StoryEditor

Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh

05.05.2022, 14:30
Autor:
khkh
Trojdielna miniséria Iveta priblíži cestu ku sláve jednej z najobľúbenejších československých speváčok Ivety Bartošovej.

Na VOYO odštartuje v piatok, 5. mája, trojdielna miniséria Iveta. Priblíži štart kariéry jednej z najobľúbenejších československých speváčok Ivety Bartošovej. Od jej pôsobenia v detskom zbore cez spevácke súťaže, nahrávanie prvého hitu a platne až k celoštátnej sláve.

„Sme radi, že môžeme divákom ponúknuť už štvrtú exkluzívnu novinku, ktorá bola natočená pre streamovaciu službu VOYO. Najnovšia miniséria prináša skutočný príbeh speváckej legendy Ivety Bartošovej, ktorá vznikla ako oslava jej života. Približuje Ivetino detstvo, začiatky kariéry, ale aj prvú veľkú lásku. Jej fanúšikovia sa môžu tešiť na tri časti silného príbehu o talentovanom dievčati, z ktorého sa vďaka cieľavedomosti a pokore stala hviezda prvej veľkosti,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

Iveta Bartošová bola jedinečným hlasom svojej generácie, romantickou princeznou československého popu, v druhej polovici osemdesiatych rokov sa stala zjavením na tuzemskej hudobnej scéne. Dej minisérie sleduje jej život od detstva v rodných Beskydách, kedy spolu so svojou sestrou začína navštevovať školský zbor, cez úspechy na hudobných súťažiach a odchod do Prahy, až po následnú cestu ku sláve, ktorú dosiahla najmä vďaka spolupráci so spevákom Petrom Sepéšim, s ktorým ju spájal nielen pracovný, ale aj romantický vzťah. Zo dňa na deň sa z oboch stali obdivovaní miláčikovia národa. Až do chvíle, keď Petr tragicky zahynul.

„Radi by sme prostredníctvom minisérie aj mladším generáciám priblížili Ivetin skutočný príbeh a ostatným sprostredkovali peknú spomienku na nezabudnuteľnú speváčku. Veríme, že nová miniséria zaujme divákov naprieč všetkými vekovými kategóriami,“ dodala Majeská.

Príprava projektu trvala päť rokov

Tvorcovia sa na projekt chystali dokopy až päť rokov. Pôvodne malo ísť o celovečerný film, potom sa ale rozhodli, že viacdielna séria umožní ponúknuť na začiatky popovej legendy komplexnejší pohľad na milostné vzplanutia, nádeje aj sklamania.

„Najťažšie na spracovaní reálnych príbehov je, že máte menšiu slobodu a väčšiu zodpovednosť,“ hovorí Matěj Podzimek, držiteľ Českého leva a kreatívny producent za VOYO, a pokračuje: „Nemáte pred sebou biely papier, ale stovky strán, ktoré popísal sám život. V tom je to zložitejšie – musíte si vybrať, čo je podstatné a na čo sa sústrediť.“

Okrem exponovaného vzťahu s jej speváckym kolegom sa miniséria zameria aj na Ivetin rodinný život. „Veľa ľudí vníma Ivetu Bartošovú a Petra Sepešiho ako Rómea a Júliu osemdesiatych rokov. Ako zamilovaný pár tej doby, najväčšiu vtedajšiu love story. Lenže realita vnímania vzťahu zo strany Petra Sepéšiho bola iná, než si verejnosť často myslí,“ približuje scenárista a režisér Ivety Michal Samir.

Príbeh dievčaťa z Beskýd

„Ivetin život nerozprávame ako bulvárnu senzáciu, nesúdime ani nikoho z jej okolia. Pre nás je to príbeh o dievčine z Beskýd, ktorá chce byť slávna a milovaná. Keď to však docieli, o všetko príde,“ vysvetľuje režisér a scenárista Michal Samir. Pri príprave projektu komunikoval nielen s Bartošovej synom Arturom Štaidlom, ale najmä s Ivetinou sestrou Ivanou. Tá mu poskytla veľmi verný popis populárnej speváčky nielen v období jej dospievania, ale aj v prvých rokoch kariéry.

Producent Matěj Chlupáček dodáva: „Chceli sme byť v zhode s tými, ktorých sa príbeh týka, a tak sme nakoniec celú sériu tvorili so súhlasom Ivetinho syna Artura, sestry Ivany, mamičky Svatavy, manžela Josefa, ale aj detí Ladislava Štaidla a pozostalých po Petrovi Sepéšim. Bola to dlhá, ale takto s odstupom verím, že jediná správna cesta, ako príbeh Ivety rozpovedať pravdivo.“

„Táto minisérie je výnimočná empatiou, s ktorou nazerá na človeka, ktorému sa jej v živote dostalo žalostne málo. Prial by som podobný portrét každému, kto sa stal verejným majetkom a na koho mali všetci, vrátane mňa, svoj názor. Táto miniséria je prvá, ktorá Ivetu Bartošovú nesúdi,“ zhŕňa kreatívny producent za VOYO Matěj Podzimek.

Voyo

Hlavné postavy boli jasnou voľbou

​​Ústrednú dvojicu stvárnili Anna Fialová a Vojtěch Vodochodský. Ich obsadenie do hlavných rolí bola podľa režiséra jasná a jediná možná voľba. „Museli sme nájsť herečku, ktorá fantasticky hrá, nejakým spôsobom môže vyzerať ako Iveta, keď tomu pomôžeme, a musí ešte k tomu všetkému fantasticky spievať. Keď dáte toto všetko dokopy, vyjde iba jeden človek, ktorým je Anička Fialová,“ povedal Samir k voľbe Anny Fialovej.

V prípade Vojtěcha Vodochodského vyzeralo rozhodovanie podobne. „Ja sa priznám, že som to meno nepoznal, len som vedel, že je to talentovaný chlapec, o ktorom sa začína hovoriť. Keď prišiel na casting ako Petr Sepéši, bolo to jasné. Nebolo tam čo riešiť. Na Vojtovi sú zaujímavé dve veci. Prvá je tá, že skutočne vyzerá ako Petr Sepéši a druhá je, čo si myslím, že by aj sám priznal, že Vojta tým Petrom trochu aj skutočne je,“ vysvetlil režisér obsadenie Vojtěcha Vodochodského. V ďalších úlohách sa objavia Eliška Křenková, Igor Chmela, Alena Mihulová a ďalší.

V minisérii budú môcť diváci počuť známe pesničky, ktoré Iveta Bartošová a Petr Sepéši spievali na začiatku svojej kariéry. Keďže sú Fialová a Vodochodský aj talentovaní speváci, naspievali všetky tieto skladby osobne. Ide napríklad o piesne Tisíc obyčejných věcí, Červenám, Knoflíky lásky alebo Snad jednou najdu průvodce. Niektoré z nich spievali herci dokonca naživo, priamo pred kamerou.

Iveta
  • Scenár a réžia: Michal Samir
  • Producenti: Barletta Productions – Matěj Chlupáček, Maja Hamplová
  • Kreatívni producenti VOYO: Michal Reitler, Matěj Podzimek
  • Hudba: Ondřej Brzobohatý
  • Hrajú: Anna Fialová, Vojtěch Vodochodský, Eliška Křenková, Miroslav Hanuš, Alena Mihulová, Igor Chmela, Daniel Kadlec, Jana Boušková Jan Vondráček, Mia Petráčková, Terezie Holá, Robert Mikluš, Patricie Pagáčová, Petr Vydra, Miroslav Hruška, Marta Dacingerová a ďalší

01 - Modified: 2022-04-19 07:50:43 - Feat.: 0 - Title: Z chlapca na motorke superhrdina šumavského pohraničia. VOYO natáča novú minisériu Kráľ Šumavy 02 - Modified: 2021-10-19 17:26:10 - Feat.: 0 - Title: Dali jej nepovolené meno, výnimočný osud si vybrala sama. VOYO natáča ďalšiu minisériu s názvom Dievča menom „Jitřní záře“ 03 - Modified: 2021-11-23 15:19:04 - Feat.: 0 - Title: Novinky 2022 na VOYO: Seriály inšpirované skutočnými udalosťami i komediálny žáner
01 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 02 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 03 - Modified: 2022-04-19 07:50:43 - Feat.: - Title: Z chlapca na motorke superhrdina šumavského pohraničia. VOYO natáča novú minisériu Kráľ Šumavy 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 18:22