StoryEditor

Boje na Ukrajine si vyžiadali život amerického novinára

14.03.2022, 10:35
Autor:
ČTKČTK
Obeťou útoku sa stal Američan Brent Renaud, ktorý v minulosti ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane.

Život amerického reportéra a zranenia jeho kolegu si vyžiadal útok ruských síl v meste Irpiň pri Kyjeve. Obeťou útoku sa stal päťdesiatročný Američan Brent Renaud, ktorý v minulosti ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Informáciu ukrajinskej polície o úmrtí novinárov potvrdilo ukrajinské ministerstvo vnútra aj ministerstvo zahraničia Spojených štátov.

Časopis Time vo vyhlásení napísal, že žurnalista pracoval v regióne na jeho projekte zameranom na globálnu utečeneckú krízu. „Sme zdrvení stratou Brenta Renauda. Ako oceňovaný filmár a novinár sa Brent zaoberal tými najťažšími príbehmi po celom svete, často po boku svojho brata Craiga Renauda,“ uviedlo vedenie časopisu Time a zdôraznilo, že je nevyhnutné, aby novinári mohli bezpečne informovať o ruskej invázii. a humanitárnu krízu na Ukrajine.

Talianska novinárka Annalisa Camilliová na twitteri zverejnila video, Na ktorom Renaudov kolega Juan Arredondo – zatiaľ čo je v nemocnici ošetrovaný – opisuje, ako sa útok odohral. „Prekročili sme prvý most v Irpini, chystali sme sa natáčať odchádzajúcich utečencov. Nastúpili sme do auta, niekto sa ponúkol, že nás vezme k druhému mostu. Prešli sme kontrolné stanovište a začali na nás strieľať,“ uviedol americký novinár.

Vodič auto otočil a snažil sa odísť, streľba ale pokračovala. „Môj kamarát Brent Renaud bol zastrelený a zostal tam,“ poznamenal s tým, že nevie, ako na tom Renaud je. Bol ale zasiahnutý do krku, uviedol Arredondo. Ukrajinské médiá zverejnili fotografie Renaudovho pasu aj údajnú snímku jeho tela po útoku.

Starosta Irpine neskôr oznámil, že po smrti amerického novinára zakázal žurnalistom vstup do mesta. „Chceme zachrániť život ich aj našich obrancov,“ uviedol starosta Oleksandr Markušyn podľa stanice BBC.

Polícia najprv uviedla, že Renaud bol novinárom denníka The New York Times (NYT). Prestížny americký denník to ale neskôr poprel. Reportér pre neho pracoval iba v minulosti. Nedorozumenie vzniklo kvôli tomu, že Renaud pri sebe podľa fotografií zverejnených ukrajinskými médiami mal novinársky preukaz s nápisom The New York Times. Ten bol ale podľa NYT vydaný už pred mnohými rokmi.

Denník The New York Times vyjadril ľútosť nad úmrtím „talentovaného filmára“, ktorý do tohto média opakovane prispieval. Naposledy v roku 2015. Renaud v minulosti pracoval aj pre televízne stanice HBO či NBC.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan v prvej reakcii uviedol, že sa o veci bude snažiť zistiť viac a bude ju konzultovať so spojencami. Na základe toho USA „vyvodí príslušné dôsledky“.

01 - Modified: 2022-05-06 16:04:32 - Feat.: - Title: Mimo Ruska vyšlo prvé tlačené vydanie novín Novaja gazeta 02 - Modified: 2022-04-21 07:48:40 - Feat.: - Title: Rusko „nezakáže zahraničným novinárom vstup, ale sprísňuje vízové pravidlá“ 03 - Modified: 2022-04-14 10:26:46 - Feat.: - Title: Ukrajina štartuje globálnu reklamnú kampaň, ktorá oslavuje odvahu národa 04 - Modified: 2022-04-12 17:38:20 - Feat.: - Title: Ruský súd potrestal redaktorov študentského časopisu. Dvoma rokmi nápravných prác 05 - Modified: 2022-04-11 17:18:37 - Feat.: - Title: Nemecký denník Die Welt najal novinárku Ovsjannikovovú, ktorá v ruskej televízii protestovala proti vojne
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 22:09