donald trumpReuters
StoryEditor

Trump chce mať kontrolu nad novinármi. Niektorí na tlačovky nedostanú povolenie

19.01.2017, 08:50
Autor:
ČTKČTK
Povolenie na účasť bude vydávať Trumpov štáb.

Niektorí americkí novinári sa zrejme nebudú môcť zúčastniť na tlačových konferenciách Donalda Trumpa v Bielom dome. Nastupujúci prezident to dnes povedal televízii Fox News. Trump má už od volebnej kampane nevyrovnané vzťahy s tlačou, terčom jeho kritiky sa napríklad stali televízne kanály CNN a NBC alebo denník The New York Times.

Väčšina mienkotvorných novín sa totiž pred voľbami postavila na stranu jeho demokratickej sokyne Hillary Clintonovej. Médiá sa snažili upozorňovať na desiatky Trumpových nepravdivých tvrdení počas predvolebných debát a verejných vystúpení.

"Príliš veľa novinárov sa chce dostať na tlačové konferencie, takže budeme musieť vyberať," povedal prezident. Dodal, že o jeho stretnutia s médiami bude taký záujem, že kapacita terajšej sály nebude stačiť. "Budeme veľmi skoro hľadať nové miesto," predpovedal. Povolenie na účasť bude vydávať Trumpov štáb.

​Terajšia sála v Bielom dome, ktorá je vyhradená na tlačové konferencie, má len 49 miest. Pridelenie akreditácií pre jednotlivé médiá má na starosti Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA) a veľakrát sa dedí z generácie na generáciu. Predchádzajúci prezidenti nechceli do tohto procesu zasahovať, aby sa vyhli podozreniu z protekcie. Až Trumpov štáb, podľa agentúry Reuters, zvažuje, že zasadací poriadok zmení. Niektoré médiá sa obávajú, že týmto spôsobom bude chcieť Trump trestať nepohodlných novinárov.

Twitter bude Trump používať kvôli médiám

Za hlavný prostriedok komunikácie bude Trump naďalej považovať twitter, kde sa na sledovanie jeho odkazov prihlásilo 20 miliónov užívateľov. "Twitter nemám rád, mám veľa iných vecí, ktoré by som mohol robiť. Médiá sú ale tak nepoctivé, že twitter je jediný spôsob odporu," povedal budúci prezident.

Trump sa počas predvolebnej kampane preslávil ako veľmi usilovný autor tweetov, ktoré produkoval prakticky v akúkoľvek dennú dobu a na ľubovoľnú tému. Od posmeškov týkajúcich sa vzhľadu politických konkurentov až po poznámky ohľadom jadrových zbraní.

01 - Modified: 2021-03-23 07:00:37 - Feat.: - Title: Moderátorka v rozhovore s Trumpom chybne oznámila odchod ministra 02 - Modified: 2020-11-27 10:11:51 - Feat.: - Title: Trump prvýkrát od volieb odpovedal na otázky a hneď prišlo k roztržke: Ste iba ľahká váha 03 - Modified: 2020-11-04 10:20:16 - Feat.: - Title: Trump v reklame 04 - Modified: 2020-10-10 15:21:43 - Feat.: - Title: Druhá debata Trumpa s Bidenom bola zrušená 05 - Modified: 2020-11-03 09:21:30 - Feat.: - Title: Do virtuálnej debaty nepôjdem. Trump odmietol online debatu s protikandidátom Bidenom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 17:11