StoryEditor

Křetínsky zasiahol do titulky časopisu Marianne. Redaktori sa sťažujú

20.04.2022, 13:10
Autor:
ČTKČTK
Šéfredaktorka časopisu kritiku redaktorov odmietla, išlo podľa nej o bežné redakčné rozhodnutie.

Väčšinový vlastník francúzskeho časopisu Marianne Daniel Křetínský donútil redakciu zmeniť nadpisy na titulnej strane dnešného vydania časopisu. Redakcia Marianne to uviedla v utorok zverejnenom vyhlásení. Ide podľa nich o neprípustný zásah do nezávislosti médií. Podľa šéfredaktorky časopisu išlo naopak o bežné redakčné rozhodnutie, upravená prvá strana podľa nej dobre vystihuje obsah a postoj časopisu. 

V pôvodnej verzii titulnej strany bola fotografia očí dvoch prezidentských kandidátov, centristu Emmanuela Macrona a nacionalistky Marine Le Pen. Pri prvom z nich stálo „Zlosť...“ (La colère...), pri druhej „...alebo chaos?“ (...ou le chaos?). Fotografia zostala, ale text sa zmenil. Časopis vyšiel vo verzii „Napriek hnevu... ...zabrániť chaosu“. Zásah priznala aj citácia v podvale titulnej strany.

Marianne

„Tento zásah nášho majoritného vlastníka, Daniela Křetínskeho, predstavuje vážny útok na redakčnú nezávislosť Marianne. Stalo sa to napriek tomu, že (Kretínsky) osobne a dokonca dvakrát novinárom sľúbil, že bude tento základný princíp rešpektovať. Až doteraz tak robil,“ píše Spoločnosť redaktorov Marianne vo vyhlásení.

Kretínsky vlastní podiel aj vo francúzskom denníku Le Monde. V Česku spolu s Patrikom Tkáčom kontroluje spoločnosť Czech News Center, ktorá má v portfóliu okrem iného aj denníky Blesk, Sport, Aha! a E15 alebo časopis Reflex.

Kritiku redaktorov dnes odmietla šéfredaktorka Marianne Natacha Polony, išlo podľa nej o bežné redakčné rozhodnutie. „O postoji časopisu k prezidentským voľbám rozhodlo výhradne vedenie redakcie,“ napísala vo vyhlásení zverejnenom na twitteri. Dodala, že pri výbere titulku brala do úvahy tak názor redakcie, ako aj skupiny CMI.

Marine Le Pen na twitteri poďakovala novinárom, že „odhalili vplyv peňazí na editorské rozhodnutia médií“. „Francúzi naivne neveria kampani klamstiev a ohovárania,“ dodala kandidátka na post prezidentky. Rozhodujúce druhé kolo volieb sa vo Francúzsku koná v nedeľu 24. apríla.

Redaktori Marine Le Pen na twitteri vzápätí odpovedali, že by nemala dať len na titulky, ale nazrieť aj do obsahu časopisu. Pripojili náhľady niekoľkých strán, na ktorých kritizujú program prezidentskej kandidátky pre oblasť diplomacie, bezpečnosti alebo hospodárstva, vždy so slovom chaos v nadpise.

01 - Modified: 2021-09-14 12:12:34 - Feat.: 0 - Title: Známy český miliardár zainvestoval vo Francúzsku. Kúpil podiel v televíznej skupine 02 - Modified: 2021-06-13 12:40:20 - Feat.: 0 - Title: Křetínský chce vo Francúzsku vydávať nový týždenník odhaľujúci fake news 03 - Modified: 2020-11-05 10:04:41 - Feat.: 0 - Title: Křetínský vystúpil proti dohode, ktorú Google ponúka médiám 04 - Modified: 2018-10-25 13:58:44 - Feat.: 0 - Title: Ďalšia akvizícia českého milionára vo Francúzsku. Získal podiel v denníku Le Monde
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 15:20