StoryEditor

Šou Virtuózi je ako SuperStar v klasickej hudbe. Zo Slovenska do finále postúpili štyria súťažiaci

24.11.2020, 20:15
Autor:
hrnhrn
Medzinárodnú talentovú šou prinesie na obrazovky RTVS.

RTVS uvedie od soboty 28. novembra semifinálové kolá a finále talentovej súťaže Virtuózi V4+, v ktorej o vysnívanú kariéru súťažia mladí hudobníci a speváci klasickej hudby. V medzinárodnej konkurencii súťažiacich z krajín Vyšehradskej štvorky a Srbska má Slovensko štyroch finalistov.

Virtuózi V4+ je talentová súťaž mladých hudobníkov a spevákov klasickej hudby, ktorá v tomto roku odštartovala už svoju šiestu sezónu. Od súťažiacich sa vyžaduje, aby boli vynikajúcimi interpretmi klasického nástroja, alebo vynikajúcimi klasickými spevákmi.

Šou má obdobné pravidlá ako súťaž popových talentov SuperStar. Rozdielom je, že má až piatich víťazov, jedného z každej krajiny (Maďarsko, Poľsko, Česko, Slovensko a Srbsko). Vyberie ich panel odborníkov, medzi ktorými je aj seniorský porotca vybraný zo superhviezd klasickej hudby (napr. Plácido Domingo), a publikum.

Víťaz získa finančnú odmenu 15 000 eur, bude môcť vystúpiť v najslávnejších koncertných sálach sveta a získať štipendium v ​​jednej z najprestížnejších hudobných inštitúcií. V okamihu víťazstva sa tak pred ním otvára vysnívaná kariéra.

Virtuózi V4+ / Maestro Plácido Domingo

„Pre divákov, ktorí sú fanúšikmi vážnej hudby, sme na Dvojku zaradili výnimočný program Virtuózi V4+ . Je to jedinečný formát vo svete televízie, ktorý je určený pre mladých hudobníkov a spevákov z krajín Vyšehradskej štvorky a Srbska. Poslaním televíznej šou je objaviť skutočný talent a predstaviť krásu klasickej hudby čo najširšiemu publiku. Program Virtuózi V4+ je prvým pokusom takéhoto typu formátu, veríme, že si nájde svojich priaznivcov,“ uviedol programový riaditeľ STV Anton Šulík.

Porota šou Virtuózi V4+

​RTVS odštartuje šou Virtuózi V4+ na Dvojke prvým semifinále v sobotu 28. novembra a pokračovať bude ďalšie tri soboty. Tohtoročný víťaz tak bude známy 19. decembra. Komentár pre slovenskú verziu prinesie a divákov do atmosféry uvedie Juraj Čurný a slovenský dirigent a klavirista Peter Valentovič, ktorý bol zástupcom Slovenska v porote.

Porotcovia Virtuózi V4+ Peter Valentovič a Gabriela Boháčová

Virtuózi V4+ v konkurencii Zem spieva

Od soboty 5. decembra však budú "klasikom" na Dvojke konkurovať "folkloristi" na Jednotke. Ako sme vás už informovali, RTVS vracia na obrazovky od soboty 5. decembra Zem spieva, ktorej tretiu sériu na jar pred finále stopla koronakríza. V sobotu 5. decembra zreprízuje Jednotka prvé semifinále a počas ďalších dvoch sobotných večerov prinesie druhé semifinále a finále. Víťazi tretej série Zem spieva tak budú známi v sobotu 19. decembra, rovnako ako víťazi šou Virtuózi V4+.

Aké bude finále Virtuózi V4+

Do finále Virtuózi V4+ zo Slovenska postúpili 4 súťažiaci - Vanesa Čierna (spev), Alžbeta Reháková (spev), Ajna Marosz (zobcová flauta) a Teo Gertler (husle). Pred prvým semifinále v Budapešti (28. novembra o 20:10) uvedie Dvojka zostrih slovenského castingu, v ktorom sa bližšie predstavia.

Prvé semifinálové kolo súťaže moderujú Thomas Gottschalk a Ida Nowakowska. Predsedom poroty je Gariel Prokofiev, vnuk hudobného skladateľa Sergeja Prokofieva. V 1.semifinále súťaží 10 mladých hudobníkov, z ktorých 5 postupujú do finále.

Moderátori šou Virtuózi V4+ Ida Nowakowska a Thomas Gottschalk

Súťažiaci v 1. semifinále:

  • Ella Schmalz - violončelo (Maďarsko)
  • Michal Korzen - klavír (Poľsko)
  • Ján Vobořil - lesný roh (Česko)
  • Vuk Vaukajlovicč - gitara (Srbsko)
  • Teo Gertler - husle (Slovensko)

Virtuózi V4+ / Teo Gertler

  • ​Ildikó Rozsonts . klavír (Maďarsko)
  • Zarina Zaradna - harfa (Poľsko)
  • Martin Sulz - akordeón (Česko)
  • Ajna Marosz - zobcová flauta (Slovensko)

Virtuózi V4+ / Ajna Marosz

  • ​Petra Spasojevic - klavír (Srbsko)

Druhé semifinálové kolo súťaže moderujú rovnako Thomas Gottschalk a Ida Nowakowska. Predsedom poroty je ruský huslista a dirgent Maxim Vengerov. V 2. semifinále súťaží 10 mladých hudobníkov, z ktorých piati postupujú do finále.

Súťažiaci v 2. semifinále:

  • Kristína Vasic - saxpfón (Srbsko)
  • Eliška Tkadlčíková - klavír (Česko)
  • Alžbeta Reháková - spev (Slovensko)

Virtuózi V4+ / Alžbeta Reháková

  • ​Maciej Smolag - klavír (Poľsko)
  • Lana Zorjan - husle (Srbsko)
  • Maja Patkós - harfa (Maďarsko)
  • Daweid Siwiecki - akordeón (Poľsko)
  • Eduard Kollert - husle (Česko)
  • Vanesa Čierna - spev (Slovensko)

Virtuózi V4+ / Vanesa Čierna

  • ​Abouzahra Amira - husle (Maďarsko)

Tretie kolo bude kreatívne, v štýle workshopov pre mladých finalistov a 19. decembra sa šiesty ročník šou Virtuózi V4+ ukončí veľkým finále.

01 - Modified: 2021-11-16 13:16:32 - Feat.: - Title: Na obrazovkách RTVS štartuje európska Superstar vážnej hudby 02 - Modified: 2021-05-24 08:23:36 - Feat.: - Title: Medzinárodná talentová šou Virtuózi V4+ hľadá SuperStar v klasickej hudbe. Zapojiť sa môžu aj Slováci
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 08:32