Podľa šéfa telerozhlasu Jaroslava Rezníka dosiahol program Najväčší Slovák v porovnaní s inými krajinami vynikajúce výsledky.Pavol Funtál
StoryEditor

RTVS reaguje na vyjadrenia ministerky kultúry: Výsledky auditu považujeme za uspokojivé

26.08.2020, 15:55
Autor:
hrnhrn
RTVS v stanovisku uvádza, že zistené nedostatky nie sú zásadné a pripisuje ich koronakríze.

Ministerstvo kultúry dnes zverejnilo svoje stanovisko k výsledkom finančnej kontroly v RTVS. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) nie je výsledkami spokojná, kontrola podľa ministerstva odhalila nehospodárnosť internej výroby relácií a problémy vo finančných procesoch. Verejnoprávny vysielateľ zareagoval a zverejnil svoje stanovisko k zverejneným informáciám ministerstva.

Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník má na výsledky kontroly rozdielny názor a zhodnotil ich ako uspokojivé, keďže nie všetky doklady kontrolované ministerstvom stihli prejsť internou kontrolou RTVS. Omeškanie zdôvodnil mimoriadnou situáciou počas koronakrízy, kedy bola všetka pozornosť venovaná vysielaniu.

Vo svojom stanovisku RTVS uvádza, že pri kontrole niekoľko tisíc dokladov boli len v trinástich prípadoch zistené nedostatky, ktoré sa navyše týkali externej výroby a sú pochybením tretích strán. Zároveň upozorňuje, že nesprávne zúčtovanie sa týka len 0,12 percenta z celkového objemu poskytnutých prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

Podľa ministerstva verejnoprávny vysielateľ porušil zákon o finančnej kontrole a audite tým, že na všetkých úrovniach nerobil základnú finančnú kontrolu účtovných dokladov. Telerozhlas v stanovisku zdôrazňuje, že výsledky kontroly potvrdili funkčné a hospodárne interné nastavenie procesov v RTVS.

Prinášame celé znenie stanoviska RTVS:

"V rámci finančného auditu z Ministerstva kultúry SR bolo preverované hospodárenie s prostriedkami poskytnutými RTVS od štátu. Za uplynulý rok bola výška týchto príspevkov 26 000 000 Eur. Kontrolou prešlo niekoľko tisíc účtovných dokladov, z čoho v 13 – tich prípadoch boli zdokumentované nedostatky. Tie sa z nadmernej časti týkali externej výroby, kedy dodávatelia nedodržali dohodnuté podmienky zúčtovania a neboli schopní predložiť doklady potvrdzujúce skutočné náklady vo výške 30 077 eur, t. j. 0,12 percenta z celkového objemu poskytnutých prostriedkov.

Túto sumu bola RTVS povinná vrátiť do štátneho rozpočtu a tento záväzok sme obratom uhradili. V tomto prípade ide o pochybenie tretích strán, z čoho RTVS vyvodila dôsledky a žiada náhradu týchto výdavkov od dodávateľov.

Z pohľadu veľkého množstva kontrolovaných projektov a objemov poskytnutých finančných prostriedkov, považujeme výsledky auditu za uspokojivé aj v rámci skutočnosti, že doklady kontrolované MK SR nestihli prejsť internou kontrolou RTVS, keďže v dôsledku pandémie bola všetka pozornosť venovaná zákonnej povinnosti RTVS informovať občanov o aktuálnom dianí.

Za bežných okolností by kontrolný mechanizmus a nastavené procesy v RTVS pravdepodobne zachytili chybové zúčtovanie koprodukčného vkladu a prišlo by k náprave bez nutnosti vrátenia finančných prostriedkov. V rámci uvedených skutočností trváme na tom, že výsledky kontroly potvrdili funkčné a hospodárne interné nastavenie procesov v RTVS. Vo výsledkoch kontroly bolo taktiež skonštatované, že investície a verejné obstarávanie sú v RTVS v absolútnom poriadku. K zisteným nedostatkom pristupuje RTVS s absolútnou vážnosťou a na ich základe zavádza opatrenia, ktoré eliminujú podobné pochybenia v budúcnosti."

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:48