StoryEditor

Facebook zrušil kontroverzný Kulturblog a ďalších šesť stránok

26.02.2020, 08:39
Autor:
redred
Dôvodom je, že stránky nepreukázali, kto za nimi stojí.

Facebook zrušil stránky slovenskej extrémistickej strany ĽSNS. Urobil tak potom, ako sprísnil pravidlá publikovania na sociálnej sieti a rozhodol sa zakročiť proti šíreniu nepravdivých informácií. Informoval o tom dnes Dennik N, pre ktorý sa vyjadril zástupca špecializovaného tímu na odhaľovanie informačných hrozieb. Podľa jeho slov Facebook zrušil stránky, pretože sa tvária ako nezávislé, no po preskúmaní zistili, že sú prepojené na jednotlivcov na pravom politickom spektre. 

Facebook dáva možnosť stránky znova obnoviť, musia však upraviť obsah a doložiť, kto za nimi stojí. Oficiálne nie je známe, o ktoré stránke ide, no známy Kulturblog, ktorý slúžil na propagandu postojov ĽSNS, dnes na Facebooku už nenájdete. 

​Ide tak o ďalší príklad, kedy giganti ako Facebook a Google viditeľne zakročili proti šíreniu dezinformácií na svojich platformách, svedčí o tom aj stiahnutie reklám a videí strany SMER zo strany Googlu (podľa strany SMER malo ísť iba o technické úpravy) či zablokovanie Youtube kanála Harabinovej stranky Vlasť pre porušenie autorských práv

Facebook stránky, ktoré majú byť napojené na zástupcov ĽSNS, môžu byť obnovené, pokiaľ preukážu, kto za nimi stojí. 

V nových prísnejších pravidlách Facebook napríklad uvádza, že stiahne reklamy, ktoré navádzajú ľudí, aby nevolili, alebo tvrdia, že voľby sú zbytočné. Facebook sa rozhodol investovať 2 milióny dolárov do projektov, ktoré majú ľuďom pomôcť lepšie porozumieť princípu médií a s ním súvisiacim dezinformáciám. Pre sprísnenie pravidiel sa rozhodol ešte v roku 2016 a to najmä v súvislosti s nadchádzajúcimi americkými voľbami. Facebook sa vyhradil, že jeho cieľom je zachovať demokratický proces najmä počas tak citlivého obdobia, ako sú voľby. 

Stránky podľa prísnejších pravidiel musia preukázať, kto je ich majiteľ. V prípade, že stránky sú vlastnené alebo riadené štátom, túto skutočnosť musia rovnako nahlásiť. 

K lepšej spoločnosti sa snaží zodpovedne pristúpiť aj Instagram. Ten sa užívateľa pred napísaním hejterského komentára spýta, či daný komentár chce skutočne publikovať. Instagram tak bojuje proti nenávistným komentárom, ktoré môžu ponižovať či inak šikanovať ľudí. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:48