Technológie v službách dobra a zlaAliter
StoryEditor

Šesť technologických trendov roku 2022

21.02.2022, 11:57
Autor:
michmich
Hrať hlavné husle nebude len umelá inteligencia, ale aj potreba súkromia a bezpečnosti.

Riešenie starých problémov aj príchod nových príležitosti. Tak by sa dali jednoducho popísať tohtoročné trendy nielen v oblasti výpočtovej techniky a digitálnych technológií.

Rok 2022 by sa mohol stať rokom, kedy sa dokončí časť digitálnej transformácie, ktorú vyvolala celosvetová pandémia. Článok sme prebrali z českého portálu idnes, kde sa tejto aktuálnej téme technologických trendov venovali.

Nedostatok (nielen) čipov

Koronavírusová pandémia narušila tak výrobu, ako aj dodávateľsko-odberateľské vzťahy a logistiku. Systém just-in-time, kedy sa počítalo s minimálnymi skladovými zásobami, niektoré firmy teraz prehodnocujú.

Pokiaľ k tomu pripočítame zvýšený dopyt po čipoch rôznych druhov, máme na svete krízu, ktorá bohužiaľ zrejme tento rok ešte úplne neskončí. Zatiaľ čo pred covidom rástol trh s polovodičmi rýchlosťou asi 5 percent ročne, počas covidovej pandémie sa dopyt zvýšil asi o 20 percent.

Aj keď sa už aj vlády snažia rôznymi programami a stimulmi naštartovať výrobu, je to beh na stredne dlhú trať. Nemuselo by to však byť také hrozivé. Napríklad šéf Intelu Pat Gelsinger pri svojej nedávnej návšteve Malajzie, kde chce firma rozšíriť svoju továreň, povedal, že predpokladá, že nedostatok čipov bude trvať až do roku 2023.

Potvrdzuje to aj ekonomický riaditeľ firmy Nvidia známy výrobou sofistikovaných grafických čipov, ktorý sa v polovici januára nechal počuť, že by sa situácia v ich oblasti mala zlepšiť do v druhej polovice tohto roku.

Metaversum a virtuálna realita

Virtuálne svety, kde sa ľudia môžu stretávať a žiť akýsi druhý život, nie sú zase až takou novinkou. Veľký impulz dostali vďaka Facebooku, ktorý vlani predstaviť svoj koncept Metaversa a rovno svoju materskú spoločnosť nechal premenovať na Meta.

Nielen táto firma vidí príležitosť v tomto prechode z 2D do 3D internetového sveta, kedy sa vytvorí virtuálne prostredie, kde ľudia udržujú sociálne kontakty pomocou svojich avatarov a neboja sa utrácať reálne peniaze za digitálne veci. Či sú to virtuálne pozemky, oblečenie, šperky alebo umenie či zábava, prípadne vzdelávanie a ďalšie.

Rozvoj tejto oblasti umožňuje zvýšený výkon počítačov, ale aj mobilných telefónov a stále väčšiu dostupnosť náhlavných súprav, či chcete setov, pre virtuálnu realitu.

Užívateľa by mohol tento druh virtuálneho prostredia lákať aj preto, že umožní simuláciu ľudskej interakcie bez nebezpečenstva nakazenia a firmám by zase mohol ponúknuť prostredie, kde môžu nielen propagovať svoju značku a produkty, ale aj nechať používateľov virtuálne vyskúšať podobu hnuteľných aj nehnuteľných vecí.

Presne pre tento priestor sa tiež hodí najnovší fenomén v podobe NFT, teda dokladu o vlastníctve nejakej digitálnej položky.

Digitálne zdravie

Práve pandémia urýchlila digitalizáciu zdravotníctva a tiež umožnila oveľa viac preniesť starosť o zdravie človeka z ordinácií domov. Nositeľná elektronika umožňuje sledovanie osobného zdravia v podstate každému a v posledných niekoľkých rokoch sa trh výrazne rozšíril o rad domácich zdravotných zariadení, ktoré monitorujú krvný tlak, srdcový tep, obsah kyslíka v krvi, EKG, kvalitu spánku a dokonca aj neurologické poruchy.

Do oblasti starostlivosti o zdravie tak aj vďaka tomu môžu vstupovať mnohé systémy strojového učenia, ktoré sa môžu naučiť včas vysledovať zdravotné problémy a následne na ne upozorniť. Ich zapojenie zároveň pomáha znižovať vplyv ľudskej chyby pri vyhodnocovaní dát, ako sú napríklad röntgenové snímky.

Ďalší rozvoj tiež čaká telemedicínu, teda vzdialenú komunikáciu s lekárom. Už spomínané virtuálne svety navyše môžu v tejto oblasti priniesť väčší pocit dôvery v lekára.

Umelá inteligencia

Hoci je zatiaľ reálna umelá inteligencia mimo dosahu našich schopností, niektoré systémy strojového či hlbokého učenia už sú natoľko pokročilé, že sa jej môžu približovať. A to vyvoláva čoraz väčšiu pozornosť a snahy o reguláciu, čo je logické.

Štáty sa tak pripravujú napríklad na nástup samoriaditeľných áut, alebo automatických sledovacích systémov. V roku 2022 sa dá očakávať, že sa otázky etiky a umelej inteligencie dostanú z abstraktných rámcov do reálnej praxe.

Okrem toho budú systémy strojového učenia stále častejšie nasadzované pri analýze veľkých dát a až s výsledkami, či vyfiltrovanými dátami potom budú zoznamovaní používatelia. To sa bude odohrávať ako na vedeckej úrovni, tak aj v bežnom živote.

Tu môže umelá inteligencia napríklad pomáhať sledovať náladu v pracovnom či študijnom kolektíve a pomôcť tak ich lídrom vo vedení. Zvlášť v čase hybridnej práce, keď časť ľudí pracuje z domu, to môže byť veľmi užitočné.

Súkromie a bezpečnosť

Ako sa prehlbujú priekopy v spoločnosti aj medzi rôznymi štátmi, bude stále viac nadobúdať na dôležitosti ochrana súkromia a digitálnu bezpečnosť. Ruka v ruke s tým ide aj rozvoj rôznych šikovných technológií typu šikovného domova (smart home), ktorým nám pomáhajú a zjednodušujú život.

Práve ony sa môžu stať dvierkami, ktorými môže útočník prekĺznuť, pokiaľ sa ich správe nebude používateľ dostatočne venovať.

Ľudia aj spoločnosti budú musieť vynakladať stále väčšie prostriedky a úsilie na to, aby si udržali svoje obchodné či súkromné ​​tajomstvá a aby neprichádzali o svoje dáta či financie.

Zväčší sa tak tlak na jednotlivca, ktorý bude musieť zvládnuť odolať digitálnym útokom na neho samotného aj na neho ako zamestnanca, ktorý má prístup do firemnej siete.

Kvantové počítače

Jedným z hesiel posledných rokov sa stal blockchain, ktorý výrazne propagovali kryptomeny. V nasledujúcom období by mohlo toto slovo minimálne doplniť výraz kvantového počítača.

Už teraz sa objavujú aplikácie, ktoré využívajú kvantové princípy a v nasledujúcich rokoch sa dá očakávať ich výrazný rozvoj. Práve v roku 2022 by sa mohlo dôjsť k tomu, že kvantové systémy začnú svoju dlhú cestu nasadenia v oblastiach náročných na výpočtový výkon. Vyvolajú tak okrem iného aj ďalšie obavy o prelomenie bezpečnostných systémov.

01 - Modified: 2022-01-19 20:49:47 - Feat.: 0 - Title: Umelá inteligencia na úrovni ľudského mozgu realitou. Stoja za ňou Slováci 02 - Modified: 2022-02-07 11:42:47 - Feat.: 0 - Title: Metaverse začal písať svoj príbeh stratou 03 - Modified: 2022-01-25 09:07:19 - Feat.: 0 - Title: Šialená čakacia doba. Toyota hlási, že jej SUV ide na dračku a počkáte si aj roky 04 - Modified: 2022-02-18 14:50:37 - Feat.: 0 - Title: Po 30 rokoch internetu Slovensko stojí pred zlomom. V hre je top technológia
01 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 01:38