StoryEditor

V Rusku si hráči nekúpia Cyberpunk 2077, Zaklínača, ani nové Gran Turismo

05.03.2022, 15:10
Tak ako v realite, aj v tom virtuálnom svete Rusi a Bielorusi dostávajú stopku. Aj v športových videohrách FIFA a NHL ich reprezentačné tímy už nenájdete.

Keď už sa západné štáty odmietajú priamo zúčastniť vojenskej obrany Ukrajiny, prosia tamojší politici o to, aby aspoň v maximálnej miere izolovali Rusko od svetového diania. A zatiaľ sa im to celkom darí.

Ruské lietadlá nemôžu prelietať nad územím väčšiny Európy a Severnej Ameriky, mnohé banky boli odpojené od platobného systému Swift, športovci sa nemôžu zúčastniť medzinárodných súťaží a hollywoodske štúdiá sťahujú premiéry svojich filmových blockbusterov. A teraz prichádza na rad aj svet videohier.

Prosba Ukrajinského premiéra do online sveta hier

Nekončiaca vlna ekonomických sankcií, ktorá sa v poslednom čase valí na Rusko kvôli jeho vojenskému vpádu na Ukrajinu, postihne aj hráčov počítačových hier. Tí si tak nezahrajú najnovší hit Gran Turismo 7, zaobísť sa budú musieť aj bez hier poľských štúdií CD Projekt a Bloober Team. Písal o tom český portál iDnes.

Ukrajinský premiér Michaila Fjodorova verejne prosil, aby spoločnosti Sony a Microsoft v Rusku a Bielorusku vypli online podporu svojich konzol a aby vypli aj svoje ďalšie online služby.

Tým by nielen kompletne znemožnili hranie všetkých multiplayerových hier, ale aj množstvo tých singlových. Napríklad aktuálny hit Gran Turismo 7, ktorý oficiálne vyšiel včera 4. marca, bez online pripojenia ponúka v Rusku a Bielorusku len zlomok obsahu. A aj keď sa k tomu ich výrobca Sony zatiaľ oficiálne nevyjadril, vyzerá to, že ruskí hráči nemajú v tejto chvíli možnosť si hru kúpiť ani digitálne.

Samozrejme krabicové kópie už budú v tejto chvíli v oboch krajinách naskladnené, no pokiaľ bude zablokovaný prístup do jej online časti, znamená to, že bude k dispozícii asi len jedno percento skutočného obsahu hry.

Zaklínača zakliali pre ruský herný svet

A takto (ne)fungujúcich hier je v Rusku v dnešnej dobe veľa, ak už nie väčšina. Tým najvýznamnejším krokom vo svete hier, je asi rozhodnutie poľského CD Projekt-u, ktorý dal svetu napríklad Cyberpunk 2077 alebo sériu o Zaklínačovi. Ani jednu z týchto hier si už po odvolaní nikto z územia Ruska a Bieloruska nekúpi. A čo viac, prestane tam fungovať aj digitálny obchod s hrami GOG, ktorý sa zameriava na staršie tituly.

K výzve sa hlasno pripojili aj ich krajania z Bloober Teamu. Na rovinu povedané, absencia ich béčkových hororov ako The Observer, Layers of Fear, Blair Witch alebo najnovšie The Medium asi mladých Rusov do ulíc nevyženie, ale gesto je to pekné.

Okrem toho premiér Fjodorov požadoval aj vylúčenie oboch krajín zo všetkých e-športových udalostí po celom svete a zrušenie všetkých medzinárodných turnajov naplánovaných na ich území. Cieľom týchto krokov má byť motivácia civilistov k tomu, aby sa proaktívne angažovali v protestoch proti vojnovým aktivitám rozpútaným ich politickými predstaviteľmi.

Rusov a Bielorusov vyradili aj zo športových hier

Už aj spoločnosť Electronic Arts zakázala vo svojich športových hrách NHL a FIFA oficiálne ruské reprezentačné tímy. Vydavateľstvo Electronic Arts tak nasleduje kroky skutočných športových organizácií a bude bojkotovať ruské a bieloruské reprezentácie aj vo svojich počítačových hrách. Tak ako v skutočnom svete aj v športových videohrách FIFA a NHL si už ruské a bieloruské reprezentačné tímy nezahrajú na medzinárodnej úrovni.​

​Electronic Arts sa pripája k opatreniam, ktoré majú za cieľ Rusko úplne izolovať a tak zo svojich hier oba tímy odstránia. Z FIFA 22 zmiznú aj všetky tri ruské klubové tímy, ktoré sú v hre k dispozícii v kategórii zvyšok sveta, teda moskovské CSKA, Spartak a Lokomotiv, V NHL 22 žiadne ruské klubové tímy už tiež nie sú. Individuálni športovci ruskej národnosti hrajúci v iných tímoch však v hre zatiaľ zostávajú.

Ide o symbolické gesto a vojnu to zjavne neukončí. No už mnohokrát sme sa presvedčili, že herná komunita vie byť veľmi vášnivá, a tento krok by tak nakoniec mohol byť skutočne účinný. Bola by to veľká výhra, keby Putin nakoniec prišiel na to, že si ľudia nemôžu vybiť nahromadené emócie v počítačových strieľačkách či športových online zápasoch a aj to by dopomohlo k tomu, aby ukončil vojnovú inváziu na Ukrajine.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 18:08