Reuters
StoryEditor

Trump spravil najväčšiu chybu svojho života. Clintonová sa mu dostala pod kožu

20.10.2016, 12:37
Autor:
ČTKČTK
Poslednú predvolebnú debatu vyhrala podľa prieskumov Clintonová.

Tretiu a poslednú debatu hlavných kandidátov na prezidenta Spojených štátov vyhrala demokratka Hillary Clintonová. Vyplýva to z niekoľkých prieskumov zverejnených americkými médiami. Komentátori sa tiež zhodujú, že republikán Donald Trump bol skôr v defenzíve. Duel, ktorý bol jeho možno poslednou šancou na zvrátenie nepriaznivého vývoja posledných týždňov kampane, stratil.

Podľa prieskumu agentúry YouGov 49 percent ľudí označilo za víťazku bývalú prvú dámu. Trump získal podporu 39 percent oslovených a zostávajúcich 12 percent považuje výsledok duelu za remízu. Podľa ankety televízie CNN a agentúry ORC je o víťazstve Clintonovej presvedčených 52 percent divákov sledujúcich debatu, zatiaľ čo Trumpovi prisúdilo výhru 39 percent ľudí.

YouGov sa v ankete, ktorej sa zúčastnilo 1503 registrovaných voličov, po debate tiež pýtala, či by Clintonová s Trumpom mali vopred uznať výsledky volieb. Pre takýto krok bolo 68 percent opýtaných, 14 percent sa vyslovilo proti a 18 percent na otázku nemalo názor.

Trumpova chyba môže rozhodnúť o kampani

Trump počas debaty povedal, že s uznaním výsledkov hlasovania počká až do okamihu, keď tieto výsledky budú k dispozícii. Počas kampane niekoľkokrát upozornil na možnosť manipulácie s hlasmi v prospech Clintonovej.

Práve možné spochybnenie výsledkov amerických volieb, ktoré od nepamäti uznávajú víťazi i porazení, bolo podľa komentátorov najväčšou Trumpovou chybou, ktorá predznamenala jeho neúspech v televíznom dueli. "Donald Trump spravil najväčšiu chybu svojho života. Toto vlastne ani nebola chyba, ale úprimné vyznanie samovraha," poznamenal komentátor denníka Politico Glenn Thrush. Podľa neho sa väčšina novinárov sledujúcich debatu zhodla, že spochybnenie demokratickosti amerického politického systému môže pokojne byť rozhodujúcim momentom kampane.

Pripravená Clintonová nedala Trumpovi šancu

Clintonová však bola i v ďalších chvíľach lepšie pripravená a podľa niektorých názorov sa dostala Trumpovi pod kožu, takže republikánsky kandidát nemal priestor pripomenúť jej aféry. Kým v niektorých médiách sa objavili názory, že Clintonová absolvovala najlepšie verejné vystúpenie za mnoho rokov, časť komentátorov tvrdí, že k víťazstvu nepotrebovala niekdajšia ministerka zahraničia oslnivý výkon. "Latka bola nízko. Stačilo jej zostať pokojná a predniesť svoju víziu budúcnosti zeme, aby bola považovaná za víťazku. A to sa jej podarilo," napísal komentátor novín USA Today Raul Reyes.

Trump síce podľa niektorých hodnotení vstúpil do debaty nádejne - a časť jemu naklonených komentátorov ho označila za víťaza. V prvej časti držal emócie na uzde, druhá časť ho však zastihla v úplne opačnom rozpoložení.

"Prvých 40 minút to vyzeralo, že by sa mu debata mohla podariť. Ale rovnako ako v predchádzajúcich stretnutiach začal strácať energiu a, čo je dôležitejšie, i kontrolu nad svojím egom. Divoké obvinenie, prerušovanie Clintonovej, defenzíva, všetko vyplávalo na povrch," konštatoval analytik CNN David Gergen, podľa ktorého Trump svoju šancu zastaviť vzostup Clintonovej premárnil.

O tom, ako vyzerá boj o amerického prezidenta, sme rozprávali s Branislavom Ondrášikom, odborníkom na americkú politiku a politickú komunikáciu:

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 00:35