StoryEditor

Film Správa má titulnú pieseň. Zložila a naspievala ju Sima Martausová

29.01.2020, 12:35
Autor:
redred
Novinka režiséra Petra Bebjaka príde do kín v tomto roku.

Presne v deň, kedy si svet pripomínal 75. výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim - Birkenau, nahrával Symfonický orchester Slovenského rozhlasu orchestrálnu časť piesne Simy Martausovej k filmu Správa režiséra Petra Bebjaka. Bude znieť na záver príbehu a film bude sprevádzať počas celej kampane, ktorá bude predchádzať jeho uvedeniu v kinách. Premiéru má naplánovanú v tomto roku.

Sima Martausová je autorkou hudby aj textu skladby Červené polia. "Pieseň som zložila tesne potom, ako som videla film. Išlo to samo. Položila som ruky na klavír, zavrela oči a hrala. Inšpirovala ma pasáž, kedy sa vojak rozprával s jedným Židom, ktorého išiel popraviť. Preto som text písala akoby to bol hlas odsúdeného, ktorý prehovára do svedomia vojaka," hovorí hudobníčka.

"Sme veľmi radi, že Sima prijala ponuku podieľať sa takýmto spôsobom na našom filme. Pieseň, ktorú zložila, vystihuje presne atmosféru filmu. Je kombináciou spomienok na niečo bolestivé a zároveň je aj o odvahe a nádeji. Rovnako ako príbeh Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu," dopĺňa producent filmu Rasťo Šesták. 

DNA Production

Film Správa je adaptáciou knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel. Stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských židov, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti fungoval. Film je príbehom o pekle, ktoré sa tam dialo, a správe, ktorú dnes pozná celý svet. 

"Tento film je pre nás výnimočný ako témou, tak aj spracovaním. Som presvedčený, že je dôležité nezabúdať na hrôzy, ktoré sa v Osvienčime stali a takisto nezabúdať na všetky tie, na prvý pohľad nepodstatné veci, ktoré viedli k tomu, aby sa niečo také neľudské vôbec mohlo udiať," hovorí producent DNA Production Rasťo Šesták.

​Režisérom snímky je Peter Bebjak, ktorý má na konte množstvo úspešných kriminálnych seriálov ako u nás, tak aj v Česku (Za sklom, Odsúdené, Mesto tieňov, Spravedlnost, Mordparta ai.). Oceňovaná je aj jeho filmová tvorba – za Čiaru si odniesol cenu aj z MFF Karlovy Vary, vysoko hodnotené sú aj Marhuľový ostrov, Čistič alebo Zlo. Minulé Vianoce mala premiéru jeho rozprávka Vianočné želanie a v januári prišiel do kín film Trhlina na motívy rovnomenného bestselleru Jozefa Kariku.

V hlavných úlohách sa predstavia Noel Czuczor ako Freddy a Peter Ondrejička ako Valér. Vo filme hrajú aj herci z Poľska, Nemecka a Česka a viacerí z nich sú vo svojich domovských krajinách veľmi známymi televíznymi a filmovými osobnosťami. Producentom sa podarilo získať do úlohy Warrena hollywoodsku hviezdu Johna Hannaha. Úspešný filmový, televízny a divadelný herec sa do povedomia diváckej verejnosti dostal kultovou postavou homosexuála Matthewa vo filmy Štyri svadby a jeden pohreb. Filmoví fanúšikovia na Slovensku si ho pamätajú ako Jonathana, popleteného brata Rachel Weisz v trilógii Múmia a v poslednom období ho mohli na našich obrazovkách sledovať v seriáloch Agenti S.H.I.E.L.D. alebo Spartacus.

Wojciecha Mecwaldovského (Kozlowski) poznajú aj slovenskí diváci zo seriálov Druhá šanca a Správna Agáta, vidieť ho mohli aj v seriáli Pakt z produkcie HBO a vo filme Umenie milovať, ktorý je dostupný v rámci platformy Netflix. Jacek Beller (Heršek) a Kamil Nozynski (Juzek) sa tento rok objavili v HBO seriáli Blinded by the lights a Aleksander Mincer, ktorý účinkoval vo viacerých talianskych produkciách, sa objavil aj v známom filme Umučenie Krista.

Tváre trojice nemeckých hercov bude poznať každý fanúšik kriminálneho seriálu Miesto činu. Christophera Bacha mohli slovenskí diváci vidieť nedávno aj v minisérii Charité a detektívnom seriáli Donna Leon. Lars Rudolph je u nás známy vďaka filmom Už je tu zas a Lola beží. Florian Panzner zasa účinkoval v seriáloch ako Kobra 11, Prípad pre dvoch, Bez hraníc, Babylon Berlin a objavil sa aj vo filme Valkýra.

Správa

  • réžia: Peter Bebjak
  • producent: Rasťo Šesták
  • výkonná producentka: Natália Rau Guzinkiewiczová
  • hlavný kameraman: Martin Žiaran
  • strih: Marek Kráľovský
  • scenár: Jozef Paštéka, Tomáš Bombík, Peter Bebjak
  • hudba: Mario Schneider
  • umelecká maskérka: Michaela Kicková
  • kostýmová výtvarníčka: Katarína Štrbová Bieliková
  • architekt: Petr Synek
  • hrajú: Noel Czuczor, Peter Ondrejička, John Hannah a ďalší
  • producent: DNA Production
  • koproducenti: RTVS, Agresywna banda, Evolution films, Ostlicht filmproduktion, s podporou: AVF, Creative Europe MEDIA Programme, TVP, Česká televize

01 - Modified: 2020-01-31 17:41:34 - Feat.: 0 - Title: 13 filmových tipov na január: Nová Evitovka, muzikál Cats a filmy plné hereckých hviezd 02 - Modified: 2020-02-10 14:24:07 - Feat.: 0 - Title: Tvorcovia zverejnili trailer nového slovenského filmu Sviňa. Odohráva sa vo svete politiky a organizovaného zločinu 03 - Modified: 2020-01-14 11:04:52 - Feat.: 0 - Title: Zuzana Piussi dokončuje nový film V hmle. Zaoberá sa nedôverou v slovenskú justíciu 04 - Modified: 2020-01-16 12:21:37 - Feat.: 0 - Title: Distribučná spoločnosť Filmtopia začína rok s novou riaditeľkou a silnými titulmi
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 03:12