StoryEditor

Banksyho grafiti na stene garáže sa presťahuje. Majiteľ garáže ho za státisíce predal múzeu

28.05.2019, 21:00
Autor:
hrnhrn
Špecialisti dielo z garáže vyrežú a v sprievode polície odvezú do novej galérie.

V mestečku Port Talbot na juhu Walesu začalo sťahovanie grafiti známeho streetartového umelca Banksyho, ktoré sa vlani pred Vianocami objavilo na stene jednej miestnej garáže.

Z jednej strany garáže je namaľovaný chlapec so sánkami, ktorý si užíva zimné radovánky a snaží sa vyplazeným jazykom chytať snehové vločky.

banksy.co.uk

​Z iného uhla pohľadu je však zjavné, že v skutočnosti na chlapca nepadá sneh, ale popol, ktorý vietor rozfúkal z horiaceho odpadkového koša či komína. Maľbou Banksy upozornil na znečistenie ovzdušia v mestečku. Minulý rok v lete čierny prach z mestských oceliarní pokryl tamojšie domy, autá i domáce zvieratá.

banksy.co.uk

​Dielo sa teraz presunie do miestneho múzea umenia. Špecialisti dnes začali grafiti vyrezávať, napísal denník The Guardian. V stredu ho naloží žeriav na nákladné auto, ktoré grafiti v sprievode polície odvezie do novej galérie v centre mesta, ktorá vznikla z bývalej policajnej stanice.

Garáž s Banksyho grafiti patrí robotníkovi v oceliarňach Ianovi Lewisovi. Ten dielo v januári predal za nezverejnenú šesťmiestnu sumu galeristovi Johnovi Brandlerovi. Podmienkou bolo, že grafiti zostane aspoň tri roky vystavené v meste.

Banksy, ktorého grafiti sa prvýkrát objavilo na stenách v anglickom Bristole, patrí medzi najvýraznejších a najoriginálnejších súčasných umelcov. 

Svoju originalitu potvrdil aj počinom, ktorý prekvapil nielen účastníkov aukcie v londýnskej galérii Sotheby´s, ale aj verejnosť na celom svete. Jeho dielo vydražené za viac ako milión libier sa po poslednom údere aukčného kladivka samo zničilo.

Prítomní len žasli, kým sa maľba pomaly zosúvala do rámu, v ktorom bola umiestnená skartovacia mriežka, ktorá rozrezala výtvor na úzke prúžky.

Na bezprecedentnú udalosť zareagovali okamžite značky rôznymi vizuálmi, ktoré napodobňovali Banksyho dielo.

Umelec si zakladá na anonymite, jeho diela sa ale v aukciách pravidelne predávajú za státisíce dolárov. Svoje výtvory okrem Británie zanechal napríklad aj na stenách v Paríži, Spojených štátoch alebo v Pásme Gazy.

01 - Modified: 2021-10-15 13:42:04 - Feat.: - Title: Skartovaný Banksyho obraz vydražili za rekordných takmer 22 miliónov eur 02 - Modified: 2021-03-24 07:24:16 - Feat.: - Title: Banksyho "Supersestra" sa vydražila za rekordných takmer 20 miliónov eur 03 - Modified: 2021-03-05 11:16:35 - Feat.: - Title: Banksy potvrdil, že utekajúci väzeň je jeho dielo 04 - Modified: 2020-11-27 04:37:58 - Feat.: - Title: Banksyho dielo "Vták s granátom" sa vydražilo za 170-tisíc eur 05 - Modified: 2020-07-15 08:31:35 - Feat.: - Title: Banksyho krysy v londýnskom metre vyzývali k noseniu rúšok
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 02:17