Facebook: SLOVAK PRESS PHOTO
StoryEditor

SLOVAK PRESS PHOTO: Nechceme nikoho lynčovať, no pravidlá sú pravidlá

25.10.2016, 12:33
Autor:
imim
Za víťaza, ktorému odobrali cenu, sa postavilo okolie.

„SLOVAK PRESS PHOTO oznamuje, že sa po dôkladnom zvážení rozhodla odobrať 1. cenu, ktorú medzinárodná porota pôvodne udelila autorovi Oldřichovi Malachtovi za sériu Za hradbou hôr v súťažnej kategórii Stredoeurópska fotografia,“ informuje riaditeľka SLOVAK PRESS PHOTO Jana Garvoldtová.

K rozhodnutiu organizátori pristúpili z dôvodu porušenia pravidiel súťaže, podľa ktorých sa „do všetkých kategórií môžu tvorcovia prihlásiť s prácami, ktoré vznikli v období od 1. septembra 2015 do 31. augusta 2016. Uvedená séria Oldřicha Malachtu však vznikla skôr.

Omyl na poslednú chvíľu

Po slávnostnom odovzdávaní cien dostali organizátori podnet. Po jeho preverení požiadali okamžite autora o vysvetlenie. Malachta priznal, že séria fotografií, ktorú prihlásil do súťaže, vznikla v skoršom období. Je si podobne vedomý, že mu bude odobratá cena a jeho fotografie budú z výstavy zvesené.

„Oldřich Malachta sa prihlasoval na poslednú chvíľu, stalo sa to z nevedomosti. Z jeho zázemia vieme, že je to poctivý študent a človek,“ hovorí Jana Garvoldtová. Podľa jej slov nemajú organizátori v úmysle nikoho lynčovať. Za Malachtu sa postavil aj jeho profesor, český fotograf a historik fotografie Prof. PhDr. Vladimír Birgus.

Mohol prihlásiť iné

„Najväčšia tragédia je, že v rámci prihláseného súboru má pán Malachta aj fotografie, ktoré vznikli v poslednom období, teda v súlade s časovým intervalom súťaže. Prihlásil však iné,“ vysvetľuje Garvoldtová.

K uvedenému však dodávame, že pravidlá súťaže platia rovnako pre všetkých. Prihlásení svojím podpisom na prihláške potvrdzujú pravdivosť údajov a súhlas s pravidlami súťaže,“ dodáva riaditeľka. Organizátori situáciu aktuálne konzultujú so svojim právnikom.

01 - Modified: 2020-06-24 13:36:14 - Feat.: - Title: SLOVAK PRESS PHOTO spúšťa 9. ročník súťaže 02 - Modified: 2016-10-25 11:40:16 - Feat.: - Title: Víťazovi Slovak Press Photo odobrali cenu. Fotografie vznikli skôr
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 18:14