Reuters
StoryEditor

Macron oznámil termín konca karantény. Televízny prejav sledoval takmer každý Francúz

15.04.2020, 14:00
Autor:
ČTKČTK
Prejav prezidenta sledovalo 36,7 milióna divákov, čo je pre Francúzsko absolútny rekord.

Najnovší prejav francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona si naladili takmer všetci ľudia vo Francúzsku, ktorí mali v pondelok po ôsmej hodine večer zapnutú televíziu.

Celkom podľa analytikov prejav sledovalo 36,7 milióna divákov, čo je pre krajinu absolútny rekord. Hlava štátu v prejave potvrdila, že obmedzenia pohybu zavedená v boji proti koronavírusu zostanú v platnosti až do mája.

Masívnu sledovanosť mali aj marcové Macronove vystúpenia k bezprecedentnej zdravotníckej kríze. Keď prezident 16. marca oznamoval zavedenie celoštátnej karantény, na rôznych televíznych staniciach ho sledovalo spolu vyše 35 miliónov ľudí. To je viac ako polovica celej populácie Francúzska. Teraz bolo publikum ešte zhruba o dva milióny väčšie.

"Je to absolútny rekord," citovala agentúra AFP analytickú spoločnosť Médiamétrie. Parížska spravodajkyňa časopisu The Economist Sophie Pedder na twitteri pre porovnanie uviedla sledovanosť finále futbalových majstrovstiev sveta z roku 1998, v ktorom sa Francúzsko stretlo s Brazíliou. Dueal sledovalo 23,6 milióna divákov. Denník Le Monde dodáva, že prenos z Elyzejského paláca pritiahol bezmála 95 percent Francúzov, ktorí mali v pondelok tesne po 20:00 pustenú televíziu.

Uvoľňovanie karantény vyvolalo nádej i obavy

Macron pri prejave avizoval, že termínom, kedy by sa mohli začať uvoľňovať reštrikcie zavedené kvôli šíreniu koronavírusu, bude 11. máj. Obmedzenie pohybu obyvateľov začalo vo Francúzsku platiť 17. marca, už predtým sa zavreli školy či reštaurácie, vláda tiež nariadila uzavretie obchodov okrem nevyhnutných.

Macronove slová podľa AFP vyvolali nádej a tiež množstvo otázok, pretože vládne plány zatiaľ nie sú príliš konkrétne. Minister zdravotníctva Olivier Véran dnes označoval 11. máj za "prvý deň postupného otvárania". Podľa ministra vnútra Christophea Castanera je však jasné iba to, že do uvedeného dátumu sa opatrenia meniť nebudú. "To, čo včera prezident oznámil, nie je koniec karantény 11. mája ... je to cieľ, nie istota," povedal Castanera vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter.

Francúzsko v pondelok hlásilo takmer 15-tisíc obetí choroby Covid-19, čo je štvrtá najvyššia bilancia po Spojených štátoch, Taliansku a Španielsku. Mŕtvi stále pomerne rýchlo pribúdajú, rast počtu známych prípadov infekcie sa však minulý týždeň značne spomalil a úplne sa zastavil pri počte pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

"Epidémia sa začína spomaľovať," konštatoval v pondelok Macron. Zároveň priznal, že Francúzsko na vývoj nebolo dostatočne pripravené. Podobne ako napríklad v Británii aj vo Francúzsku sprevádza zdravotnícku krízu nedostatok ochranných pomôcok a slabšie testovanie potenciálne nakazených. Prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 sa zatiaľ preukázala u viac ako 100-tisíc pacientov, podľa ministra Vérana však vedci odhadujú, že koronavírusom už sa v krajine nakazili milióny ľudí.

01 - Modified: 2020-12-21 12:04:50 - Feat.: - Title: Víťazmi koronakrízy sú Burger King, Curaprox či National Geographic 02 - Modified: 2020-10-31 16:51:46 - Feat.: - Title: Svetové agentúry píšu o Slovensku: Je to najväčšia krajina, ktorá robí masové testovanie 03 - Modified: 2020-10-28 09:23:32 - Feat.: - Title: Rokovanie rady RTVS sa presúva, Rezník je v preventívnej karanténe 04 - Modified: 2020-10-27 12:51:53 - Feat.: - Title: Roztržka v priamom prenose: Moderátor útočil na šéfa českých lekárov, vrátil mu to ďalší hosť 05 - Modified: 2020-11-03 09:16:11 - Feat.: - Title: Trump odmietol, že by vzdal boj s pandémiou, kritizoval médiá
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:05