Dreamstime
StoryEditor

O budúcnosti regulácie online obsahu diskutovalo Združenie európskych regulátorov

09.06.2020, 08:25
Autor:
TASRTASR
Cieľom nových európskych pravidiel týkajúcich sa digitálnych služieb je prehĺbenie spolupráce krajín.

Posilnenie spolupráce v cezhraničných prípadoch je jedným zo strategických cieľov ERGA (The European Regulators Group for Audiovisual Media Services) na obdobie rokov 2020 - 2023.

ERGA v súčasnosti tiež pracuje na memorande o porozumení, ktoré dokazuje vôľu členov ERGA podniknúť spoločné kroky v tejto oblasti. Informovala o tom hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ivana Čaučíková.

V poradí trináste plenárne zasadnutie skupiny Európskych regulačných orgánov ERGA sa uskutočnilo 4. júna, keď regulačné orgány diskutovali o ďalšej príležitosti prehĺbiť spoluprácu v oblasti regulácie online obsahu, v kontexte prijímania nových európskych pravidiel týkajúcich sa digitálnych služieb.

Ekonomické dosahy pandémie

V tejto súvislosti ERGA tiež publikovala svoj prvý príspevok k nadchádzajúcim diskusiám k nariadeniu o digitálnych službách. Regulátori zároveň spoločne rozoberali vplyv krízy na mediálne subjekty a plánovali aktivity na rok 2021.

"Regulačné orgány sa tiež nevyhli aktuálnej téme - ekonomickým dosahom pandémie nového koronavírusu. ERGA z dôvodu pandémie zriadila ad-hoc akčnú skupinu, ktorá sa venuje výmene skúseností a informácií o kríze a jej vplyve na hospodárske podmienky audiovizuálneho sektora v členských štátoch. Na plenárnom zasadnutí boli preto prezentované doterajšie výsledky práce akčnej skupiny," uviedla Čaučíková.

Dodala, že analýza potvrdila to, čoho sa médiá a regulátori obávali ihneď po vypuknutí krízy – súčasný stav spôsobil médiám vážne ekonomické straty a to najmä tým, ktorí sú závislí od príjmov z reklamy.

Naopak, poskytovatelia AVMS, vloggeri a streamingové služby zažívajú podľa Čaučíkovej rozmach a pocítili nárast sledovanosti ich obsahu či nárast nových zákazníkov.

Zodpovednosť online platforiem

Ďalším cieľom je upraviť režim zodpovednosti online platforiem zabudovaním bezpečnostných prvkov ich prevádzky. "Definície, ktoré sú stanovené v smernici o elektronickom obchode, je potrebné aktualizovať, aby odzrkadľovali už nie pasívnu, ale aktívnu úlohu, ktorú mnohé služby zohrávajú vo vzťahu k nahratému obsahu," spresnila.

Vyšší stupeň spolupráce v cezhraničných prípadoch je tiež jedným z cieľov. "ERGA si je vedomá dôležitosti princípu zásady krajiny pôvodu. Preto navrhuje preskúmať možnosti, ako vytvoriť vyšší stupeň úzkej a účinnej spolupráce medzi všetkými členskými štátmi v cezhraničných prípadoch," dodala Čaučíková s tým, že cieľom je zabezpečiť najlepšiu možnú ochranu užívateľov v online prostredí.

01 - Modified: 2020-01-07 14:07:35 - Feat.: 0 - Title: Európski regulátori sa pod slovenským vedením zamerali na boj proti dezinformáciám a reguláciu audiovizuálneho obsahu 02 - Modified: 2020-05-05 12:56:39 - Feat.: 0 - Title: ERGA zhodnotila, ako si Google, Facebook a Twitter plnili svoje záväzky v boji proti dezinformáciám
01 - Modified: 2021-12-06 16:53:02 - Feat.: - Title: RVR naďalej povedie európsku pracovnú skupinu na boj proti dezinformáciám 02 - Modified: 2021-04-19 12:28:50 - Feat.: - Title: Európski regulátori navrhujú zjednotiť pravidlá politickej reklamy v online priestore 03 - Modified: 2020-05-05 12:56:39 - Feat.: - Title: ERGA zhodnotila, ako si Google, Facebook a Twitter plnili svoje záväzky v boji proti dezinformáciám 04 - Modified: 2020-04-10 07:45:25 - Feat.: - Title: Európski regulátori reagujú na situáciu v médiách. Budú koordinovať opatrenia proti dezinformáciám o koronavíruse 05 - Modified: 2020-01-07 14:07:35 - Feat.: - Title: Európski regulátori sa pod slovenským vedením zamerali na boj proti dezinformáciám a reguláciu audiovizuálneho obsahu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 17:47