TASR/Marko Erd
StoryEditor

Voľba riaditeľa RTVS by sa mala zmeniť. V hre sú dva modely

08.07.2021, 20:20
Autor:
TASRTASR
Právnu úpravu zákona by chcelo ministerstvo kultúry predložiť ešte do konca roka.

Voľba nového generálneho riaditeľa RTVS by sa mala presunúť z parlamentu späť na pôdu dozorného, respektíve kontrolného orgánu RTVS. Ako po stretnutí pracovnej skupiny vo štvrtok povedala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO), v hre sú dva modely. O tých sa ešte bude diskutovať.

Štátny tajomník rezortu kultúry Radoslav Kutaš vysvetlil, že jeden model sa vracia k štatutárnemu orgánu, ktorým je generálny riaditeľ. Druhý kombinovaný model počíta s kolektívnym štatutárnym orgánom. Ten by predstavovala výkonná rada, ktorú by tvorilo viacero manažérov v rámci RTVS. Oba modely počítajú s tým, že popri Rade RTVS bude existovať aj dozorná komisia.

Ministerka kultúry zdôraznila, že nový spôsob voľby generálneho riaditeľa RTVS má byť apolitický a demokratický, ako sa aj vláda zaviazala vo svojom programovom vyhlásení.

Snaha aj o finančný reštart

Členka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Monika Kozelová (OĽaNO) avizovala, že snahou je aj finančný reštart rozhlasu a televízie. Priestor by miesto externých firiem mali dostať interní zamestnanci, ktorých označila za „expertov vo svojej práci“.

Predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽaNO) doplnil, že sa pozreli aj na príklady voľby riaditeľa verejnoprávneho média z iných krajín Európskej únie. „Dá sa povedať, že asi neexistuje v rámci Európy nejaká šablóna alebo model, ktorý by sa dal aplikovať kedykoľvek a kdekoľvek. Každá krajina má nejaké špecifiká a zároveň má na ne prispôsobenú aj voľbu riaditeľa alebo orgánu, ktorý rozhoduje vo verejnoprávnom médiu, ale aj kontrolného orgánu,“ povedal s tým, že podobným smerom sa vydáva aj slovenský rezort kultúry.

Na diskusii sa zúčastnili okrem zástupcov rezortu kultúry či zástupcov mediálneho výboru aj Transparency International Slovensko, Reportéri bez hraníc, Memo 98, riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a zástupcovia Rady RTVS.

Právnu úpravu zákona by chcelo predložiť ministerstvo kultúry ešte do konca roka.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 00:36