trump clintonováReuters
StoryEditor

Clintonovú a Trumpa čaká druhý televízny duel. Priestor dostanú aj otázky divákov

07.10.2016, 10:39
Autor:
hrnhrnČTKČTK
V debate nebude opäť chýbať vzájomné osočovanie. Obaja kandidáti avizujú nové kontroverzné témy.

Po rekordne sledovanej prvej televíznej debate prezidentských kandidátov Hillary Clintonovej a Donalda Trumpa čaká v nedeľu večer (v pondelok nad ránom SELČ) amerických voličov ďalší priamy duel doposiaľ veľmi vyrovnanej kampane. Diskusia sa odohrá vo Washingtonovej univerzite v St.Louis. Šoumen s grobianskym vystupovaním Trump po prvnej debate naznačil, že sa druhý raz nehodlá držať natoľko na uzde a môže na Clintonovú vytiahnuť osobnejšie témy.

Americkí komentátori po úvodnom televíznom súboji na konci septembra prevažne hodnotili mierne lepšie Clintonovú, ktorá dokázala väčšinu Trumpových útokov odraziť a často úspešne kontrovať, kým jej súper sa nechal niekoľkokrát zaskočiť. Na newyorského realitného magnáta naviac v dňoch po prvej televíznej debate negatívne dopadli dve témy, ktoré otvorila Clintonová. Prvou boli jeho urážky na adresu váhového prírastku bývalej víťazky súťaže Miss Universe a druhou neochota zverejniť svoje daňové priznanie. Práve Trumpove dane sa stali ústredným motívom posledných dní kampane po tom, čo denník The New York Times naznačil, že kvôli takmer miliardovej finančnej strate za posledných 18 rokov možno Trump vôbec neplatil daň z príjmu. Ten to nijako nevyvrátil.

​Dá sa očakávať, že skúsená demokratická politička bude chcieť využiť toto citlivé miesto Trumpovej kampane. V nej sa prezentuje ako úspešný podnikateľ, ktorý s čistým štítom prichádza poraziť skazený washingtonský establišment, súčasťou ktorého je i jeho súperka. Práve vyhýbanie sa plateniu daní, aj keď by bolo legálne, môže podľa analytikov Trumpovi v očiach mnoho nerozhodnutých voličov, ktorých potrebuje k volebnému víťazstvu, dosť uškodiť.

Trup avizuje nové kontroverzné témy

Miliardár naopak naznačil, že sa diváci v debate môžu dočkať tém ako sú sexuálne škandály manžela Clintonovej či útok na americký konzulát v libyjskom Benghází počas jej pôsobenia vo funkcii ministerky zahraničia.

Deväťdesiat minútová debata sa uskutoční v telocvični Washingtonovej univerzity v missourskom St. Louis a moderovať ju budú Anderson Cooper z televízie CNN a jeho kolegyňa Martha Raddatzová z kanála ABC News. Formát diskusie sa však bude od prvého televízneho večera líšiť, budú do nej zasahovať i prítomní diváci. Ich otázkam bude vyhradená polovica času.

Zmena formátu nahráva Clintonovej

Podľa tímu Clintonovej je to výhoda pre demokratickú kandidátku, ktorá je na rozdiel od Trumpa na takúto podobu diskusií zvyknutá. Magnát si však podľa médií k príprave na debatu pozval guvernéra New Jersey Chrisa Christieho, ktorý je jedným z najlepšie hodnotených republikánskych diskutérov v debatách s verejnosťou. "Vsádzam na Donalda, že bude ďaleko lepší než Hillary v interakcii s publikom," povedal denníku The Washington Post ďalší z členov Trumpovho tímu, bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani.

Na rozdiel od prvej debaty nie sú vopred stanovené tematické okruhy a moderátori budú podľa pravidiel organizátora - neziskovej spoločnosti Komisie pre prezidentské debaty, svoje otázky vyberať tak, aby zodpovedali "záujmom širokej verejnosti". Otázky publika, ktoré budú tvoriť stranícki neangažovaní voliči vybraní výskumným inštitútom Gallup, nebudú tematicky obmedzené. Kandidáti budú mať dve minúty na odpoveď, po nej budú môcť moderátori klásť doplňujúce otázky.

Niektorí americkí komentátori sa zhodujú v tom, že zmena formátu dáva šancu, aby sa obaja rivali dostali viac k faktickej prezentácii svojich politických programov, než tomu bolo v prvej debate. Napriek tomu sa asi nedeľný večer ponesie opäť v duchu vzájomného osočovania.

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. máj 2024 23:21