Vlado Voštinár v šou Inkognito. Foto: TV JojTV Joj
StoryEditor

Inkognito: Veterán televíznej zábavy sa dnes vráti na Joj (video)

18.05.2015, 11:00
TV Joj po siedmich rokoch opráši Inkognito. Opäť sa vráti Vlado Voštinár, Zdenka Studenková, Jozef Vajda a k tomu niekoľko noviniek.

Televízia Joj dnes začne vysielať premiérové časti Inkognita - šou s Vladom Voštinárom a panelom celebrít, ktoré hádajú povolania hostí. Bude sa vysielať každý pondelok o 20:30 namiesto Divokých koní.

Joj v anotácii hovorí, že Inkognito je "najúspešnejší projekt ranej histórie našej televízie". Vlado Voštinár moderoval aj pôvodné Inkognito, takisto v paneli celebrít boli Zdena Studenková a Jozef Vajda, ktorí sa vrátia aj teraz. Nováčikmi budú Michal Hudák a Zuzana Šebová.

 

Michal Hudák, Zuzana Šebová, Jozef Vajda, Vlado Voštinár a Zdena Studenková v novom Inkognite. Foto: TV Joj

 

Predpotopne meraná sledovanosť aj spory o licenciu

Inkognito patrí k veteránom zábavy na TV Joj. Bolo jednou z prvých úspešných relácií tejto stanice. Vysielalo sa od roku 2003. V tom čase ešte na Slovensku nemerali sledovanosť peoplemetre, ale zisťovala sa formou takzvaných denníčkov - tabuliek s 15-minútovými oknami, do ktorých ľudia spätne zapisovali, čo sledovali. Výsledky dostávali televízie s viac než týždňovým oneskorením. Jedny denníčky si objednávala Markíza cez Visio, druhý prieskum si robila STV. Inkognitu v tom verejnoprávnom vychádzali aj takéto miliónové výsledky.

V čase peoplemetrov vedelo Inkognito s najlepšími časťami priniesť aj polimiliónovú sledovanosť a 30-percentné trhové podiely v 12+. Skončilo sa po štyroch rokoch v júni 2007; Joj uvádza, že za ten čas vyrobila 175 epizód. Ku koncu čelila relácia dramaturgickým zmenám a presunom v programovej štruktúre, navyše sa objavil spor o to, či je Inkognito pôvodný nápad spoločnosti Maya, alebo by si ho mala Joj licencovať podľa formátu FremantleMedia What's My Line?. Spor sa neskôr uzavrel v prospech Fremantlu.

Vlado Voštinár. Foto: TV Joj

 

Pokus o návrat

Aj keď o obnovení Inkognita sa hovorilo prakticky od jeho zrušenia, nikdy sa tak nestalo. Najbližšie bola RTVS okolo roku 2011, ale namiesto toho, aby kúpila rovno Inkognito, získala od Fremantlu podobný formát To Tell the Truth alias Kto hovorí pravdu? Moderoval to Marcel Forgáč a šou po jednej sérii zrušili.

Súčasný návrat Inkognita na obrazovky Joj tiež vzniká podľa formátu FremantleMedia, avšak toho originálneho - What's My Line? Šou dostane okrem iného nové štúdio.

 

Čo na to Stratégie
Samotný formát je kvalitný, divácky chytľavý. Od konca Inkognita však prešlo príliš veľa času a aj keď Jojka veľmi chce (a potvrdzuje to Voštinárom, Studenkovou či Vajdom), nemôže sa spoliehať na pamäť divákov. Tí, čo pozerávali Inkognito, zostarli o sedem rokov. Šou potrebuje omladiť a nájsť nové cieľovky v reklamne atraktívnom veku. Načasovanie návratu Inkognita smerom ku koncu sezóny vyzerá skôr ako experiment než dlhodobý plán. Kedy Jojke vyjde? Ak bude mať v máji a júni podiely okolo 19 % v 12-54, je to v poriadku a prinajhoršom pôjde na jeseň o 21:30, teda o hodinu neskôr. Menej bude sklamaním, všetko nad dvadsiatkou úspechom, ktorý dá Inkognitu novú perspektívu.

 

Nové Inkognito

 

Upútavky TV Joj

https://youtu.be/fYHE97oo2Ks

https://youtu.be/Gcc4H0AU-Og

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 09:50