StoryEditor

RTVS podľa Danka hádže peniaze do Dunaja. Telerozhlas sa rozhodol reagovať

13.06.2016, 18:35
Z RTVS sa podľa predsedu SNS stáva vysielacia organizácia, ktorá takmer všetko nakupuje externe.

Vyhlásenia predsedu SNS Andreja Danka v relácii na TA3 V politike rezonovali natoľko, že vyvolali reakciu RTVS, ktorá inak v prebiehajúcej diskusii o koncesiách mlčí.

 

Danko vo svojom nedeľnom vystúpení fungovanie telerozhlasu ostro odsúdil. RTVS podľa neho takmer nič netvorí, všetko dáva vyrábať externe. Podľa lídra SNS sú to milióny eur, ktoré tak RTVS na relácie míňa. Systém financovania prirovnal k hádzaniu peňazí do Dunaja. To už RTVS nevydržala a rozhodla sa ozvať.

 

Neznevažujte nás

Podľa hovorkyne Dominiky Šulkovej nie je úlohou RTVS zapája sa do politických diskusií. Na Dankove vyjadrenia, ktoré v relácii TA3 V politike v nedeľu zazneli, sa však vedenie rozhodlo reagovať. Dôvodom je Dankovo znevažovanie práce stoviek pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, ich tvorivej činnosti či spochybňovaniu fungovania verejnoprávnych médií na Slovensku vôbec.

 

„Odmietame tvrdenia, že vysielanie televízie a rozhlasu nemá jasne stanovenú štruktúru, pracoviská sú v útlme či ich ovládajú externí dodávatelia,“ hovorí Šulková. Všetky zmluvy RTVS podľa nej už roky transparentne zverejňuje a uzatváranie zmlúv bolo prerokované Radou RTVS.

 

V absolútnych číslach a porovnaní rokov 2012 a 2015 narástlo podľa zverejnenej správy využívanie interných kapacít RTVS o 335 520 hodín. „RTVS navyše v uplynulých rokoch aktívne participovala na podpore a rozvoji audio-vizuálneho, audio priemyslu a kinematografie na Slovensku,“ píše v stanovisku Šulková.

 

Rozvoj RTVS potvrdzujú aj filmári

Slová hovorkyne potvrdzujú aj filmári či producenti. Tí vydali spoločné stanovisko, v ktorom potvrdzujú, že sa audiovizuálna kultúra vďaka fungovaniu RTVS po dlhých rokoch konečne začala približovať Západu. Navýšenie koncesií je podľa nich pre podfinancovaný telerozhlas nevyhnutnosťou. 

 

Koaličná rada sa k téme koncesionárskych poplatkov stretla opäť v pondelok, ku konkrétnemu riešeniu však nedospela. Príbeh navyšovania koncesií RTVS a koaličnej kakofónie tak pokračuje ďalej.

Zdroj: Iva Mrvová

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 09:47