TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Blaha kritizuje diskusiu v RTVS. Telerozhlas sa voči jeho výrokom ostro ohradzuje

25.01.2022, 13:45
Autor:
hrnhrn
Poslanec Smeru-SD žiada od moderátora O 5 minút 12 ospravedlnenie za jeho výroky.

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha zverejnil na sociálnej sieti viaceré invektívy na adresu ministerky pre investície Veroniky Remišovej, ktorá bola hostkou nedeľnej relácie V politike na TA3 a poslanca Juraja Krúpu z OĽaNO, ktorý bol diskutérom v relácii O 5 minút 12 na Jednotke RTVS. Od moderátora relácie O 5 minút 12 Mareka Makaru žiada za jeho výroky ospravedlnenie. Hlavnou témou oboch relácií boli pretrvávajúce rozpory pri podpise obrannej dohody s USA.

Blaha vo svojom už tradične dlhom statuse okrem iného píše, že „obranná dohoda s USA nás ženie do vojny s Ruskom. Televízie zamlčiavajú pravdu a nepozývajú hostí, ktorí by ju mohli nahlas pomenovať. Goebbels by to nerobil inak“

Ďalej píše o tom, že diskutéri v relácii šírili hoaxy a pridal sa „aj moderátor verejnoprávnej televízie RTVS, a to je naozaj škandál. Makara hovoril o mne, vraj som urobil nejaký "názorový obrat" - a to je nechutná lož“. Podľa Blahu aj v roku 2019 tvrdo bojoval proti Dohode s USA, lebo sa rovnako obával amerických základní a straty suverenity Slovenska.

Podľa vyjadrenia poslanca je to „ťažké zlyhanie“ verejnoprávneho média. Ako pokračuje, „Makara z RTVS kriví realitu a klame, že som zmenil názor. RTVS šíri dezinformácie a podieľa sa na goebbelsovskej propagande Naďa a jeho krúp. Žiadam okamžité ospravedlnenie“. Status má už takmer desať tisíc „likov“ a viac ako tisíc zdieľaní. 

K statusu poslanca sa vyjadril aj telerozhlas, ktorý vo svojom stanovisku odmieta lživé a zavádzajúce vážne obvinenia poslanca Blahu. „RTVS odmieta byť súčasťou politických bojov a je neprípustné, aby bola zneužívaná a očierňovaná v politickej kampani pri získavaní voličských sympatií,“ uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová. 

Stanovisko RTVS a status poslanca Blahu prinášame v plnom znení.

Stanovisko RTVS

RTVS sa ostro ohradzuje voči výrokom poslanca Ľuboša Blahu v súvislosti s medializovanými informáciami k obrannej dohode SR s USA. RTVS odmieta byť súčasťou politických bojov a je neprípustné, aby bola zneužívaná a očierňovaná v politickej kampani pri získavaní voličských sympatií. RTVS odmieta lživé a zavádzajúce vážne obvinenia poslanca Blahu z korupcie a šírenia nepravdivých informácií a hoaxov.

Redakcia spravodajstva a publicistiky RTVS si ctí princípy nezávislosti, vyváženosti a pravdivosti uvedených informácií, RTVS zrešeršovala a spätne zanalyzovala všetky politické vyjadrenia k danej téme za uplynulé roky a stojí za moderátormi diskusných relácií Marekom Makarom a Martou Jančkárovou. RTVS sa dištancuje od tvrdení poslanca Blahu, že v jej spravodajských a publicistických reláciách dochádza k cielenej antikampani a šírení klamstiev.

Status poslanca Ľuboša Blahu na sociálnej sieti

01 - Modified: 2022-07-08 20:51:19 - Feat.: - Title: Nebojujeme proti dezinformátorom. Bojujeme za fakty 02 - Modified: 2022-02-11 09:37:26 - Feat.: - Title: Po internete koluje video neschopného olympionika. Je staré už päť rokov 03 - Modified: 2021-10-12 10:44:11 - Feat.: - Title: Stačí len raz kliknúť. Kto je zodpovedný za dezinformácie a hoaxy na sociálnych sieťach a v komentároch? 04 - Modified: 2021-04-30 08:59:15 - Feat.: - Title: Rusko šíri dezinformácie o pozícii Západu k vakcíne Sputnik V, píše v správe EÚ 05 - Modified: 2021-02-26 15:53:23 - Feat.: - Title: Na sociálnych sieťach sa šíri podvodná súťaž kaviarní Starbucks
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 22:43