StoryEditor

Vyšlo očakávané pokračovanie Príbehu služobníčky. Je reakciou na zhoršovanie práv žien

11.09.2019, 20:05
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Novinka The Testaments (Svedectvá) je pokračovaním slávneho Príbehu služobníčky z roku 1985.

Dlho očakávaný román The Testaments (Svedectvá) kanadskej spisovateľky Margaret Atwood, ktorý práve vyšiel, je reakciou na zhoršovanie ženských práv v niektorých častiach sveta, vrátane Spojených štátov. Autorka sa tak vyjadrila v rohovore pre BBC.

Kniha The Testaments (Svedectvá) je pokračovaním jej slávnej knihy Príbeh služobníčky (The Handmaid‘s Tale) z roku 1985.

Antiutopická novela, podľa ktorej bol natočený rovnomenný seriálový hit, predstavuje totalitnú budúcnosť v štáte Gileád, kde zostalo niekoľko plodných žien nazývaných "služobníčky", ktoré sú násilne nútené k počatiu a rodeniu detí. Cieľom je znovu zaľudniť svet čeliaci ekologickej katastrofe.

"Ľudia sa ma roky pýtali, či napíšem pokračovanie. Prosím, napíšte pokračovanie, povedzte nám, ako to dopadlo, a ja som vždy odpovedala, že to nepôjde," uviedla spisovateľka. Potom sa ale podľa nej stalo niekoľko vecí, ktoré ju k napísaniu pokračovania primäli.

RTVS

"Na niektorých miestach sveta, včítane USA, sme sa začali vracať do Gileádu," uviedla sedemdesiatdeväť ročná spisovateľka. Podľa agentúry Reuters tým mala na mysli nedávne kroky na sťaženie potratov, ktoré v Spojených štátoch rozdelili verejnú mienku a vyburcovali aktivistky zasadzujúce sa za ženské práva. Proti potratom vystupuje i prezident Donald Trump.

Margaret Atwood povedala, že nad pokračovaním Príbehu služobníčky začala premýšľať vo chvíli, ked bol Donald Trump zvolený za prezidenta. V tej dobe sa natáčal aj televízny seriál.

"Kontext seriálu sa zmenil, a v tom okamžiku sme vedeli, že bude vnímaný inak, čo sa tiež stalo. Takže namiesto fantázie sa kvôli ľuďom podporujúcim Trumpa dostal ďaleko bližšie k realite," uviedla autorka.

Hulu

​Úspech seriálu pomohol knihe, ktorá sa opäť vyšvihla na prvé priečky rebríčka bestsellerov a uniforma služobníčok - dlhý tmavočervený plášť a biely čepiec - sa stali symbolom ženského protestu a odporu.

Na otázku BBC, či ju veľké očakávania súvisiace s novým románom, nominovaným na prestížnu Man Bookerovu cenu, neznervózňuje, Atwood odpovedala: "Je potrebné zdôrazniť, že je to kniha, nie zmena režimu. Nie je to nič, čo fyzicky ovplyvní životy mnohých ľudí, nie sú to nepokoje v Moskve."

Seriál Príbeh služobníčky (The Handmaid‘s Tale) má za sebou tri mimoriadne úspešné série. Zažiaril na televíznych cenách Emmy, uspel na prestížnych Zlatých glóbusoch a na konte má aj trofeje Amerického filmového Inštitútu, britskej BAFTY alebo scenáristické ceny únie Writers Guild of America.

Tvorcovia seriálu potvrdili prípravu štvrtej série, jeho premiéra sa očakáva v apríli budúceho roka. Dej sa bude odohrávať o pätnásť rokov neskôr a príbeh budú rozprávať tri ženské hrdinky.

Hulu

01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:38