FTV Prima
StoryEditor

Protimonopolný úrad povolil prevzatie skupiny Prima Ivanom Zachom

31.07.2019, 13:47
Autor:
(čtk)(čtk)
Výšku transakcie ani jedna zo strán nezverejnila.

Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) povolil v zjednodušenom konaní prevzatie mediálnej skupiny Prima miliardárom Ivanom Zachom. Rozhodnutie je právoplatné. Prevzatie celej skupiny Prima Zachom oznámila FTV Prima v polovici júna.

Zachova firma THR media kúpila 75 percent v polovičnom vlastníkovi Primy Denemo Media od Vladimíra Komára a zvyšok Denemo Media vlastní Zachova skupina Ges, ktorej zároveň patrí zostávajúca polovica holdingu Prima. Výšku transakcie ani jedna zo strán nezverejnila.

Ges pôsobí v rôznych podnikateľských oblastiach, napríklad v oblasti rozhlasového vysielania a výroby programov pre televízne vysielanie. Už pred uskutočnením posudzovanej transakcie sa skupina Ges podieľala na spoločnej kontrole v spoločnosti FTV Prima Holding, ktorá pôsobí v oblastiach prevádzkovania celoplošného televízneho a internetového vysielania TV Prima, predaja televíznej, rozhlasovej a internetovej reklamy a výroby televíznych programov.

Prima bola založená v roku 1993 ako prvá česká komerčná televízna stanica. V súčasnej dobe prevádzkuje vysielanie ôsmich televíznych kanálov a šiestich rozhlasových staníc. Má tiež portfólio webov a tlačených magazínov. Programy Primy v celodennom vysielaní dosahujú podiel okolo 23 percent. Do roka by mala Prima spustiť so CNN nový spravodajský kanál CNN Prima News.

Denemo Media v roku 2017 kúpila 50 percent Primy od švédskej spoločnosti MTG. Cena predaja vtedy vychádzala z ohodnotenia stopercentného podielu skupiny Prima, ktorého hodnota bola stanovená na 237,4 milióna eur.

Ges Holding, v ktorom drží 60 percent Ivan Zach a zvyšok si medzi seba delia jeho sestra Radka a Petra Marschallové, sa angažuje aj v priemysle. Patrí mu výrobca vzduchotechniky ZVVZ Group Milevsko alebo výrobca aerosólových ventilov a rozprašovačov Koh-i-noor Mladá Vožice. Skupina pôsobí aj v realitách. Postavila a predtým vlastnila napríklad budovu Crystal v Prahe na Vinohradoch.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 02:42