Haló noviny
StoryEditor

Český komunistický denník Haló noviny po 30 rokoch končí

29.03.2022, 08:10
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Ústredný výbor Komunistickej strany Čiech a Moravy zároveň rozhodol o vydávaní nového týždenníka.

Český komunistický denník Haló noviny prestane koncom apríla po viac než 30 rokoch svojej existencie vychádzať. Po „búrlivej diskusii“ o tom rozhodol Ústredný výbor Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM), oznámil samotný denník, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.

Náklad Haló novín nedávno klesol na približne 6000 výtlačkov denne. Na zasadnutí ÚV KSČM sa zároveň rozhodlo o vydávaní nového týždenníka, ktorý vydavatelia označili za „šancu na posun vpred“. Hovorkyňa strany Helena Grofová povedala, že pri novom týždenníku sa uvažuje s rovnakým nákladom, podobným formátom a menšou redakciou ako doteraz. Denník vydáva spoločnosť Futura, v ktorej je KSČM hlavným akcionárom.

Denník je jedným z nástupcov bývalého tlačového orgánu Komunistickej strany Československa (KSČ) Rudé právo, ktorý zohrával dôležitú úlohu v propagande režimu. Haló noviny s titulkami ako „Na Kube naďalej vládne socializmus“ niektorí považovali za kuriozitu z minulej éry.

O budúcnosti denníka sa špekulovalo od jesene. V ostatných parlamentných voľbách, ktoré sa konali vlani v októbri, sa KSČM po prvý raz nepodarilo prekonať päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu; získala len 3,6 percenta hlasov. Kateřina Konečná nahradila na čele strany dlhoročného predsedu Vojtěcha Filipa. Už na jesennom volebnom zjazde strany uviedla, že chce kvôli dramatickému poklesu príspevkov od štátu okrem iného upraviť príspevok pre Haló noviny.

Haló noviny vychádzali od roku 1991 ako celoštátny, vyhranene ľavicový a stranícky profilovaný denník spojený s KSČM. Prezentoval jej názory, ako aj postoje jej blízkych skupín, hnutí a ľavicovo orientovaných osôb, prípadne predstaviteľov odborových organizácií.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 22:15