StoryEditor

Koalícia pre slobodu médií je znepokojená mediálnymi zákonmi v Hongkongu

11.07.2021, 14:00
Autor:
TASRTASR
Nová legislatíva je zameraná alebo by mohla byť použitá na odstránenie kritiky voči politike a krokom vlády.

Británia, Spojené štáty a ďalší členovia Koalície pre slobodu médií vrátanie Slovenska vyjadrili v piatok znepokojenie nad obmedzovaním slobody médií v Hongkongu, ktoré by sa podľa signatárov vyhlásenia mohlo zhoršiť prijatím nových právnych noriem.

„Sme veľmi znepokojení možným zavedením novej legislatívy, ktorá je zameraná alebo by mohla byť použitá na odstránenie kontroly a kritiky voči politike a krokom vlády zo strany médií,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v mene 21 členov koalície zverejnilo Spojené kráľovstvo.

Vyhlásenie poukazuje na nedávne nútené uzavretie denníka Apple Daily a zadržanie jeho pracovníkov orgánmi v Hongkongu, kde podľa stanoviska narastá cenzúra médií vrátane tlaku na nezávislosť verejnoprávnych staníc.

„Používanie zákona o národnej bezpečnosti na potláčanie žurnalizmu je závažným a negatívnym krokom, ktorý oslabuje vysokú mieru autonómie Hongkongu a práva a slobody jeho obyvateľov, zakotvené v základnom zákone Hongkongu a Čínsko-britskej spoločnej deklarácii,“ píše sa vo vyhlásení.

Signatári dodávajú, že sloboda tlače bola dlhé roky ústrednou zložkou úspechu a medzinárodnej reputácie Hongkongu, a vyzývajú hongkonské a čínske úrady, aby plne rešpektovali a dodržiavali toto dôležité právo v súlade s medzinárodnými záväzkami Číny.

Pod vyhlásenie sa podľa britského ministerstva zahraničných vecí podpísali Austrália, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Island, Japonsko, Kanada, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Nemecko, Nový Zéland, Rakúsko, Slovensko, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty a Taliansko.

Koalícia pre slobodu médií vznikla v júli 2019 z iniciatívy Kanady a Spojeného kráľovstva, pričom Slovensko sa ešte v tom istom roku stalo jej členom. Cieľom medzinárodného zoskupenia so 47 členmi je presadzovať slobodu médií a ochranu novinárov, poukazovať na význam tejto slobody a brániť ju tam, kde je ohrozená.

01 - Modified: 2021-08-12 06:27:46 - Feat.: - Title: Poľsko schválilo kontroverzný mediálny zákon 02 - Modified: 2019-07-08 21:11:41 - Feat.: - Title: Ruské médiá nepustili na konferenciu o slobode médií
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:29