V podaní oscarového scenáristu a režiséra Jordana Peelea ide opäť o niečo nové. Film vyvoláva stovky otázok, na ktoré sa odpovede hľadajú len veľmi ťažko.

Zranené srdcia

Povojnové Nemecko v roku 1946. Keira Knightley v úlohe manželky britského dôstojníka prichádza do zničeného Hamburgu, aby sa stretla so svojím manželom Lewisem (Jason Clarke). Ten je poverený obnovou zničeného mesta, v ktorom stále vládne chaos a beznádej. Film bol natočený podľa bestseleru spisovateľa Rhidiana Brooka, k jeho pozoruhodnému príbehu ho inšpirovalo rozprávanie jeho starého otca. Natáčanie filmu prebiehalo aj v Prahe a v ďalších českých mestách.

Arctic: Ľadové peklo

Islandská dráma o mužovi, ktorý po havárii lietadla bojuje o prežitie v opustenej ľadovej pustatine v Arktíde. Postupne sa učí, ako bojovať so zimou a víchricami, ako byť ostražitý voči ľadovým medveďom a ako si uloviť potravu... Nečakaná udalosť ho však prinúti vyraziť na dlhú a nebezpečnú expedíciu, ktorá rozhodne o jeho prežití.

Úhoři mají nabito

Čierna komédia o partičke chlapov, ktorí sa vo voľnom čase hrajú na členov URNA – Útvaru rýchleho nasadenia. Zasahujú v domoch domnelých zločincov, evakuujú kultúrne domy a do svojich hier zaťahujú nič netušiace okolie. Ich motiváciou je túžba po adrenalíne a falošná predstava, že sú ako Robin Hood a jeho družina, ktorí bohatým brali a chudobným dávali. Českú komédiu nakrútil Vladimír Michálek, ktorý má na konte filmy Zapomenuté světlo, Je třeba zabít Sekala. Babí léto alebo Pohádkář.

01 - Modified: 2020-02-09 16:47:58 - Feat.: 0 - Title: Správa je film o pekle, ocitli sa v ňom aj herci. Pozrite si videá z nakrúcania 02 - Modified: 2019-09-13 08:23:21 - Feat.: 0 - Title: Blíži sa premiéra Sklenenej izby. Pozrite si video z nakrúcania s reakciami hlavných predstaviteľov 03 - Modified: 2019-03-01 15:49:05 - Feat.: 0 - Title: Po Trhline prichádza Škvrna. Režisér Bebjak nakrútil postapokalyptický seriál
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 07:08