StoryEditor

Česká televízia prinesie počas Vianoc štyri nové rozprávky

15.11.2020, 17:45
Autor:
redred
Súčasťou sviatočného programu bude aj nová koprodukčná česko-slovenská rozprávka.

Aj tento rok na Vianoce zvíťazí dobro nad zlom. Učiteľ Václav, v podaní Vojtu Kotka, v štedrovečernej rozprávke O vianočnej hviezde zistí, ako mocná je čistá a nesebecká láska. Tá je tiež hlavným motívom výpravného filmu Hodinárov učeň, ktorý Česká televízia uvedie premiérovo na Prvý sviatok vianočný. A je to tiež láska, ktorá zachráni celé kráľovstvo, a to v tretej vianočnej rozprávke O liečivej vode. Česká televízia pripravila aj tradičný darček pre nepočujúcich divákov, rozprávku Lúpežnícka balada.

"V tejto neľahkej a neistej dobe, v ktorej sa nachádzame, a ktorá pravdepodobne ešte nejakú dobu potrvá, na Vianoce znovu prinesieme našim divákom aj toľko očakávané nové vianočné rozprávky. Najmä tá štedrovečerná sa u nás stala tradíciou, ktorú si pravidelne nenechá ujsť viac ako 2,5 milióna divákov," hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák a pokračuje: "Na Štedrý večer uvidia naši diváci premiéru príbehu O vianočnej hviezde, ktorý prepája ľudský svet , inšpirovaný obrázkami Josefa Ladu, s hviezdnym nebom plným unikátnych filmových efektov."

Režisérom štedrovečernej rozprávky O vianočnej hviezde je Karol Janák (LOVEnie, Dôverný nepriateľ, Cuky Luky Film). Rozprávka sa nakrúcala v podhorí Západných Tatier, kde filmári našli malebnú dedinu, v ktorej žije učiteľ Václav a kde sa objaví hviezda denníčka, ktorú na zem zrazila žiarlivá Proxima v podaní Ani Geislerovej. Jednotka RTVS uvedie rozprávku na 1. sviatok vianočný.

Česká televízia

​Na Prvý sviatok vianočný uvedie Česká televízia výpravnú snímku Hodinárov učeň scenáristky a režisérky Jitky Rudolfovej (Zúfalci, Rozkoš). „Nakrútiť filmovú rozprávku je vždy výzva. Česko-slovenská kinematografia má totiž na svojom konte filmové skvosty a každá nová rozprávka sa tak logicky dostáva do konfrontácie s ich kvalitou,“ hovorí slovenská producentka filmu Zuzana Mistríková zo spoločnosti PubRes.

Originálny príbeh, vychádzajúci z klasickej rozprávky o boji dobra so zlom, mal v kinách premiéru pred rokom na jeseň. Na konte má Českého leva za najlepšiu hudbu a dve ocenenia Slnko v sieti za najlepšie kostýmy a najlepšie masky.

Česká televízia

​Už siedmykrát bude súčasťou sviatočného programu Českej televízie aj nová koprodukčná česko-slovenská rozprávka. „To najvzácnejšie v našom svete nemožno speňažiť“ je jedno z hlavných posolstiev rozprávky O liečivej vode. ​Nakrúcala sa v lete pri Vodnom kolovom Mlyne Tomášikovo, na Bojnickom zámku, hrade Červený kameň či zámku v Smoleniciach.

"Chceme, aby z rozprávania príbehu aj z celého filmového tvaru vyžarovala radosť a energia, no predovšetkým ľudskosť, pretože kráľovstvo vody odráža pozemský svet a bytosti v ňom pri všetkej dokonalosti majú svoje slabosti,“ uviedol režisér Ján Sebechlebský. V rozprávke vystupujú známe herecké osobnosti zo Slovenska i Česka. Diváci uvidia Dariju Pavlovičovú, Mariána Mitaša, Jakuba Spišáka, Attilu Mokosa, Zuzanu Kanócz, Juraja Hrčku či Juraja Kemku. Rozprávka vznikla v koprodukcii RTVS, TRIGON PRODUCTION a Českej televízie. Rozprávku uvedie na Štedrý večer aj Jednotka RTVS.

RTVS

RTVS

RTVS

​​Tradíciou Českej televízie je aj rozprávka v znakovom jazyku. V tej tohtoročnej - Lúpežníckej balade, sa v hereckých úlohách predstavia nepočujúci herci. Chýbať však nebudú skryté titulky ani dabing.

01 - Modified: 2020-11-12 10:27:11 - Feat.: 0 - Title: RTVS odvysiela minisériu Herec. Na konte už má nomináciu na prestížnu cenu Prix Europa 02 - Modified: 2020-10-20 13:56:59 - Feat.: 0 - Title: Lukáš Vaculík rieši prípady, ktoré otriasli školstvom. Česká televízia nakrúca seriál Ochranca 03 - Modified: 2020-11-16 11:24:59 - Feat.: 0 - Title: Na jar ovládla sobotňajšie večery, teraz pripravuje ČT jej pokračovanie 04 - Modified: 2020-07-24 09:58:12 - Feat.: 0 - Title: Česká televízia v koronakríze rástla. V prvom polroku bola najsledovanejšou za posledných 12 rokov
01 - Modified: 2021-10-29 09:59:49 - Feat.: - Title: Vojvodkyňa Sisi, Donald Trump aj dramatická Rodina. Česká televízia nakúpila v Cannes desiatky noviniek 02 - Modified: 2020-10-20 13:56:59 - Feat.: - Title: Lukáš Vaculík rieši prípady, ktoré otriasli školstvom. Česká televízia nakrúca seriál Ochranca 03 - Modified: 2020-08-26 08:39:51 - Feat.: - Title: Na Bojnický zámok sa nasťahovali filmári. Nakrúcajú vianočnú rozprávku 04 - Modified: 2020-08-26 08:41:40 - Feat.: - Title: Začalo sa nakrúcanie novej rozprávky. Diváci ju uvidia na obrazovkách RTVS na Vianoce 05 - Modified: 2020-05-03 10:17:31 - Feat.: - Title: Spravodajská televízia ČT24 funguje už 15 rokov, v súčasnosti má rekordnú sledovanosť
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 22:23