Sám doma 2
StoryEditor

Kanadská televízia neodvysielala z filmu Sám doma 2 pasáž s Donaldom Trumpom

27.12.2019, 08:31
Autor:
redrediDnesiDnes
Obhajcovia amerického prezidenta v tom vidia snahu o ublíženie.

Kanadská štátna televízia CBC pri vianočnej repríze obľúbeného filmu Sám doma 2: Stratený v New Yorku neodvysielala scénu s Donaldom Trumpom. Americký prezident v nej poradil hlavnému hrdinovi cestu k recepcii v hoteli. Vystrihnutie časti snímky vyvolalo hnev i nadšenie na rôznych koncoch politického spektra v Spojených štátoch, uviedlo idnes.cz.

Na chýbajúcu scénu upozornil asi najhlasnejšie program Fox&Friends televízie Fox News. Stanica je dlhodobo Trumpovi naklonená a prezident ho zrejme často sleduje, pretože pozvaných hostí nezriedka cituje vo svojich príspevkoch na Twitteri.

Podľa jedného z hostí sa snažia Trumpovi oponenti vystrihnutím scénky zmazať Trumpov verejný obraz z 90. rokov minulého storočia, kedy bol obľúbenou verejnú postavou. Podľa jednej z moderátoriek sa ale v prípade takéhoto postupu jedná o cenzúru.

Na aféru upozornil na Twitteri aj najstarší Trumpov syn Donald mladší, keď zdieľal článok, ktorý vystrihnutie scény označoval za "úbohosť".

Chýbajúcu scénu kritizovali niektorí užívatelia na Twitteri ako snahu ľavicovo orientovaných médií "vymazať históriu" a ublížiť Trumpovi akýmkoľvek možným spôsobom. Iní zase vystrihnutie vítali a Kanade gratulovali.

Hovorca CBC Chuck Thompson však vo vyjadrení uviedol, že televízia nedávno odvysielanú verziu získala a upravila už v roku 2014, kedy Trump ešte ani neoznámil, že sa chystá kandidovať na prezidenta. Podľa CBC z filmu zmizlo dohromady osem minút materiálu, ktorý nemal význam pre zápletku filmu a televízia tak mohla do snímky vložiť viac reklamy.

V pôvodnom videu Kevin sa zo Sám doma stratil v Prahe. Vo vystrihnutej scéne ide hlavný predstaviteľ filmu Kevin po chodbe luxusného newyorského hotela Plaza, ktorý v čase nakrúcania filmu Trumpovi patril. Kevin v jednej chvíli zastaví okoloidúceho Trumpa a spýta sa ho, ako sa dostane do lobby. Trump mu odpovie "rovno chodbou a vľavo", potom sa ešte za ním ešte otočí. Tým sa jeho vystúpenie vo filme končí.

Podľa televízie CNBC Trump často v minulosti žiadal o podobné krátke výstupy vo filmoch, ktoré sa natáčali v niektorých jeho nehnuteľnostiach.

Snemovňa vedená demokratmi minulý týždeň v stredu Trumpa obžalovala zo zneužitia úradu a obštrukciou voči Kongresu. Obžalobu má v januári prerokúvať Senát, kde majú väčšinu republikáni. Očakáva sa preto, že horná komora Kongresu prezidenta oslobodí. Pre uznanie viny Trumpa, a tým aj jeho zosadenie, by museli hlasovať dve tretiny senátorov. Otázka ústavnej žaloby na Trumpa silne rozdeľuje americkú politickú scénu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 02:58