StoryEditor

Moderátori s rúškami sú v zahraničných televíziách skôr výnimkou. Slovenských bez nich nevidíme

01.04.2020, 07:00
Autor:
redredČTKČTK
Súvisí to aj s tým, že nosenie rúšok na verejnosti nie je v okolitých štátoch povinné.

Na Slovensku používa rúška väčšina moderátorov hlavných spravodajských relácií celoštátnych televíznych staníc. Nosenie rúšok zaviedla verejnoprávna RTVS aj súkromné ​​televízie Markíza a Joj.

Moderátori spravodajskej televízie TA3, ktorí pracujú pred kamerou niekoľko hodín denne, zvyčajne nemajú rúškom prekryté ústa a nos, ale nosia ich okolo krku. V publicistických reláciách TA3 však majú rúška nielen moderátori, ale aj ich hostia. Podobné pravidlo zaviedli v diskusných reláciách aj ďalšie slovenské televízie.

TV Markíza

Nosenie rúšok na verejnosti začali ako opatrenie proti spomalenie šírenia pandémie už na začiatku marca propagovať slovenskí politici. Vtedy boli potvrdené prvé prípady infikovaných ľudí na Slovensku. Politici s rúškom na tvári vystupujú nielen na tlačových konferenciách, ale aj v televíznych debatách. Od stredy 25. marca je na Slovensku zakázané pohybovať sa na verejnosti bez prekrytia nosa a úst. 

TASR/Michal Svítok

​V susednej Českej republike sú televízni moderátori s rúškom skôr výnimkou. V ďalších európskych krajinách sa moderátori a reportéri prihovárajú k divákom s odhalenou tvárou, čo býva v súlade s tým, že nosenie rúšok na verejnosti nie je v týchto štátoch povinné.

V Maďarsku rovnako moderátori hlavnej spravodajskej relácie tamojšej verejnoprávnej televízie rúška nenosia, hoci téma koronavírusu patrí v posledných dňoch k hlavným témam spravodajstva.

Podobne je tomu aj na poľských obrazovkách, kde rúška nenosia ani moderátori, ani najvyšší ústavní činitelia. Pri parlamentných rozpravách v Poľsku je rúško skôr výnimkou ako pravidlom.

ZDF.de

​Ani na nemeckých televíznych obrazovkách rúška nie sú videné, čo zodpovedá aj situácii na verejnosti, kde ich nenosí prakticky nikto. Ochrannú masku nemajú moderátori verejnoprávnych staníc ARD a ZDF ani súkromných spravodajských kanálov ako sú n-tv alebo Welt. Rúška v bežných spravodajských vstupoch nenosia ani reportéri.

Jednu viditeľnú zmenu však v súvislosti s rýchlo sa šíriacim koronavírusom napriek tomu v Nemecku vidno. V televíznom spravodajstve býva pri rozhovoroch s politikmi i ďalšími respondentmi mikrofón zakrytý priehľadným igelitovým sáčkom, aby sa naň prípadne koronavírus nedostal. Drvivá väčšina respondentov, rovnako ako všetci nemeckí prední politici, totiž pri rozhovoroch ani pri iných verejných vystúpeniach rúško nenosia.

Reuters

​V Nemecku povinnosť nosiť rúška alebo iné ochranné pomôcky neexistuje. K ich noseniu síce občanov vyzval napríklad šéf nemeckej lekárskej komory, vláda ale zatiaľ žiadne také nariadenie podľa všetkého nechystá a kladie dôraz na iné opatrenia, ako je dôsledná hygiena a dodržiavanie 1,5 až dvojmetrového odstupu na verejnosti.

Susedné Rakúsko síce v pondelok oznámilo, že zavedie povinnosť nosiť rúška pri nakupovaní, v televíznom spravodajstve však nie sú k videniu. Rovnako ako v Nemecku ich bežne nepoužívajú ani rakúski politici. Neurobil tak ani kancelár Sebastian Kurz na tlačovej konferencii, kde informoval o novej povinnosti nosiť rúška v obchodoch.

Sebastian Kurz

​Podobne sa rúško neobjavuje ani na belgických či francúzskych televíznych obrazovkách. Nenosia ich ani moderátori, ani členovia vlády pri televíznych vystúpeniach. Belgická ministerka zdravotníctva Belgičanov v častých televíznych rozhovoroch nabáda k rešpektovaniu nariadených opatrení, medzi ktorými je dodržiavanie vzdialenosti väčšej ako 1,5 metra, ale nie rúška.

Niektoré belgické stanice pravidelne prekladajú vysielanie približne minútovými osvetovými spoty na tému ochrany proti koronavírusu. Zdôrazňujú ľuďom, že by si mali dôkladne umývať ruky, používať jednorazové vreckovky a vyhýbať sa blízkym kontaktom s ostatnými.

​Téma rúšok sa na obrazovky dostáva väčšinou len vtedy, keď televízia informujú o tom, že ich môže byť nedostatok v niektorých nemocniciach. Výnimkou bola minulý týždeň bruselská stanica BX1, na ktorej jeden z miestnych módnych návrhárov predviedol ľuďom vec praktizovanú tisíckami Slovákov: ako si ušiť rúško doma na stroji.

V ázijských krajinách je nosenie rúšok obvyklé u reportérov v teréne, rovnako ako u ostatných ľudí. Moderátori v štúdiu však ani v Ázii rúška obvykle nenosia. Platí to napríklad aj v televízii CGTN, medzinárodnej stanici čínskej televíznej spoločnosti CCTV, ktorú ponúkajú aj poskytovatelia káblovej televízie na Slovensku.

CGTN

01 - Modified: 2020-05-11 13:21:05 - Feat.: 0 - Title: Strategický online denník: Prinášame najnovšie informácie z marketingu a médií v čase pandémie 02 - Modified: 2020-04-02 08:39:57 - Feat.: 0 - Title: Život v televízii sa ani počas tejto mimoriadnej situácie nezastavil, hovorí šéf televízie Joj 03 - Modified: 2020-04-02 08:37:25 - Feat.: 0 - Title: Máme pripravených viacero krízových scenárov, hovorí šéf Markízy 04 - Modified: 2020-03-25 08:11:09 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Platí nové nariadenie, oddnes je rúško na verejnosti povinné
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 22:23