StoryEditor

Ohlásili laureátov Pulitzerových cien. Ocenenie získal aj The New York Times za sériu reportáží o Putinovi

04.05.2020, 21:48
Autor:
(pš)(pš)ČTKČTK
Víťazov v tomto roku vyhlásili z obývačky prostredníctvom online vysielania.

V tomto roku prostredníctvom YouTube zverejnila výhercov prestížnej novinárskej ceny priamo zo svojej obývačky správkyňa ocenenia - Dana Canedyová. Dôvodom neštandardného vyhlasovania víťazov Pulitzerových cien bol koronavírus.

Ocenenie za prelomovú reportáž získal The Courier-Journal za príspevky, ktoré pokrývali omilostenia guvernéra štátu Kentucky Matta Bevina. Guvernér v posledné dni v úrade omilostil viac ako 400 ľudí, medzi ktorými boli rôzni vrahovia a násilníci. Tento krok guvernéra bol považovaný za politickú motiváciu.

Pulitzerovu cenu za medzinárodné spravodajstvo získali noviny The New York Times za sériu článkov, ktoré podľa porotcov súťaže poukazujú na predátorské pozadie režimu ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Ocenenie za aktuálnu spravodajskú fotografiu získala agentúra Reuters za snímky obyvateľov Hongkongu, ktorí demonštrovali proti obmedzovaniu slobôd a autonómie v prospech Číny.

Hlavnú novinársku cenu, ktorá sa udeľuje za verejnú službu, si odniesol  aljašský denník Anchorage Daily News s rešeršnou platformou ProPublica za sériu o aljašských dedinách bez policajnej ochrany.

V tomto roku sa odovzdali dve ceny za vnútro americké spravodajstvo. Odniesli si ich Dominic Gates, Steve Miletich, Mike Baker a Lewis Kamb z denníka The Seattle Times za materiály o prešľapoch spoločnosti Boeing, ktoré viedli k dvom tragickým pádom lietadiel 737 MAX, ako aj T. Christian Miller, Megan Roseová a Robert Faturechi z ProPublica za objasňovanie smrteľných námorných nehôd 7. flotily v Pacifiku.

Za investigatívne spravodajstvo dostal Pulitzerovu cenu Brian Rosenthal z The New York Times, ktorý odhalil predátorský systém pôžičiek v prostredí taxislužeb v New Yorku.

Ocenenie za redakčné karikatúry získal Barry Blitt z denníka The New Yorker za obrázky politikov a osobností z Bieleho domu, vrátane prezidenta Trumpa.

Barry Blitt

V tomto roku mali Pulitzerove ceny 23 kategórií, pričom 15 sa týkalo novinárskej práce. Pôvodne sa malo vyhlasovanie uskutočniť v apríli, pandémia ich posunula na máj. Kompletné výsledky si môžete pozrieť tu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 10:47