StoryEditor

Známy je termín premiéry Správy. Pre koronakrízu sa posúva na začiatok budúceho roka

02.07.2020, 12:50
Autor:
redred
Tvorcovia naplánovali uvedenie do kín symbolicky deň po výročí oslobodenia Osvienčimu.

Korona kríza zasiahla aj filmový priemysel a mnoho z titulov, ktoré boli naplánované na tento rok, budú mať premiéru o čosi neskôr ako sa čakalo. Posúvať termín uvedenia do kín museli aj tvorcovia filmu Správa. Diváci ho uvidia od 28. januára budúceho roka. Vo videu pozýva divákov na premiéru Noel Czuczor, ktorý vo filme stvárňuje Freddyho.

"Ešte pred niekoľkými dňami sme verili, že sa nám podarí priniesť film do kín už v septembri. Bolo to náročné rozhodovanie, ale Správa je pre nás viac ako len film. Je to téma, o ktorej je dôležité rozprávať sa. Vďaka príbehu Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu môže byť pre nás ľahšie pochopiť, kam môže viesť prehliadanie nenávisti. Aj preto sme sa rozhodli naplánovať uvedenie správy do kín symbolicky deň po výročí oslobodenia Osvienčimu," povedal producent Rasťo Šesták, DNA Production.

Film Správa je adaptáciou knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel. Stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských židov, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti fungoval. Príbeh o pekle, ktoré sa tam dialo, a správe, ktorú dnes pozná celý svet.

"Tento film je pre nás výnimočný ako témou, tak aj spracovaním. Som presvedčený, že je dôležité nezabúdať na hrôzy, ktoré sa v Osvienčime stali a takisto nezabúdať na všetky tie, na prvý pohľad nepodstatné veci, ktoré viedli k tomu, aby sa niečo také neľudské vôbec mohlo udiať," hovorí producent DNA Production Rasťo Šesták.

Réžisérom filmu je jeden z najúspešnejších režisérov posledných rokov Peter Bebjak, ktorý má na svojom konte množstvo úspešných kriminálnych seriálov ako u nás, tak aj v Česku (Za sklom, Odsúdené, Mesto tieňov, Spravedlnost, Mordparta ai.). Oceňovaná je aj jeho filmová tvorba – za Čiaru si odniesol cenu aj z MFF Karlovy Vary, vysoko hodnotené sú aj Marhuľový ostrov, Čistič alebo Zlo. Minulé Vianoce mala premiéru jeho rozprávka Vianočné želanie a v januári prišiel do kín film Trhlina na motívy rovnomenného bestselleru Jozefa Kariku.

D.N.A. production

​V hlavných úlohách sa predstavia Noel Czuczor ako Freddy a Peter Ondrejička ako Valér. Vo filme sa predstavia aj herci z Poľska, Nemecka a Česka a viacerí z nich sú vo svojich domovských krajinách veľmi známymi televíznymi a filmovými osobnosťami.

Producentom sa podarilo získať do úlohy Warrena hollywoodsku hviezdu Johna Hannaha. Úspešný filmový, televízny a divadelný herec sa do povedomia diváckej verejnosti dostal kultovou postavou homosexuála Matthewa vo filmy Štyri svadby a jeden pohreb. Filmoví fanúšikovia na Slovensku si ho pamätajú ako Jonathana, popleteného brata Rachel Weisz v trilógii Múmia a v poslednom období ho mohli na našich obrazovkách sledovať v seriáloch Agenti S.H.I.E.L.D. alebo Spartacus.

​Čím je pre herca, ktorého poznajú diváci po celom svete, zaujímavá práca mimo domova? „Pracovať v inej krajine, v inej kultúre a s ľuďmi iných národností je vždy výnimočnou skúsenosťou. Znova a znova mi to pripomína, že napriek zrejmým odlišnostiam sme si vlastne veľmi podobní,“ hovorí John Hannah. A čo ho zaujalo na príbehu Wetzlera a Vrbu? „Keď sa vám dostane do rúk takýto skvelý scenár, uvedomíte si, čo máme spoločné s tými, ktorí tu boli pred nami a ktorých sila a odvaha sú pre nás aj dnes obrovskou inšpiráciou. O to viac, že v Európe, ktorá zažíva najdlhšie obdobie mieru a spolupráce v dejinách, sa opäť dvíha vlna nenávisti, rozdeľovania a strachu. Toto dielo je skutočne dôležité a som hrdý, že môžem prísť do Prahy a dať zo seba to najlepšie, aby som prispel k rozpovedaniu tohto príbehu,“ povedal.

​Wojciecha Mecwaldovského (Kozlowski) poznajú aj slovenskí diváci zo seriálov Druhá šanca a Správna Agáta, vidieť ho mohli aj v seriáli Pakt z produkcie HBO a vo filme Umenie milovať, ktorý je dostupný v rámci platformy Netflix. Jacek Beller (Heršek) a Kamil Nozynski (Juzek) sa tento rok objavili v HBO seriáli Blinded by the lights a Aleksander Mincer, ktorý účinkoval vo viacerých talianskych produkciách, sa objavil aj v známom filme Umučenie Krista.

Tváre trojice nemeckých hercov bude poznať každý fanúšik kriminálneho seriálu Miesto činu. Christophera Bacha mohli slovenskí diváci vidieť nedávno aj v minisérii Charité a detektívnom seriáli Donna Leon. Lars Rudolph je u nás známy vďaka filmom Už je tu zas a Lola beží. Florian Panzner zasa účinkoval v seriáloch ako Kobra 11, Prípad pre dvoch, Bez hraníc, Babylon Berlin a objavil sa aj vo filme Valkýra.

Pozrite si videá z nakrúcania filmu:

01 - Modified: 2020-02-23 13:12:07 - Feat.: 0 - Title: Správa mieri do sveta. Nový film režiséra Bebjaka uvedú kiná po celom svete 02 - Modified: 2020-01-29 11:37:26 - Feat.: 0 - Title: Film Správa má titulnú pieseň. Zložila a naspievala ju Sima Martausová 03 - Modified: 2019-09-13 08:29:28 - Feat.: 0 - Title: Režisér Peter Bebjak sa v New Yorku stretol s Michaelom Douglasom 04 - Modified: 2020-02-10 12:48:14 - Feat.: 0 - Title: Film Správa reaguje na rastúci extrémizmus v spoločnosti 05 - Modified: 2020-02-09 16:47:58 - Feat.: 0 - Title: Správa je film o pekle, ocitli sa v ňom aj herci. Pozrite si videá z nakrúcania
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-24 14:21:42 - Feat.: - Title: Jednotka RTVS uvedie v televíznej premiére film Správa
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 22:50