StoryEditor

Českých levov ovládol film Všetko bude, favorizovaný Toman odišiel bez sošky

24.03.2019, 06:10
Autor:
TASRTASR
V pražskom Rudolfine odovzdali ceny Českej filmovej a televíznej akadémie za rok 2018.

Snímka Všetko bude si z tohtoročného udeľovania cien Český lev odniesla šesť sošiek, medziiným v kategórii najlepšia réžia, film i scenár. Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala Jenovéfa Boková, najlepším hercom Karel Dobrý.

Štyri sošky za rok 2018 si zo sobotňajšieho večera v pražskom Rudolfine odniesol Hastrman Ondřeja Havelku. Naopak, trinástimi nomináciami favorizovaná dráma Toman nezískala ani jedinú cenu. V televíznych kategóriách uspela Česká televize.

Režisérom filmu Všetko bude je Olmo Omerzu, ktorý uspel taktiež na vlaňajšom filmovom festivale v Karlových Varoch. Dobrodružnú road movie za slobodou dvoch tínedžerov a jednej stopárky natočil podľa debutového scenára Petra Pýchu, ktorý bol za príbeh ocenený rovnako Českým levom. Leva získala snímka tiež za réžiu, strih (pre Janu Vlčkovú) a tri sošky mu patria za herecké výkony.

Všechno bude

​Film Všetko bude zabodoval v kategórii vedľajších hereckých výkonov. "Chcela som si pripraviť ďakovnú reč, ale bála som sa, že by som to mohla zakríknuť," povedala Eliška Křenková, ktorá si z Českých levov odniesla sošku vôbec prvýkrát. Vo vedľajšej mužskej úlohe uspel Jan František Uher, ktorému v tejto kategórii konkurovali napríklad Jan Hartl alebo Jiří Lábus.

Všetko bude venoval producent Jiří Konečný všetkým „outsiderom“. Outsidersky sa počas vyhlasovania mohli cítiť tvorcovia historickej politickej drámy Toman. Film Ondřeja Trojana, inšpirovaný skutočným príbehom prospechárskeho kšeftára, nepremenil z trinástich nominácií  ani jedinú na sošku. Takéto sklamanie favorizovaný titul nestretol prvýkrát – stalo sa to napríklad aj v roku 2014 filmu Fair Play, ktorý mal dokonca pätnásť nominácií, upozorňuje Česká televize.

Vôbec prvé ocenenie v rámci večera si prevzala Martha Issová za Mimoriadny počin v oblasti audiovízie, odniesla si ho za úlohu v minisérii Dukla 61.

Hlavná ocenená herečka Jenovéfa Boková získala sošku za film Chvilky. Karel Dobrý si svojím hereckým výkonom v hlavnej úlohe vyslúžil štvrté ocenenie filmu Hastrman. Ten získal sošky aj za najlepšie kostýmy, hudbu a kameru.

V dvoch kategóriách Český lev oceňuje tiež televízne počiny. Najlepším dramatickým televíznym seriálom minulého roka je Dabing Street, ktorý režíroval na obrazovkách Českej televízie Petr Zelenka. V kategórii televízny film a miniséria sa radovali tvorcovia Dukly 61.

Ocenenie za mimoriadny prínos českej kinematografii dostala režisérka Věra Plívová-Šimková. Diváci si môžu pamätať jej snímky Krakonoš a lyžníci, Páni kluci alebo Lišáci, Myšáci a Šibeničák.

Slovenské ocenenia Slnko v sieti sa budú odovzdávať 5. apríla. Nominácie ovládli filmy Toman a Tlmočník, Toman získal až štrnásť nominácií, čo je o jednu viac, ako si odniesol z Českého leva.

01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 22:58