StoryEditor

Pred 25 rokmi sa divákom prvýkrát predstavil psí komisár Rex

10.11.2019, 12:10
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Úspešným zvieracím detektívom sa inšpirovali aj seriály slovenských televízií.

Celkom 207 dielov v osemnástich sériách a dvoch krajinách má na svojom konte slávny detektívny seriál Komisár Rex. Seriál rakúskej a neskôr talianskej televízie o prípadoch, ktoré rieši oddelenie vrážd viedenskej a neskôr rímskej polície a kde hlavnú rolu hraje pes, nemecký ovčiak Rex, sa prvýkrát vysielal pred 25 rokmi, 10. novembra 1994.

Komisár Rex sa vysielal vo viac než 90 krajinách, veľkú sledovanosť mal tiež na Slovensku. Najväčším ťahákom seriálu sa stal neohrozený a šikovný psí hrdina, ktorý pomohol rozlúštiť rad prípadov a neraz zachraňoval životy.

Prvým psím protagonistom Rexa bol nemecký ovčiak menom Reginald von Ravenhorst, ktorý „hral“ do roku 1998. Nasledovali Rhett Butler, Alex, Henry, Nik a Achi. O herecké umenie štvornohých policistov sa starala americká firma Animal Action, ktorá má za sebou úspechy napríklad zo zvieracích filmov Beethoven a 101 dalmatíncov.

Komisár Rex / Tobias Moretti

​Komisára Mosera, Rexovho parťáka, hral až do štvrtej série rakúsky herec Tobias Moretti, v roku 1997 ho vystriedal nemecký kolega Gedeon Burkhard, ktorý stvárňoval komisára Brandtnera.

Komisár Rex / Gedeon Burkhard

Po jeho odchodu v roku 2001 bol kolegom hviezdneho vlčiaka Rexe až do desiatej série dokončenej v septembri 2004 Rakušan Alexander Pschill ako komisár Hofman, ktorý dostal i partnerku, herečku Elke Winkens. Seriál bol potom kvôli nízkej sledovanosti ukončený po 119 častiach.

Komisár Rex / Elke Winkens a Alexander Pschill

​​V roku 2006 odkúpila práva talianska televízia a od roku 2008 do roku 2015 vysielala pokračovanie v taliansko-rakúskej spolupráci s názvom Návrat komisára Rexa, ktoré má na svojom konte 90 dielov. Parťákmi zvieracieho detektíva sa postupne stali Lorenzo Fabbri v podaní Kaspara Capparoniho, Davida Rivera (Ettore Bassi) a Marca Terza (Francesco Arca).

wikipedia.org / Kaspar Capparoni v Návrate komisára Rexa

Slovenskí Rexovia

​Slovenskú adaptáciu Komisára Rexa odohrávajúcu sa v Bratislave priniesla televízia Markíza na jeseň 2017 pod názovom Rex. Vyrobila ho produkčná spoločnosť D.N.A., v hlavnej úlohe kapitána Richarda Majera účinkoval Juraj Bača. Reprízy seriálu sa vysielajú na menších staniciach doteraz.

TV Markíza

Vlastný seriál so zvieracím detektívom prinesie aj televízia Joj. Komediálny rodinný seriál Bodka, kde každý prípad vyrieši trochu lenivý, ale každopádne prešibaný pes, vznikol na námet Rolanda Kubinu, riaditeľa spravodajstva a programu JOJ, a scenáristu Mareka Orela. Partnerom border kólie Bodky bude Robo Jakab. Televízia má pripravených desať 45-minútových epizód, ktoré sa do vzsielania dostanú v budúcom roku.

TV Joj / Bodka

01 - Modified: 2019-11-02 18:14:15 - Feat.: 0 - Title: Televízie prezradili novinky budúceho roka. Premiéru bude mať desať nových seriálov 02 - Modified: 2019-11-02 18:13:11 - Feat.: 0 - Title: Televízie uvedú v novom roku dve úplne nové šou, ktoré zabodovali vo svete 03 - Modified: 2019-11-02 20:24:58 - Feat.: 0 - Title: Filmová ponuka televízií: Budúci rok budú lákadlami Fantastické zvery či Jurský svet, ale aj pokračovanie Perinbaby a nová evitovka
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. apríl 2024 07:24