AČFK
StoryEditor

Slovenského adepta na Oscara odvysiela premiérovo RTVS

19.10.2016, 13:26
Autor:
hrnhrn
Film Eva Nová s Milkou Vášáryovou v hlavnej úlohe môžu diváci vidieť na Jednotke v pondelok 24. 10.

Jednotka RTVS odvysiela v pondelok 24. októbra o 20:25 snímku Eva Nová režiséra Marka Škopa. Hlavnú úlohu starnúcej herečky, ktorá bojuje o svojho syna, stvárnila Emília Vášáryová.

Film rozpráva príbeh bývalej známej herečky, dnes preliečenej alkoholičky, ktorá sa pokúša vrátiť do života, ale predovšetkým k svojmu synovi, ktorého pred rokmi odložila u sestry v rodom mestečku. Chce uveriť tomu, že život má zmysel a každý má nárok na druhú šancu. Je rozhodnutá urobiť všetko pre opätovné získanie lásky dospelého syna, ale nie je to jednoduché.

Slovenská filmová a televízna akadémia nominovala film Eva Nová na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied. Akadémia zverejní užší výber z filmov, ktoré do súťaže vyslali jednotlivé krajiny 17. januára 2017. A 24. januára ukáže definitívny zoznam piatich nominovaných filmov. Z nich napokon vyberie jedného víťaza počas slávnostného vyhlásenia Oscarov 26. februára v Dolby Theatre v Los Angeles.

Ako vníma predstaviteľka hlavnej úlohy Emília Vášáryová výber slovenského kandidáta na Oscara? "Režisér Marko Škop povedal veľmi skromne, že nemáme nejakú veľkú šancu, ale je príjemné si pomyslieť, že je film nominovaný, v každom prípade je to dobré. Nezávislé filmy sa potom väčšinou premietajú na Sundance, do Palm Springs by som sa možno rada pozrela. Keby som sa ešte raz tam dostala, bola by som rada. Už som tam raz bola, ale nie s filmom, len súkromne," hovorí Vášáryová

Slovenského nominanta na filmové ocenenie Oscar vyberali členovia SFTA zo 14 slovenských filmov. Okrem Evy Novej to boli aj filmy Wilsonov (réžia T. Mašín), Anton Srholec (réžia A. Čermáková), Čistič (réžia P. Bebjak), Čakáreň (réžia P. Korec), Vojtech (réžia V. Csudai), Červený kapitán (réžia M. Kollár), Agáva (réžia O. Šulaj), Stanko (réžia R. Boroš), Para nad riekou (réžia R. Kirchhoff, F. Remunda), Okhwan na ceste za slobodou (réžia. M. Mackovič), Zem, ktorá hľadá svoje nebo (réžia E. Praus), Učiteľka (réžia J. Hřebejk) a Sloboda pod nákladom (réžia P. Barabáš). Novým prezidentom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie je od 19. septembra režisér Martin Šulík. Jeho viceprezidentmi sa stali Marek Leščák a Mirka Dírerová.

Minulý rok sa o Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film neúspešne uchádzala slovenská snímka z dielne režiséra Ivana Ostrochovského Koza.

Úspechy Evy Novej
Film mal premiéru na MFF Toronto, kde získal prestížnu Cenu filmovej kritiky FIPRESCI, odvtedy bol uvedený na mnohých medzinárodných festivaloch a získal niekoľko ďalších cien. Zároveň bol tohto roku ocenený piatimi národnými filmovými cenami Slnko v sieti; v kategóriách najlepší hraný film za roky 2014 - 2015, najlepšia réžia, scenár, bodoval aj v obidvoch hereckých kategóriách, kde cenu za najlepší ženský herecký výkon získala Emília Vášáryová a Milan Ondrík za najlepší mužský herecký výkon. Eva Nová je prvý dlhometrážny hraný film režiséra Marka Škopa.

Stratení v Mníchove
Českú republiku bude v boji o Oscara v kategórií neanglicky hovorených filmov zastupovať režisér Petr Zelenka s filmom Stratení v Mníchove. Českí kritici vyhlásili Zelenkovu snímku za najlepší domáci film roka 2015, na Českých levoch však od členov Českej filmovej a televíznej akadémie dostal len cenu za scenár a strih.

01 - Modified: 2020-12-03 11:26:04 - Feat.: - Title: Slovensko bude reprezentovať na Oscaroch ďalší film. O prestížnu cenu zabojuje animovaný film 02 - Modified: 2020-06-16 07:33:36 - Feat.: - Title: Udeľovanie Oscarov a BAFTA sa kvôli koronavírusu odsunie o dva mesiace 03 - Modified: 2019-12-17 15:21:59 - Feat.: - Title: Pomaľované vtáča je v úzkom výbere na Oscara 04 - Modified: 2019-08-07 18:24:39 - Feat.: - Title: Na čele akadémie udeľujúcej Oscary bude kastingový riaditeľ Rubin 05 - Modified: 2018-09-07 12:30:23 - Feat.: - Title: Oscar pre najobľúbenejšie filmy zatiaľ nebude, rozhodla akadémia
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 12:52