StoryEditor

Clintonovú a Trumpa čaká posledná televízna debata pred voľbami

18.10.2016, 15:36
Autor:
ČTKČTK
Tretia debata prezidentskej kampane začne vo štvrtok o tretej hodine SELČ.

Republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Donald Trump sa v stredu (vo štvrtok ráno SELČ) naposledy stretne v priamom televíznom dueli so svojou demokratickou rivalkou Hillary Clintonovou. Debata bude prebiehať v dobe, keď realitný magnát čelí obvineniam zo sexuálneho obťažovania žien, odlivu priazne predstaviteľov Republikánskej strany a tiež náskoku Clintonovej v prieskumoch verejnej mienky.

Debata, ktorá sa tentokrát uskutoční na Nevadskej univerzite v Las Vegas, bude v poradí treťou a zároveň poslednou príležitosťou pred novembrovými voľbami, kedy sa obaja kandidáti proti sebe stretnú tvárou v tvár na jednom pódiu.

Lepšia pozícia Clintonovej

Niektorí komentátori sa podľa denníka Financial Times domnievajú, že súčasná situácia v kampani je pre Trumpa natoľko nepriaznivá, že ani v prípade vynikajúceho výkonu v záverečnej diskusii nebude schopný súčasný stav zvrátiť. Obrat v republikánov prospech môže vyvolať len nejaké zásadné, nečakané a šokujúce odhalenie o Clintonovej.

Niekdajšia prvá dáma bude určite chcieť upevniť svoju výhodnejšiu pozíciu, ktorú má pred voľbami. Bude sa ale musieť vyrovnať s očakávanými tvrdými Trumpovými výpadmi, ktorý svoju rétoriku už vystupňoval v priebehu druhej debaty. Tá bola ohodnotená ako doposiaľ najviac agresívna. Trump Clintonovú okrem iného varoval, že v prípade jeho víťazstva ju čaká väzenie.

​Medzi tromfy, ktorými môže Clintonová útoky odrážať, patrí predovšetkým rastúci počet žien, ktoré tvrdia, že ich Trump sexuálne obťažoval. Trump obvinenia považuje za vymyslené a odmieta, že by sa akýchkoľvek sexuálnych útokov dopustil.

Posledná debata terajšej kampane, ktorá začne vo štvrtok o tretej hodine SELČ, bude rozdelená do šiestich blokov po 15 minútach. Každý blok uvedie moderátor Chris Wallace otázkou a Clintonová i Trump budú mať dve minúty na odpoveď. V zostávajúcom čase danú tému preberú kandidáti podrobnejšie.

Témy debaty

Wallace ako okruhy debaty stanovil dlhy, prisťahovalectvo, ekonomiku, najvyšší súd, krízové miesta vo svete a spôsobilosť byť prezidentom. V minulých debatách kandidáti už diskutovali o bezpečnosti, zahraničnej politike či hospodárstve. Podľa USA Today ale úplne obišli dôležité témy sociálneho zabezpečenia, predovšetkým dôchodkový program, čo by teraz mohli napraviť. Portál pripomenul, že hlavný americký dôchodkový fond vyčerpá okolo roku 2034 financie, ale Clintonová túto hrozbu bagatelizuje ako taktiku republikánov strašiť seniorov. Ani Trump nezaradil penzijný fond medzi dôležité otázky. Osobne považuje za dôležité nelegálne prisťahovalectvo, zahraničný obchod či daňovú reformu.

Po debate nie je oficiálne vyhlasovaný žiadny víťaz duelu, médiá ale výkony kandidátov podrobne analyzujú. Podľa komentátorov si v predchádzajúcich dueloch viedla lepšie Clintonová.

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. máj 2024 03:57