Warner Bros. Studios/DC Films
StoryEditor

Hollywood zastavil premiéry filmov v Rusku vrátane Batmana

01.03.2022, 06:25
Autor:
ČTKČTK
Rusko nie je síce pre Hollywood kľúčovým trhom, no v celosvetovom meradle sa zvyčajne radí do prvej desiatky.

Spoločnosť Warner Bros. sa rozhodla zrušiť premiéru filmu "The Batman" v Rusku len niekoľko dní pred jeho uvedením do kín. A netopierí muž nie je jediný, kto ruských kín nedoletí. Po ruskej invázii na Ukrajinu sa Hollywood rozhodol zastaviť distribučné plány v Rusku, napísala agentúra AP.

Spoločnosti Warner Bros., Walt Disney Co. a Sony Pictures v pondelok oznámili, že "pozastavujú" uvádzanie svojich filmov v Rusku. Všetky tieto štúdiá mali v pláne uviesť v najbližších týždňoch významné filmy s chystanou medzinárodnou premiérou.

Patrí medzi ne aj spomínaná nová verzia Batmana v réžii Matta Reevesa s Robertom Pattinsonom v hlavnej úlohe. V piatok bude mať táto snímka premiéru v Severnej Amerike a v ďalších mestách sveta.

"Vzhľadom na humanitárnu krízu na Ukrajine spoločnosť WarnerMedia pozastavuje uvedenie svojho celovečerného filmu The Batman v Rusku," uviedol hovorca štúdia vo vyhlásení. "Vývoj situácie budeme aj naďalej sledovať. Dúfame v rýchle a mierové riešenie tejto tragédie," dodal.

Krok spoločnosti Warner Bros. nadviazal na podobné pondelkové rozhodnutie spoločnosti Walt Disney. Štúdio plánovalo v Rusku uviesť desiateho marca animovaný dobrodružný film spoločnosti Pixar Premena.

"Vzhľadom na nevyprovokovanú inváziu na Ukrajinu a tragickú humanitárnu krízu pozastavujeme uvádzanie filmov do kín v Rusku, vrátane snímky Premena od spoločnosti Pixar," uviedol vo vyhlásení hovorca spoločnosti Disney.

"Budúce obchodné rozhodnutia prijmeme na základe vývoja situácie. Dovtedy vzhľadom na rozsah aktuálnej utečeneckej krízy spolupracujeme s našimi partnermi z mimovládnych organizácií na poskytovaní urgentnej pomoci a ďalšej humanitárnej pomoci utečencom," oznámila firma.

Ukrajinská filmová akadémia už v sobotu vyzvala na medzinárodný bojkot ruského filmového priemyslu. Americká obchodná asociácia Motion Picture Association (MPA) v pondelok odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu.

"V mene našich členských spoločností, ktoré stoja na čele filmového, televízneho a streamovacieho priemyslu, vyjadrujeme čo najsilnejšiu podporu živej ukrajinskej tvorivej komunite, ktorá si rovnako ako všetci ľudia zaslúži žiť a pracovať v mieri," uviedla MPA vo vyhlásení.

Rusko nie je pre Hollywood kľúčovým trhom, ale v celosvetovom meradle sa zvyčajne radí do prvej desiatky krajín čo do kasovných tržieb. Nedávny hit spoločnosti Sony Spider-Man: Bez domova, ktorý celosvetovo utŕžil na vstupenkách celkovo 1,85 miliardy dolárov (viac ako 1,65 miliardy eur), zarobil v Rusku 46,7 milióna dolárov.

Najnovšia premiéra spoločnosti Sony, dobrodružný film Uncharted s Tomom Hollandom, za posledné dva týždne v Rusku zarobila asi 20 miliónov dolárov. A práve spoločnosť Sony sa pripojila ku krokom, ktoré podnikli spoločnosti Disney a Warner Bros.

"Vzhľadom na prebiehajúce vojenské akcie na Ukrajine a z nich plynúcu neistotu a humanitárnu krízu, ktorá sa v tomto regióne odohráva, pozastavujeme naše plánované uvedenie do kín v Rusku, vrátane nadchádzajúceho uvedenia filmu Morbius," Uviedla spoločnosť Sony vo vyhlásení s odvolaním sa na spin-off Spider-Mana, ktorý bude mať premiéru začiatkom apríla.

"Naše myšlienky a modlitby sú so všetkými, ktorí boli touto krízou zasiahnutí, a dúfame, že bude rýchlo vyriešená," dodala Sony vo vyhlásení.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 04:04