TASR
StoryEditor

Hromadné podujatia sa výrazne obmedzujú. Ministerska Milanová deklaruje, že kultúre pomôže

14.09.2020, 06:55
Autor:
redredTASRTASR
Premiér Matovič neschválil opatrenia krízového štábu a informoval o nových platných pravidlách.

V Bratislavskom kraji mali platiť od pondelka 14. septembra sprísnené opatrenia. Krízový štáb obmedzil kapacitu hromadných podujatí na maximálne 100 ľudí v exteriéri a 50 ľudí v interiéri. Zároveň ich trvanie obmedzil do 23-tej hodiny.

Aktualizácia: Premiér Igor Matovič neschválil opatrenia krízového štábu a informoval o nových pravidlách:

  • Pri kultúrnych a športových podujatiach bude platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí.
  • V prípade kultúrnych podujatí v červenej zóne bude zákaz občerstvenia a kapacita bude znížená na polovicu.
  • V prípade športových akcií v zelených oblastiach budú účastníci sedieť v každom druhom rade, v červených v každom štvrtom rade. Občerstvenie nebude dovolené.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) na sociálnej sieti uviedla, že s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽaNO) majú dohodu, že štát finančne pomôže kultúre, ktorá je najviac zasiahnutá koronakrízou.

Avizuje nasledujúci týždeň stretnutie s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO), aby na úrovni vlády doladili čo najefektívnejšiu pomoc. Bližšie podmienky pomoci nešpecifikovala.

Riziková kultúra

Milanová uviedla, že čísla, ktoré prezentoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na zasadnutí pandemickej komisie v piatok 11. septembra, boli skľučujúce. Rovnako prognóza vývoja pandémie nového koronavírusu, ak sa neprijmú prísnejšie opatrenia.

"Pred týždňom som sa snažila prítomných presviedčať o tom, že kultúrne podujatia z povahy nie sú rizikové. V piatok však už bola situácia iná. Pod ťarchou nových čísiel a informácií som musela uznať, že prísnejšie protipandemické opatrenia jednoducho budeme musieť prijať, ak chceme udržať vírus pod kontrolou," skonštatovala ministerka.

Pomoc štátu

Deklaruje, že pol roka bojuje za rozumné uvoľňovanie opatrení a za pomoc kultúrnemu priemyslu. "Tak to bolo s výnimkami v čase tvrdých opatrení, a tak isto aj pri vyjednaní extra 11 miliónov eur pre nezriaďovanú kultúru," poznamenala ministerka.

Ubezpečuje, že v súvislosti s novými protipandemickými opatreniami nie je otázka či, ale ako štát pomôže. "Mnohí si kladú otázku, či má pre nich zmysel zostať pôsobiť v kultúre. Verte, že má. Ak sa nám podarí túto bezprecedentnú kultúrnu pauzu prekonať, tak kultúra určite následne exploduje od nahromadenej energie do krásy, aká tu roky nebola," podotkla Milanová.

Diskriminácia kultúry

Zástupcovia asociácií a združení nezriaďovanej kultúry na Slovensku už pred mesiacom v spoločnom vyhlásení zdôraznili, že pripravované epidemiologické opatrenia sú diskriminačné pre ľudí pracujúcich v oblasti kultúry. Východisko k vyriešeniu existenčných problémov, ktorým v dôsledku koronakrízy čelia, neprináša podľa nich ani avizovaná 11-miliónová finančná injekcia pre nezávislú kultúru.

Vallo kritizuje sprísnenie opatrení

Primátor Bratislavy Matúš Vallo uviedol, že sprísnenie protiepidemických opatrení v Bratislavskom kraji bude mať v hlavnom meste vážne dopady na tisícky ľudí, ktorí pracujú v oblasti kultúry, športu a ďalších sektoroch.

Vallo deklaruje, že žiadnej tvorby aktuálneho balíčka opatrení sa magistrát nezúčastnil a opatrenia boli mestu predstavené na pandemickej komisii. Mesto Bratislava musí podľa jeho slov najnovšie opatrenia rešpektovať.

01 - Modified: 2020-09-14 14:24:57 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Na internátoch Univerzity Komenského sa objavili prípady nákazy 02 - Modified: 2020-08-21 19:14:01 - Feat.: 0 - Title: Zástupcovia kultúrnej obce sa stretli s ministerkou Milanovou, navrhujú trojzložkovú pomoc 03 - Modified: 2020-08-18 10:03:43 - Feat.: 0 - Title: Štát diskriminuje, avizovaná 11 miliónová pomoc situáciu nerieši, tvrdia pracujúci v kultúre
01 - Modified: 2021-05-21 08:05:30 - Feat.: - Title: Kultúrna scéna varuje pred radikálnejšími krokmi, žiada o stretnutie s premiérom 02 - Modified: 2021-03-31 13:38:01 - Feat.: - Title: Maďarskí novinári žiadajú Orbána o prístup do nemocníc a vakcinačných centier 03 - Modified: 2021-03-03 11:47:03 - Feat.: - Title: Rok s koronavírusom. Bilanciu uplynulého roka prinesie Markíza vo viacerých reláciách 04 - Modified: 2021-02-26 12:31:19 - Feat.: - Title: Ministerstvo kultúry spustilo nový web PomahameKulture.sk 05 - Modified: 2021-01-12 07:41:14 - Feat.: - Title: Výsledok výzvy ministerstva kultúry je fiasko, myslí si Hudobná únia Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 19:16