Niekoľko výskumov naznačuje, že hudba pomáha mysliam detí rozvíjať sa niekoľkými spôsobmi. Podľa štúdie z roku 2004 publikovanej v časopise Psychological Science 6-ročným deťom, ktoré absolvovali deväť mesiacov lekcií klavíra, sa zvýšilo IQ v porovnaní s deťmi, ktoré absolvovali dramatické kurzy alebo nechodili na žiadne lekcie. Štúdia z roku 2011 v tom istom časopise zistila, že verbálna inteligencia 4- až 6-ročných detí vzrástla po menej ako mesiaci hodín hudby. V roku 2018 štúdia v Frontiers in Neuroscience zistila, že deti, ktoré chodili na štruktúrované hudobné hodiny skončili v testoch verbálnej inteligencie, plánovania a inhibície lepšie ako ich rovesníci. Prieskum z roku 2017 naopak naznačuje, že hudobné tréningy nezvýšia vaše kognitívne schopnosti všeobecne - len tie hudobné.Flickr/Nayuki
StoryEditor

Do platnosti vstupujú novely týkajúce sa podujatí i príspevkov do fondov

02.01.2021, 10:05
Autor:
TASRTASR
V pláne ministerstva kultúry je aj mediálny zákon a novela o RTVS.

Organizátori kultúrnych podujatí, ktoré sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu nebudú môcť uskutočniť ani v prvej polovici roka 2021, budú môcť predĺžiť platnosť zakúpených vstupeniek do konca júna 2022. Vyplýva to z novely zákona o verejných podujatiach, ktorá v piatok nadobudla účinnosť.

Organizátori môžu tiež majiteľovi v cene lístka ponúknuť poukážku na iné podujatie konané do polovice roka 2022. Ak držiteľ vstupenky trvá na vrátení peňazí, organizátor je povinný mu vyhovieť do 13 mesiacov od neuskutočnenia podujatia.

Novela nadväzuje na prijatú legislatívnu úpravu v máji 2020 v súvislosti s prvou vlnou pandémie nového koronavírusu. Rovnakým spôsobom ako pri vtedajšej novele upravuje povinnosti organizátorov, týkajúce sa plnenia zmluvných záväzkov v súvislosti s neuskutočneným podujatím.

Platnosť nadobudlo aj prechodné ústanovenie v prípade zákona o umeleckých fondoch, ktorým sa predlžuje ustanovenie o zrušení povinnosti platiť, respektíve zrážať príspevok z autorských odmien do verejnoprávnych umeleckých fondov (Literárny fond, Hudobný fond, Fond výtvarného umenia). Povinnosť sa podľa novely nevzťahuje ani na odmeny vyplatené v roku 2021. Autori však môžu fondom platiť príspevky dobrovoľne, do konca marca 2022, sumu si v tom prípade môžu zarátať do daňových nákladov.

So začiatkom januára 2021 sa stala účinnou aj úprava zákona o Fonde na podporu umenia, ktorá sa týka hospodárenia fondu. Po novom môže na vlastnú prevádzku použiť fond najviac päť percent z celkovej sumy príjmov, na podpornú činnosť najmenej 95 percent príjmov.

V pláne je mediálny zákon a novela o umeleckých fondoch i RTVS

Ministerstvo kultúry SR plánuje v roku 2021 iniciovať tiež prijatie viacerých zákonných noviel. Legislatívne zmeny sa majú týkať zákona o umeleckých fondoch, zákona o mediálnych službách i zákona o RTVS.

"K reforme zákona, ktorý sa týka Literárneho fondu, Fondu výtvarných umení i Hudobného fondu aktuálne vedieme na ministerstve odbornú diskusia na úrovni dočasnej pracovnej skupiny," uviedol rezort, pripomínajúc, že na diskusii môže participovať aj odborná verejnosť. "V spolupráci s Inštitútom kultúrnej politiky sme pripravili dotazník, v ktorom sa môžu vyjadriť autori, interpreti a iní profesionáli pôsobiaci v rôznych oblastiach kultúrneho a kreatívneho priemyslu k fungovaniu fondov. Údaje z tohto dotazníka následne využijeme najmä pri návrhu budúcej reformy týchto inštitúcií," dodalo ministerstvo.

Pripravovaná komplexná rekodifikácia oblasti audiovizuálnych mediálnych služieb by mala garantovať právne postavenie a ochranu novinárov pri výkone ich povolania bez ohľadu na typ média, pre ktoré pracujú. "Novela má tiež zahrnúť do mediálneho zákona aj on-line médiá, ktoré napriek tomu, že žijeme v 21. storočí, jeho súčasťou stále nie sú," doplnil rezort kultúry.

Pokračuje aj príprava legislatívy, ktorá má zabezpečiť stabilné financovanie, rozvoj a lepšie služby verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska. Príprave novely sa od leta 2020 venuje pracovná skupina zriadená ministerkou.

01 - Modified: 2021-12-29 11:55:34 - Feat.: - Title: Ministerka Milanová: Novela o RTVS je stále na stole 02 - Modified: 2021-11-22 15:26:49 - Feat.: - Title: O zákone na ochranu novinárov sa naďalej rokuje. Podľa Fica vyvolá ešte väčšiu averziu voči médiám 03 - Modified: 2021-11-22 15:27:55 - Feat.: - Title: Zvyšovanie multimodálneho vysielania sa bude diať postupne, skončí sa v roku 2030 04 - Modified: 2021-11-04 16:41:47 - Feat.: - Title: Novela autorského zákona reaguje na nové metódy retransmisie 05 - Modified: 2021-11-04 16:42:14 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh nového mediálneho zákona, má nahradiť doterajšiu reguláciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 03:11