StoryEditor

Odstavili sme špionážne satelity Roskosmosu, tvrdia hackeri z Anonymous

02.03.2022, 15:42
Autor:
michmich
Rusko útok hackerov popiera, vraj potrápili otvorenú testovaciu verziu systému.

Anonymná skupina hackerov NB65 tvrdí, že zasiahla do systému riadenia satelitov ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. „Rusko už nekontroluje svoje vlastné špionážne satelity," oznámila na Twitteri hackerská skupina Anonymous.

O údajnom vyradení riadiaceho centra Roskozmosu neskôr informovala agentúra Unian. Šéf vesmírnej agentúry Dmitrij Rogozin však agentúre TASS povedal, že to nie je pravda. „Informácie týchto podvodníkov nie sú pravdivé. Všetky naše vesmírne riadiace centrá fungujú normálne,“ uviedol.

Dôvod na vyhlásenie vojny?

Rogozin podľa TASS neskôr na svojom účte na sociálnej sieti Telegram napísal, že útok hackerov bol vykonaný na otvorenú testovaciu verziu systému monitorovania dopravy komplexu RKS, ktorý sa používa na testovanie rôznych civilných technických riešení v oblasti mestskej dopravy.

„Útok sme včas detekovali v automatickom režime a zastavili sme ho,“ zdôraznil Rogozin s tým, že ruská vesmírna agentúra je pred „kyberzločincami“ veľmi dobre chránená.

Že išlo o vážnu akciu hackerov súčasne potvrdil informáciou, že odovzdá "materiály o pokusoch vykonať hackerské útoky" tajnej službe FSB, generálnej prokuratúre a vyšetrovaciemu výboru.

Vyhlásil pritom, že ide o „v podstate o zločin, ktorý musí byť prísne potrestaný, pretože vyradenie z prevádzky kozmického zoskupenia akejkoľvek krajiny je casus belli, teda dôvod na vyhlásenie vojny“.

Informovanie politických a vojenských veliteľov o raketových útokoch, obrane proti balistickým raketám a rozmiestnenie, údržbe či riadení zariadení na obežnej dráhe však nie je úlohou Roskozmosu, ale ruských Vesmírnych síl. Tie majú na povel napríklad špionážne a komunikačné satelity Persona alebo satelitný navigačný systém GLONASS.

Nekontrolovaný pád ISS?

Šéf Roskozmosu v minulom týždni ostro reagoval na americké sankcie uvalené na Rusko kvôli vpádu vojsk na Ukrajinu.

Rogozin okrem iného naznačoval, že Rusi by mohli ukončiť spoluprácu okolo Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), načo by mohol nasledovať „nekontrolovaný zostup“ satelitu na území USA alebo Európy. "ISS nelieta nad Ruskom, takže všetky riziká sú na vašej strane," uviedol.

Hackeri v predchádzajúcich dňoch zaútočili aj na rad webov ruskej vlády a dočasne ich vyradili z prevádzky. Odstaviť sa im podarilo napríklad web Kremľa, ruského ministerstva vnútra, Federálnej bezpečnostnej služby FSB, ministerstva spravodlivosti či ministerstva obrany Ruskej federácie. Anonymous totiž Rusku vyhlásili kybernetickú vojnu, kvôli ich invázii na Ukrajinu.

Útok počítačových pirátov v pondelok zablokoval aj internetové stránky niekoľkých ruských médií. Postihol napríklad štátnu agentúru TASS, denníky Kommersant, Izvestija, RBK a tiež niekoľko bieloruských médií.

Napadnuté weby sa neotvárali, alebo sa na nich objavovala výzva k ruským občanom, aby zastavili vpád na Ukrajinu, a proti režimu Vladimira Putina, ktorý podľa textu za pár rokov premení Rusko na Severnú Kóreu.

01 - Modified: 2022-02-25 06:30:34 - Feat.: 0 - Title: Hackerská skupina Anonymous vyhlásila kybernetickú vojnu proti ruskej vláde 02 - Modified: 2022-02-25 07:03:19 - Feat.: 0 - Title: Kybervojna s Putinom: Anonymous odstavili ruskú štátnu televíziu. Ukrajina regrutuje hackerov 03 - Modified: 2022-02-27 10:44:12 - Feat.: 0 - Title: Vaše tajomstvá nebudú v bezpečí. Hackerská skupina Anonymous poslala Putinovi video s varovaním 04 - Modified: 2022-02-28 12:46:29 - Feat.: 0 - Title: Anonymous zablokovali viaceré ruské médiá. Ukončite vojnu, vyzývajú Putina
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:21