StoryEditor

Whoopi Goldbergovú vylúčili z televíznej talkšou za výroky o holokauste

02.02.2022, 14:05
Autor:
TASRTASR
Dôvodom dvojtýždňového dištancu sú jej kontroverzne vnímané vyjadrenia o holokauste.

Americkej herečke Whoopi Goldbergovej na dva týždne pozastavili pôsobenie v televíznej talkšou „The View“, ktorú spolumoderuje na stanici ABC News. Dôvodom sú jej kontroverzne vnímané vyjadrenia o holokauste. Informoval o tom v stredu denník The Guardian s tým, že Goldbergová sa za svoje slová verejne ospravedlnila.

„S okamžitou účinnosťou na dva týždne pozastavujem pôsobenie Whoopi Goldbergovej (v relácii The View) v súvislosti s jej nesprávnymi a zraňujúcimi vyjadreniami,“ uviedla v utorkovom vyhlásení zverejnenom na Twitteri riaditeľka ABC News Kim Godwinová. „Požiadala som ju, aby si našla čas na zamyslenie sa poučila sa, aký dosah majú jej komentáre,“ dodala riaditeľka. Zdôraznila tiež podporu celej spoločnosti ABC News pre „židovských kolegov, priateľov, rodiny a komunity“.

Goldbergová v pondelkovej relácii povedala okrem iného toto: „Povedzme si pravdu, holokaust nie je o rase. Je o neľudskosti človeka k človeku, o to tu ide.“ Keď moderátorka namietla, že nacisti považovali Židov za inú rasu, Goldbergová odvetila: „Nebolo to o rase. Nebolo. Bolo to o neľudskosti človeka k inému človeku," trvala na svojom a poznamenala, že išlo o „dve skupiny belochov“. Dodala, že ide o to, ako sa ľudia správajú jeden k druhému.

Tieto výroky zazneli počas diskusie o rozhodnutí školskej rady v americkom štáte Tennessee, ktorá minulý týždeň vyradila z učebných osnov pre žiakov ôsmeho ročníka komiksovú knihu „Maus“ venovanú holokaustu. Túto publikáciu, ktorá získala prestížnu Pulitzerovu cenu, napísal v roku 1986 Art Spiegelman. Opisuje v nej zážitky svojich rodičov z nacistického koncentračného tábora, pričom židia sú v nej zobrazení ako myši a nacisti ako mačky.

Dôvodom na zákaz tejto knihy na školách v okrese McMinn v Tennessee bol podľa miestnych úradov jej „tvrdý, neprípustný štýl“ a kresby nahých žien, ktoré rada považovala za nevhodné pre 13-ročných študentov. Herečka v tejto súvislosti vyhlásila: „Prekvapuje ma, že vám bol nepríjemný fakt, že tam bola nejaká nahota. Chcem povedať, je to o holokauste, zabití šiestich miliónov ľudí, ale to vás netrápilo?“ predniesla.

Jej výroky vyvolali prudkú odozvu. Židovskí predstavitelia označili komentáre za nebezpečné a ako posledný príklad narastajúcej neznalosti o genocíde, pri ktorej nacisti počas druhej svetovej vojny vyvraždili šesť miliónov Židov, ktorých označovali za menejcennú rasu. The Guardian pripomína, že hitlerovské Nemecko vyvražďovalo obyvateľov židovského pôvodu bez ohľadu na ich náboženské presvedčenie. Samotný Adolf Hitler vo svojom programovom manifeste Mein Kampf hovoril o židoch ako o rase, a nie ako o ľuďoch hlásiacich sa k židovskému náboženstvu.

„Nie, Whoopi Goldbergová, holokaust bol o systematickom ničení židovského obyvateľstva, ktoré (nacisti) označili za menejcennú rasu,“ napísal na Twitteri Jonathan Greenblatt, riaditeľ Ligy proti hanobeniu (ADL). Varoval, že takéto „skresľovanie holokaustu je nebezpečné“.

Goldbergová sa ešte v ten istý deň za svoje výroky ospravedlnila a uviedla ich na pravú mieru. „V dnešnej šou som povedala, že holokaust ‘nie je o rase, ale o neľudskosti človeka voči človeku‘. Mala som povedať, že je to o oboch (týchto aspektoch),“ uviedla na Twitteri. „Ospravedlňujem sa za ujmu, ktorú som spôsobila,“ napísala. Dodala, že vždy podporovala obyvateľov židovského pôvodu na celom svete, a to sa nikdy nezmení.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 11:22