StoryEditor

Pandémia očami slovenských dokumentaristov. RTVS uvádza nový 10-dielny cyklus

18.01.2021, 16:10
Autor:
redred
Pandémia SK štartuje na obrazovkách Dvojky od stredy 20. januára.

Pandémia koronavírusu sa stala súčasťou našich životov. Zasiahla do takmer všetkých oblastí a týka sa každého jedného z nás. Deväť slovenských dokumentaristov sa na ňu pozrelo z rôznych uhlov a výsledky ich tvorivej práce uvidia diváci na obrazovke Dvojky RTVS už od stredy 20. januára v novom dokumentárnom cykle s názvom Pandémia SK.

Séria dokumentárnych filmov vznikla v koprodukcii RTVS a TRIGON PRODUCTION. "Je svedectvom slovenských filmových režisérov o tom, proti čomu, za čo a ako bojujeme. Predstavuje ľudí, ktorí boli a sú neviditeľní a odvážne zachovávajú chod spoločnosti aj v prebiehajúcich sťažených podmienkach," uviedol producent Patrik Pašš.

Všetkých 10 častí dokumentárnej série prezentuje fakty v súvislostiach a dáva prísnym opatreniam hlbší význam. Divák má možnosť zamyslieť sa nad prioritami života a prehodnotiť svoje postoje. „Pre ďalšie generácie potrebujeme zachovať správu o tom, za čo sme bojovali v prítomnosti neviditeľnej hrozby. Korona osvetlila tmavé kúty spoločnosti a myslím si, že nám boj s ňou pripomenul aj iné hodnoty, na ktoré sme rezignovali dávno predtým,“ uviedol pohnútky zrealizovať tento projekt producent. Tvorcovia zaznamenali pozoruhodnosti a nové poznatky o nás samých, o spôsobe a dôsledkoch nášho životného štýlu, hodnotách a princípoch, o ktoré sa dokážeme aj v kríze oprieť.

V desiatich dokumentoch účinkuje celý rad špičkových slovenských odborníkov z rôznych oblastí medicíny, biológie, zdravotníctva, školstva, sociálnych vied, hrdinovia z prvých línií a mnohí ďalší. Pandémia SK tak predstavuje žánrovo pestro spracované témy. Od autorských esejí, po mozaikovité strihové dokumenty, populárno-vedecký žáner, sondy do sociálneho prostredia až po road movie.

Každý autor našiel svojské spracovanie témy tak, aby boli fenomény krízového stavu zobrazené rôznymi názormi a zároveň príťažlivo pre čo najširšie publikum. „Je povinnosťou verejnoprávneho média, aby hľadalo odpovede na otázky, ktoré trápia každého z nás. Zámerom je ponúknuť divákovi ucelenú sériu z rôznych oblastí spoločenského života, ktorých sa pandémia existenčne najviac dotkla. Každý dokument zo série je originálny prístupom spracovania, obsahom aj vizualizáciou. Núti k zamysleniu a nabáda k poznaniu, kto sme, kam smerujeme a hlavne ako to rozumne spolu zvládneme,“ uviedol dramaturg RTVS Robert Valovič.

Pandémia SK štartuje na obrazovkách Dvojky od stredy, 20. januára od 21.00 h. vždy v dvoch častiach za sebou.

  1. ĽUD VERZUS KORONA, režisér Peter Pokorný, vysielanie 20. 1. o 21.00 h na Dvojke
  2. VÝPRAVA K ZAČIATKU, režisér Peter Hledík, vysielanie 20. 1. o 21.30 h na Dvojke
  3. PRÍBEH MUŽA, režisér Peter Hledík, vysielanie 3. 2. na Dvojke
  4. ŠKOLSTVO VERZUS KORONA, režisér Dominik Jursa, vysielanie 3.2. na Dvojke
  5. FAUNOVA ZÁHRADA, režisér Nikita Slovák, vysielanie 10. 2. na Dvojke
  6. IHLA A NIŤ, režisér Jaro Vojtek, vysielanie 10. 2. na Dvojke
  7. V PRVEJ LÍNII, režisér Daniel Svoreň, vysielanie 17. 2. na Dvojke
  8. NÁVODY PREŽITIA, režisérka Soňa Gyarfašová, vysielanie 17. 2. na Dvojke
  9. ZLATÁ KLIETKA, režisérka Yvonne Vavrová, vysielanie 24. 2. na Dvojke
  10. SLOVENSKO POMÁHA, režisérka Lucia Kašová, vysielanie 24. 2. na Dvojke

01 - Modified: 2021-01-15 12:38:33 - Feat.: 0 - Title: Animovaná rodinka Chochmesovcov prichádza na obrazovky RTVS s treťou sériou 02 - Modified: 2021-01-08 12:08:21 - Feat.: 0 - Title: Od pondelka sa na obrazovky RTVS vracia v premiérových častiach dokumentárny seriál IKONY
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 08:26