Flickr: Knihovna Václava Havla
StoryEditor

Šimečka odchádza z Respektu. Písať bude pre Denník N

03.10.2016, 14:32
Martin M. Šimečka po desiatich rokoch opúšťa český týždenník Respekt a vracia sa na Slovensko.

„Bolo to takmer presne na deň pred desiatimi rokmi, keď som si do krabíc balil veci v kancelárii šéfredaktora SME,“ píše Šimečka v rozlúčkovom texte, ktorý zverejnil ako Respekt, tak i samotný Denník N, kde bude novinár po novom od 1. novembra pôsobiť.

Šimečkovi vtedy volal Jarda Spurný z Respektu či by neprevzal post šéfredaktora. Šimečka prikývol. Teraz sa vracia späť na Slovensko, lebo ako vraví, dôvodom je doba plodiaca monštrá, tým slovenským však rozumiem viac.

Martin M. Šimečka bol po tom, ako viedol týždenník Domino Fórum, šéfredaktorom denníka SME. Po siedmich rokoch na funkciu z vlastného rozhodnutia pre nízku podporu vedenia abdikoval. Na pozícii ho vtedy nahradil Matúš Kostolný, terajší šéfredaktor Denníka N. Neskôr Šimečka pôsobil dva roky na poste šéfredaktora českého Respektu, odkiaľ prešiel do pozície editora.

„V poslednom čase som cítil, že ma Slovensko začína priťahovať väčšou silou. Prišiel som na to paradoxne vďaka rozdielnemu postoju k tomu, čo ma na oboch krajinách odpudzuje,“ vysvetľuje Šimečka. 

„Je ľahké cítiť sa doma v spoločenstve, ktorá je vám mentálne blízke - a v tomto zmysle je to české i slovenské naďalej mojím domovom. Lenže k svojmu údivu som zistil, že mám odlišný vzťah ku spoločenstvám, ktoré sú mi mentálne vzdialené. Zistil som, že to české, reprezentované myslením ľudí ako sú Zeman, Konvička, Klaus a mnoho ďalších, vnímam ako niečo úplne cudzieho, čo ku mne vôbec nepatrí, do čoho sa nie som schopný vcítiť. A naopak, to slovenské, reprezentované Ficom, Kotlebom a mnohými ďalšími je mi síce tiež na míle vzdialené, ale cítim, že so mnou nejako súvisí, že vyrastá z hlbín, ktorým snáď dokážem porozumieť, a preto ma to zaujíma,“ dodáva novinár.

Český Respekt spadá pod vydavateľstvo Respekt Publishing (predtým R-Presse). Jeho vlastníkom je od roku 2006 český miliardár Zdeněk Bakala. Šimečka mu v texte poďakoval za rešpektovanie nezávislosti redakcie.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 03:17