Archív Evy Pauliakovej
StoryEditor

„Pán Múdry nedisponuje aktuálnymi informáciami,“ reaguje výkonná riaditeľka AVT na rozhovor s exšéfom IPI

16.01.2017, 16:06
„Keď čítam niečo, čo nezodpovedá aktuálnemu stavu a vrhá tieň, ktorý tam nie je, reagujem,“ hovorí v reakcii na rozhovor s Pavlom Múdrym výkonná riaditeľka Asociácie vydavateľov tlače Eva Pauliaková.

Po tom, ako sme publikovali rozhovor s bývalým predsedom Medzinárodného tlačového inštitútu Pavlom Múdrym, ktorý pomerne ostro kritizoval novinársku obec, zaznelo viacero reakcií.

Múdry medzi iným vyjadril poľutovanie nad tým, že hoci by novinárskemu prostrediu fungujúca Tlačová rada pomohla, jej súčasná životaschopnosť je otázna.

„Máme Tlačovú radu, nedávno sa veľmi diskutovalo medzi vydavateľmi, ako ju zreformovať, ako jej dať väčšiu váhu. V poslednom čase diskusia utíchla. Rešpektovaný samoregulačný orgán by slovenským médiám veľmi pomohol: pretože my nie sme neomylní. My sa len hráme na neomylných,“ tvrdí v rozhovore Múdry.

​„Zdá sa mi, že pán Múdry nedisponuje aktuálnymi informáciami o Tlačovej rade, Asociácii na ochranu novinárskej etiky či Asociácie vydavateľov tlače - no hovorí o nich,“ reaguje Pauliaková. Výkonná riaditeľka AVT v zaslanom stanovisku opisuje viaceré kroky, ktoré asociácie za ostatný rok podnikli.

Dôležitá fúzia

„Dňa 25. januára je Valné zhromaždenie IAB Slovakia, na ktoré pripravujeme prezentáciu Asociácie na ochranu novinárskej etiky (AONE) a Tlačovej rady (TR SR), keďže jedným z bodov je navrhovaný vstup IAB Slovakia do AONE, čo v konečnom dôsledku podporuje transformáciu na Tlačovo – digitálnu radu Slovenskej republiky,“ píše Pauliaková.

Ak by aj IAB Slovakia nerozhodlo väčšinou o vstupe, k transformácii na Tlačovo – digitálnu radu dôjde aj napriek tomu. Podľa Pauliakovej sa ráta s rozšírením počtu členov Tlačovej rady z doterajších 7 na 9 (dvaja noví odborníci budú zastupovať digitálny publishing).

Premena Tlačovej rady Slovenskej republiky na Tlačovo – digitálnu radu v sebe zahŕňa: prepracovanie stanov AONE, prepracovanie štatútu Tlačovej rady, prepracovanie Rokovacieho poriadku Tlačovej rady, organizáciu zasadnutia Zboru zástupcov Asociácie na ochranu novinárskej etiky (ZZ AONE), ktoré musí schváliť, prípadne prijať nového člena či organizáciu 76. zasadnutia Tlačovej rady.

Iba od nového roka má podľa Pauliakovej Tlačová rada štyri nové podnety na porušenie novinárskej etiky, z toho jedna smeruje z Generálnej prokuratúry v kauze Mello. Rozhodnutia Tlačovej rady, že došlo k porušeniu Etického kódexu publikoval ako denník SME (prípad predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej) tak i týždenník Plus 7 dní (CT Piešťany) či viaceré regionálne noviny, napríklad Bardejovské novosti.

Redizajn

AONE by malo mať do 25. januára novú webstránku www.aonesr.sk, predstavené bude aj nové logo Tlačovo – digitálnej rady. Do apríla by mala byť nová stránka www.vydavatelia.sk, zrejme aj s novým vizuálom a design manuálom.

„Plánujeme tiež zorganizovať stretnutia šéfredaktorov najvýznamnejších periodík s členmi Tlačovej rady na tému Etický kódex,“ vysvetľuje Pauliaková. Ku kódexu je možné sa online prihlásiť na stránke www.trsr.sk a vyjadriť svoju podporu. „Tieto informácie majú členovia predstavenstva Asociácie vydavateľov tlače ako i vedenie Asociácie na ochranu novinárskej etiky. Ich komunikácia smerom von čaká na 25. januára a spomínané Valné zhromaždenie IAB, chceme prezentovať hotové.“

„Na mieste neprešľapujeme“

Pauliaková podľa vlastných slov už upozornila aj nástupkyňu na post IPI Beatu Balogovú. „Pán Múdry neuvádza aktuálne informácie, tak ich poskytujeme pre všetkých, ktorých to zaujíma,“ vysvetľuje Pauliaková.

Podľa nej bolo urobené kvantum práce, za ktorou si asociácie stoja. „V jeho príspevku to vyzerá, že nevieme, ako ďalej a prešľapujeme na mieste. Zďaleka nie. Pre to, aby sa veci diali, som zastupujúca tajomníčka Tlačovej rady, čo je spojené so značnou nadprácou. Všetko zvládneme len vďaka výdatnej podpore kolegov - vydavateľov, ale aj novinárov a členov Tlačovej rady, za ktorú im chcem týmto poďakovať,“ dodáva Pauliaková.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:01