Youtube
StoryEditor

Čech Novotný pobúril Rusov v priamom prenose štátnej televízie. Po siedmich minútach ho vypli

30.11.2019, 13:23
Pavel Novotný uviedol, že ruské médiá klamú, ohýbajú históriu a tiež pripomenul, že Sovieti strieľali Poliakov v Katyni.

Na prvom programe ruskej štátnej televízie Rossija sa v piatok večer starosta pražskej časti Řeporyje Pavel Novotný postaral o poriadny rozruch. V priamom prenose debatoval o svojom zámere postaviť pomník padlým vlasovcom.

Povedal, že ruské médiá klamú, ohýbajú históriu a tiež pripomenul, že Sovieti strieľali Poliakov v Katyni. Ruský moderátor ho označil za blázna.

Kým v pozadí živého prenosu bežali starostove provokatívne fotografie v uniforme, spodnej bielizni a s odhaleným bruchom, moderátorka relácie 60 minút uviedla Pavla Novotného ako zložitú osobnosť a rusofóba. Novotný je známy svojimi kontroverznými vyjadreniami, v minulosti pracoval ako bulvárny novinár.

Moderátorka otvorila diskusiu otázkou, či Novotný nemá obavy vziať na seba takú zodpovednosť a vystupovať s iniciatívou na postavenie sochy človeku, ktorého činnosť bola odsúdená počas Norimberského procesu.

"Nechápem, prečo sa uškŕňate, odpovedzte," vyzvala starostu, ktorý jej otázku sprevádzal grimasami. Novotný jej oponoval - Řeporyje podľa neho nestavajú pomník vlasovcom, ale tristo padlým vojakov Ruskej oslobodeneckej armády (ROA), ktorí v Prahe zahynuli pri povstaní. O ROA sa podľa Novotného v Norimbergu nehovorilo.

Podľa starostu je úplne absurdné, čo v ruskej televízii hovoria. "My sa tu tomu normálne smejeme. Nič proti Rusku nemáme, váš názor tu nikoho nezaujíma," hovorí.

"Chystáte sa vztýčiť sochu vrahom. Viete, že sa dopúšťali zločinu?" Pripojil sa do debaty ďalší moderátor. "Prečo sa škeríte? Ste klaun, alebo ste utiekli z blázinca? Alebo ste predsa len politik?"

Novotný uznal, že vlasovci boli síce zločinci. "Ale 8. mája umierali počas oslobodzovania Prahy. (Maršal pozn. red) Konev prišiel do Prahy deň po kapitulácii nemeckých vojsk", dodal vzápätí. Po pripomienke ruských moderátorov, že vlasovci krvavo potlačili Varšavské povstanie, Novotný pripomenul Katynský masaker.

"Áno, prosím vás, povedzte tomu sfetovanému pánovi ... alebo opitému, že počas Norimberského procesu sa o vlasovcoch nehovorilo a nehovorte o strieľaní Poliakov. Popravovali ste Poliakov v Katyni, rokovali ste s Ribbentropom. Vy ste strieľali Poliakov v Katyni. A v Norimbergu o ROA nepadlo nič, je to lož," reagoval starosta na moderátorove slová.

"Nemáme už trpezlivosť vás počúvať. Je úplne jasné, čo ste zač. Dúfam, že obyvatelia Prahy urobia správnu voľbu, pretože ste samozrejme hlupák a darebák", ukončil predčasne debatu s Novotným jej účastník.

Novotný na svojom účte na Twitteri zmieňuje, že mal v relácii vyhradenú štvrťhodinu, debatu s ním však skončili už po piatich minútach (v skutočnosti po siedmich).

Zámer Pavla Novotného postaviť pamätník tristo padlým vlasovcom pri Pražskom povstania v máji 1945 bude prerokúvať zastupiteľstvo pražskej časti Řeporyje 16. decembra. Novotný chce, aby sa na zasadnutí zúčastnili obyvatelia mestskej časti a o téme diskutovali.

Podľa starostu ľudia na miestne zastupiteľstvo príliš nechodia, ale tentoraz by chcel, aby k zámeru povedali svoj názor. Poslanci sú podľa Novotného jednotní a stavbu pomníka podporujú koaliční partneri aj opozícia.

Český minister zahraničia Tomáš Petříček médiám povedal, že jeho úrad je s ruskou stranou v kontakte, ale že ide o záležitosť samosprávy, za ktorú nemôže rozhodovať vláda.

Rusko zásluhy vlasovcov neuznáva, považuje ich za zločincov a vlastizradcov, Moskva počas týždňa iniciatívu Řeporyjí ostro kritizovalo.

Spor o vlasovcoch pripomína obdobnú diskusiu o soche maršala Koneva, ktorý sa podieľal na oslobodení Prahy, ale historici mu pripisujú aj podiel na okupácii Československa v roku 1968, v Prahe 6. Aj tá presiahla hranice republiky a vyvolala ostrú reakciu Ruska. Okolo Konevovho pamätníka v Prahe 6 panuje dlhodobá kontroverzia, ktorá vyústila do pravidelného poškodzovania sochy, pokusov ju ohradiť a do demonštrácií.

01 - Modified: 2022-03-29 06:37:35 - Feat.: - Title: Nezávislé médiá v Rusku skončili. Nie sú už rádio Echo Moskvy, televízia Dožď ani noviny Novaja gazeta 02 - Modified: 2022-03-28 15:16:18 - Feat.: - Title: Novaja gazeta dočasne končí, je to jedno z posledných nezávislých médií v Rusku 03 - Modified: 2022-03-04 18:00:32 - Feat.: - Title: Rusko zablokovalo Facebook. Nepáči sa mu, aké správy o invázii sa tam objavujú 04 - Modified: 2018-06-06 10:50:54 - Feat.: - Title: Polícia podozrieva Kočnera s Ruskom, že v kauze Markíza sfalšovali zmenky. Už začala trestné stíhanie 05 - Modified: 2016-07-20 14:18:39 - Feat.: - Title: Pri výbuchu auta zahynul na Ukrajine ruský novinár
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:53