pexels.com
StoryEditor

Zákaz krížového vlastníctva ohrozuje prežitie súkromných rádií, tvrdí asociácia

03.02.2020, 19:20
Autor:
TASRTASR
Asociácia rádií Slovenska upozorňuje na nerovnosť podmienok fungovania verejnoprávneho média a súkromných subjektov.

Súčasná právna úprava, zakazujúca vysielateľovi rozhlasovej programovej služby na základe licencie mať viac ako jednu programovú službu, sa podpisuje pod nútený koniec súkromných rádií.

Upozornili na to predstavitelia Asociácia rádií Slovenska (ASR), ktorí apelujú na zmenu legislatívy. Ministerstvo kultúry naznačilo, že k zmenám by mohlo prísť už v tomto roku.

Nerovnosť podmienok

"Zákaz krížového vlastníctva nezmyselne bráni spájaniu a združovaniu rádií tak, aby boli schopné efektívnejšie hospodáriť a teda aj rozvíjať nové programové služby," ozrejmil Ivan Antala z ARS.

"Súkromné rádiá, najmä tie menšie, nie sú v danom právnom stave schopné čeliť rastu hospodárskych nákladov a majú problém s ekonomickou udržateľnosťou svojej prevádzky," dodal.

Dôkazom nevyhovujúceho stavu pre súkromných vysielateľov je podľa asociácie ukončenie ďalšieho súkromného rádia – Rádia Šport, ale i nedávny nútený koniec lokálneho Rádia MAX a rozhodnutie Rádia ONE, ktorého licencia sa končí vo februári 2021, nepokračovať vo vysielaní.

Diskriminácia a netransparentnosť

​Asociácia zároveň poukazuje na to, že v súčasnej situácii sa degraduje princíp duálneho vysielania, založeného na poskytnutí priestoru pre verejnoprávne médiá i komerčných vysielateľov.

Asociácia v tejto súvislosti pripomína viaceré prípady, keď pri prideľovaní frekvencií po zaniknutých rádiách, vrátane tých individuálne skoordinovaných, dostal rozhodnutím Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) prednosť verejnoprávny Slovenský rozhlas pred záujmom iných súkromných vysielateľov.

​Hovorca ministerstva kultúry Pavol Čorba uviedol, že krížové vlastníctvo médií je jednou z aktuálnych tém, ktorými sa rezort zaoberá v rámci rekodifikácie právnej úpravy audiovizuálnych mediálnych služieb.

Problematikou, súvisiacou s opatreniami prijatými na úrovni EÚ, sa zaoberá rezortom vytvorená pracovná skupina, v ktorej majú zastúpenie aj vysielatelia.

"Ministerstvo je otvorené aj diskusii o zrušení zákazu poskytovania viacerých rozhlasových programových služieb jednou osobou (právnickou či fyzickou). Súčasný právny stav sa teda bude s vysokou mierou pravdepodobnosti meniť už v tomto roku s predpokladanou účinnosťou od roku 2021," dodal Čorba.

01 - Modified: 2020-05-13 16:01:53 - Feat.: - Title: RTVS je v spore so súkromnými rádiami. V hre sú tri voľné rozhlasové frekvencie 02 - Modified: 2019-11-05 12:49:44 - Feat.: - Title: 50 dňové moratórium je flagrantné porušenie práv, vyhlásili vydavatelia médií, televízie a rádiá 03 - Modified: 2019-10-25 08:17:52 - Feat.: - Title: Komerčné televízie si zakladajú vlastnú asociáciu. Vznikne v roku 2020
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:15