Reuters
StoryEditor

Trump sľúbil Clintonovej väzenie, napadol aj jej manžela. Najnevkusnejšiu debatu v dejinách vyhrala Clintonová

10.10.2016, 14:04
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Od televíznych obrazoviek odchádzali sklamaní tí Američania, ktorí čakali, že Clintonová v druhej debate zničí Trumpovu volebnú kampaň.

Veľmi ostrá a plná osobných útokov bola druhá debata demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej a republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Clintonová podľa očakávania kritizovala Trumpa za jeho správanie k ženám. On odpovedal obvinením jej manžela zo sexuálnych útokov. Tiež prehlásil, že by jeho súperka mala byť odsúdená a ísť do väzenia za to, že vo funkcii ministerky zahraničia využívala súkromný e-mail k pracovným účelom.

Podľa predpokladov prišla hneď na úvod debaty reč na videonahrávku z roku 2005, na ktorej sa Trump chváli, že ho ženy nechávajú, aby ich bozkával a obchytkával, pretože je slávny. Republikánsky kandidát v debate odmietol, že by takéto veci robil bez zvolenia týchto žien. Zdôraznil zároveň, že k ženám prechováva hlbokú úctu. Pripustil, že na svoje výroky z nahrávky nie je hrdý, ale považuje ich len za neškodné reči.

Clintonová uviedla, že videonahrávka s urážlivými komentármi o ženách presne ukazuje, kto Trump je. Trump naopak zaútočil na rodinu Clintonových, keď prehlásil, že manžel Clintonovej, exprezident Bill Clinton, sa k ženám správal oveľa horšie a skutočne ich  zneužíval. "U mňa to sú slová, u neho činy," povedal.

Podľa komentára CNN od televíznych obrazoviek odchádzali sklamaní tí Američania, ktorí čakali, že Clintonová v druhej debate zatlčie posledný klinec do Trumpovej volebnej kampane. Agentúra Reuters napísala, že kandidáti sa skôr zaoberali minulosťou, než aby diskutovali o svojich plánoch do budúcnosti.

Denník The New York Times v komentári napísal, že obaja kandidáti neboli počas diskusie očividne vo svojej koži. Debata sa niesla v duchu nepoľavujúceho nepriateľstva, pričom Trump bol podľa názoru denníka v slovných prestrelkách istejší. Diskusia v St. Louis bola "jednou z najmenej vkusných v amerických dejinách," usúdil denník. "Debata se dostala na nízku úroveň, dominovali útoky a hrubosti," napísal list The Washington Post.

Prieskum CNN

Za víťaza debaty označil prieskum televíznej stanice CNN demokratku Clintonovú. Nad Trumpom dominovala podľa názoru 57 percent opýtaných, Trumpa podľa prieskumu za víťaza označilo 34 percent. Zbytok nemá vyhranený názor. Ide o jasné víťazstvo, i keď nie tak presvedčivé, ako pri prvej televíznej debate, uviedla CNN. Trump podľa televízie v druhom televíznom dueli prekonal očakávania.

Trump kritizoval Clintonovú kvôli tomu, že ako šéfka americkej diplomacie používala osobný e-mail k pracovným účelom. "Pokiaľ budem zvolený za prezidenta, vymenujem zvláštneho prokurátora na vyšetrenie Clintonovej v tejto otázke," povedal Trump.

Clintonová zopakovala, že používanie osobného e-mailu v úrade bola chyba. Zdôraznila však, že neexistujú dôkazy, že by to viedlo k úniku tajných informácií z ministerstva. Trump obvinil Clintonovú z klamstva a povedal, že vymazala cez 30-tisíc e-mailov, ktoré mali byť odovzdané na preskúmanie vyšetrovateľom.

Až úplný záver debaty priniesol zmierlivejší tón, keď sa jeden z divákov opýtal, čo na sebe obaja uchádzači navzájom rešpektujú. Clintonová prehlásila, že rešpektuje Trumpove deti, čo jej súper ocenil ako "veľmi pekný kompliment". Trump zase vyzdvihol, že Clintonová je bojovníčka, hoci nesúhlasí s väčšinou toho, za čo ona bojuje. "Bojuje tvrdo a nevzdáva sa, čo považujem za veľmi dobrú vlastnosť," povedal..

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. máj 2024 00:19