StoryEditor

RTVS mení zameranie Trojky. Dočasne z nej bude spravodajská stanica :24

27.02.2022, 18:25
Autor:
hrnhrn
Zmena bude len dočasná, RTVS tak reaguje na vojnu na Ukrajine.

RTVS mení od pondelka rána zameranie svojho tretieho programového okruhu. Namiesto stanice s programom pre seniorov bude z Trojky spravodajská stanica. Od pondelka 28. februára od 6.00 h na nej bude prinášať spravodajsko-publicistické informácie v nepretržitom 24-hodinovom vysielaní. Verejnoprávny vysielateľ tak reaguje na vojnu na Ukrajine.

Telerozhlas aktuálne vysiela na štyroch programových okruhoch. Tretí okruh s názvom Trojka sputila pred Vianocami v roku 2019 a vysiela na ňom programy z archívov Slovenskej televízie. Štvrtý okruh Šport pribudol do ponuky koncom minulého roka po viacerých odkladoch. Spustenie spravodajskej stanice plánoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník už dávnejšie, jeho štart avizoval v roku 2023. V súčasnosti má ísť len o mimoriadnu a dočasnú zmenu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

„Chceme tak vytvoriť pevný a spoľahlivý informačný zdroj pre verejnosť, ktorý bude dostupný pre všetkých 24 hodín denne a 7 dní v týždni,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Trojka sa premenuje na stanicu :24 a bude naživo prinášať vyhlásenia predstaviteľov štátu k aktuálnej politickej a bezpečnostnej situácii. Taktiež bude naživo v polhodinových blokoch informovať o tom, čo sa v súčasnosti deje najmä na Ukrajine, ale aj na Slovensku. Do vysielania :24 budú zaradené aj publicistické formáty Reportéri, Občan za dverami, Kultúra.sk, Svet v obrazoch či Slovensko v obrazoch. Súčasťou spravodajských blokov budú tiež Správy a komentáre, Počasie, športové spravodajstvo Góly-body-sekundy, či známa Zelená vlna. Súčasťou televízneho spravodajského vysielania budú aj spravodajské relácie, ktoré sa tvoria a vysielajú v Slovenskom rozhlase. Na televízne obrazovky sa dostanú relácie Z prvej ruky, K veci, či Sobotné dialógy.

RTVS čelila ostrej kritike potom, ako vo štvrtok, 24. februára, na invázii ruských vojsk na Ukrajinu nezareagovala už v rannom vysielaní aspoň titulkami v infolište, ale o útoku začala informovať až o pol ôsmej ráno v rámci relácie Ranné správy RTVS. Dovtedy aj potom vysielala bežný program. Komerčné televízie aj TA3 pritom prinášali aktuálne informácie už od skorého rána. 

Aj v dôsledku týchto problémov ukončil svoje pôsobenie vo funkcii riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan. Vedením sekcie bol dočasne poverený riaditeľ sekcie národnostného vysielania Attila Lovász.

„V sekcii spravodajstva a publicistiky tvrdo pracujeme na tom, aby sme divákom v rámci vysielania :24 ponúkli všetky dôležité informácie v reálnom čase a zároveň nám dáva priestor ísť do hĺbky pri dôležitých celospoločenských témach v rámci rôznych spravodajských a publicistických formátov,“ hovorí Lovász.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 14:56