StoryEditor

Dnes začína vysielať športová Trojka

08.08.2008, 00:00

Dnes sa začínajú Letné olympijské hry v Pekingu. Spolu s olympiádou zároveň o 14-tej hodine odštartuje aj športový kanál STV Trojka.

Program Trojky odštartuje dnes popoludní o 14.00 hod. otváracím príspevkom, po ktorom sa prepojíme na vysielanie do Pekingu, na priamy prenos z otváracieho ceremoniálu. Nasledovať budú pôvodné reportáže nakrútené redaktormi STV priamo na mieste v cykle Za čínskym múrom. Vo večerných hodinách sa uskutoční futbalový zápas, kde sa Brazília stretne s Belgickom. Trojka ponúkne aj záznam duelov Japonsko - USA, Chorvátsko - Argentína a Holandsko - Nigéria. Prvý deň vysielania zakončí opakovanie Otváracieho ceremoniálu (na Dvojke o 20.00 hod.), po ktorom už budú nasledovať nočné priame prenosy z druhého olympijského dňa.

Divákov, ktorí sledujú vysielanie na základe analógového terestriálneho príjmu, čaká čoskoro prechod na digitálne prijímanie signálu. Trojku budú môcť sledovať zatiaľ len cez digitálne siete a káblové spoločnosti, transformujúce digitálny signál na analógový. Základné vysielanie Trojky, dostupné na celom území SR, sa uskutočňuje cez satelit. Takto sú šírené aj iné slovenské programy. Na príjem vysielania potrebujú satelitný prijímač a od predajcov satelitnej techniky aj dekódovaciu kartu /kódovanie je z dôvodu autorských práv/. Pre tých, čo sledujú vysielanie prostredníctvom káblových televíznych rozvodov, signál zo satelitu kábloví operátori spracujú a zaradia do svojich programových rastrov. Ak využívate spoločnú TV anténu, aj vtedy možno Trojku zo satelitu zaradiť do spoločného rozvodu v bytovke. Trojku v digitálnej podobe ponúknu aj ďalší operátori satelitného digitálneho vysielania, alebo prostredníctvom DSL kábloveho či optického pripojenia.

Slovenská televízia spustením nového športového programu TROJKA otvára ako prvá na Slovensku éru televízneho vysielania vo vysokom rozlíšení /HDTV. Po úplnom spustení vysielania verejnoprávneho multiplexu DVB-T /so začiatkom prevádzky najneskôr koncom budúceho roka/ bude možné Trojku sledovať na celom území Slovenska prostredníctvom terestriálnej antény. S prechodom na HDTV začala STV už vlani vysielaním vo formáte 16:9, v ktorom už vyrába väčšinu programov. Aj TV prijímače sa predávajú už len s podporou vysielania 16:9 a HDTV. Vysielanie z rovnakého satelitu ASTRA bude prístupné na všetkých dekódovacích kartách Skylink, s ktorými sa dá prijímať aj súčasné štandardné vysielanie.

Program Slovenskej televízie Trojka má takisto samostatný web www.stv.sk./trojka , na ktorý bude smerovať aj doména www.stv.sk/loh. Počas olympiády táto stránka okrem kompletného programu hier a jeho vysielacieho rozpisu, videospravodajstva, výsledkového servisu, videomedailónov, súťaží, blogov či fóra ponúka aj dva online prenosy súčasne, teda streamy Dvojky a Trojky. Online vysielanie z LOH prostredníctvom internetu bude prístupné len pre užívateľov nachádzajúcich sa na území Slovenka, nakoľko každá krajina získava vysielacie práva na šírenie len pre svoje územie. Preto aj internetové vysielanie STV musí akceptovať zmluvne podmienky a online prenosy musia byť geoblokované. STV sa pri získaní licencie na šírenie LOH prostredníctvom internetu zaviazala splniť viacero podmienok. Jednou z nich je goeblokovanie live streamov. Aj diváci, ktorí sa nachádzajú mimo Slovenska, teda za hranicou geoochranného pásma, budú môcť sledovať všetky prenosy, ktoré pôjdu na STV Trojke, ako aj na programoch iných členských televízií EBU. STV patrí medzi nich. Pripravená je pre nich internetová stránka http://www.eurovisionsports.tv/olympics/ .

Zoznam sprostredkovateľov Trojky v konkrétnych mestách SR si môžete pozrieť tu.

Zdroj: STV

01 - Modified: 2020-10-14 07:07:35 - Feat.: - Title: RTVS zaraďuje do vysielania programy pre školákov a seniorov 02 - Modified: 2020-09-07 12:06:55 - Feat.: - Title: RTVS uvádza nový magazín pre seniorov Klub na Trojke. Moderátorkou je Katka Brychtová 03 - Modified: 2020-05-20 12:27:08 - Feat.: - Title: Triumf Slovana v Pohári víťazov pohárov po 51 rokoch opätovne na obrazovkách RTVS 04 - Modified: 2020-04-16 10:31:47 - Feat.: - Title: Trojka uvedie nový magazín pre seniorov. Poradí, ako zvládnuť koronakrízu 05 - Modified: 2020-01-22 14:22:22 - Feat.: - Title: Trojka rozširuje programovú ponuku o českú tvorbu. Uvedie Nemocnicu na okraji mesta
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 23:58